32-in-32: New York Jets


Nadat de Jets in 2015 op de laatste speeldag de play-offs misliepen moest het vorig jaar gebeuren voor de tweede club van New York. Het werd echter een rampseizoen. Slechts vijf zeges (de helft van 2016) en een laatste plaats in de divisie. Voor het zesde jaar op rij werden de play-offs gemist en komend seizoen wordt het niet anders, want de Jets hebben het roer omgegooid en gaan bouwen voor de toekomst.

OFFSEASON

De Jets waren vast van plan om een gooi naar de play-offs te doen, maar faalden opzichtig. Vandaar dat het roer omgegaan is en het tanken/rebuilden is begonnen. Het voorjaar van de Jets stond dan ook voornamelijk in het teken van voormalig sterkhouders die mochten vertrekken.
Zo zullen de Jets het dit jaar gaan doen zonder Brandon Marshall, Darrelle Revis, Nick Mangold, Marcus Gilchrist, David Harris en Eric Decker . Geen van deze spelers maakte deel uit van de toekomst van de club en op deze manier kwam de ploeg op een goedkope manier van deze ervaren spelers af. Ook werd Calvin Pryor naar Cleveland gestuurd in ruil voor linebacker Demario Davis.
Tegenover deze vertrokken spelers staat het aantrekken van quarterback Josh McCown, cornerback Morris Claiborne en offensive lineman Kelvin Beachum. Deze spelers moeten wat ervaring brengen in New York, terwijl alleen de pas 28-jarige Beachum een contract heeft gekregen voor meer dan een jaar.
In de draft lag de nadruk voor de Jets op de verdediging, want zowel in de eerste als tweede ronde koos de ploeg voor een safety. Jamal Adams en Marcus Maye moeten de nieuwe verdediging vorm gaan geven.

OFFENSE


De belangrijkste positie in de aanval is nog niet ingevuld. Vorig seizoen gebruikten de Jets Ryan Fitzpatrick, Geno Smith en Bryce Petty als startende quarterback en had het ook nog Christian Hackenberg op het roster staan. Fitzpatrick en Smith zijn vertrokken en hiervoor in de plaats trokken de Jets Josh McCown aan. Dat deze ervaren, maar matige spelverdeler waarschijnlijk de starter wordt, geeft aan dat de leiding weinig vertrouwen heeft in de twee jonge quarterbacks, Petty en Hackenberg, waarbij de laatste zelfs in het tegenvallende 2016 niet in actie kwam.
De keuze voor McCown is simpel. Om de receivers te verbeteren zullen ze vangbare ballen moeten krijgen, en die kans is met McCown het grootst. Want het komende jaar wordt een leerjaar voor de Jets-spelers, waarbij er weinig gewonnen zal worden. Na het seizoen zal de ploeg gaan kijken of het de quarterback voor de toekomst kan vinden, waarbij dit waarschijnlijk via de draft moet gebeuren.
De Jets hebben met John Morton een nieuwe offensive coordinator en de verwachting is dat deze veel gebruik zal maken van de running backs, zowel in de groundgame als in de passing game. De receivers van de Jets hebben weinig ervaring en de verwachtingen zijn ook niet heel hoog voor de groep receivers en tight ends. Om toch punten op het bord te krijgen zullen de Jets erg afhankelijk zijn van Matt Forte en Bilal Powell.

DEFENSE


Ook verdedigend hebben de Jets nog veel vraagtekens, maar het ziet er op papier beter uit dan de aanval. Met het draften van Adams en Maye heeft de verdediging een nieuwe impuls gekregen die de Jets in staat moet stellen om verschillende schemes te gebruiken en op die manier het veel aanvallen lastig te maken.
Tegenover het vertrek van Revis staat de komst van Morris Claiborne als cornerback en de vraag is of hij nog kan brengen op die positie wat er van hem wordt verwacht. Ook de outside passrush van de Jets is een groot vraagteken. De defensive line is met Muhammad Wilkerson, Sheldon Richardson en Leonard Williams goed bezet, maar alle drie zijn inside pass rushers en missen de echte snelheid om hun tegenstanders op de eerste stap te verrassen. De dekking downfield moet dus in orde zijn willen de Jets in staat zijn druk op de quarterback te zetten zonder te veel op de blitz te moeten spelen.

CONCLUSIE

De Jets zijn de grote favoriet in de AFC East. Niet om de titel te pakken uiteraard, maar om de eerste pick in de draft te bemachtigen. De Jets gaan komend seizoen minder wedstrijden winnen dan vorig jaar, al is de ploeg niet zo slecht als Cleveland afgelopen seizoen.
Het programma van de Jets geeft de fans nog enigszins de hoop op een paar zeges. Zo komen de Jaguars en Chargers naar New York en gaat de ploeg ook op bezoek bij de Browns. Met een beetje geluk staan de Jets na vijf wedstrijden zelfs op een winning record, maar in de rest van het seizoen zullen er dan weinig zeges bij gaan komen.
Voorspelling: 4-12

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen