Talenten in de goot: Johnny Manziel en Josh Gordon


De naam van Johnny Manziel kwam deze week weer een aantal keer in het nieuws, en opnieuw was het niet positief. De quarterback lijkt in een negatieve spiraal terecht te zijn gekomen, waar voorlopig geen uitweg uit lijkt. De geplaagde speler lijkt zich veel meer bezig te houden met feesten dan met football. Telkens weer komt de 25-jarige speler in opspraak met randzaken.
Een kleine greep uit de omvangrijke lijst met incidenten van Johnny Manziel:
• In oktober 2015 wordt Manziel door de politie aangehouden na een heftige ruzie met zijn vriendin. De quarterback geeft toe eerder op de dag wat alcoholische versnaperingen te hebben genuttigd. Hij wordt echter niet gearresteerd maar de toon is gezet.
• Op 24 november heeft coach Mike Pettine genoeg van het gedrag van Manziel en wordt de quarterback op de bank gezet. Saillant detail is dat Manziel pas een week starter was. Aanleiding voor de degradatie is een filmpje waarop te zien was dat Manziel de bloemetjes flink buiten aan het zetten was. Vervolgens loog de quarterback over de datum van het filmpje en nam opnieuw geen verantwoording voor zijn daad. En daarmee was de maat voor coach Pettine vol.
• Manziel werd op de dag voor de laatste wedstrijd van de Cleveland Browns gespot in een casino in Las Vegas. Het plaatste opnieuw veel vraagtekens bij de focus van de speler. Hij speelde de laatste wedstrijd niet door een hersenschudding. Protocol is dat de speler zich de volgende dag meldt bij de teamdokter, en het zal niet verbazen dat Manziel dat verzuimde te doen.
• Op 11 maart komt de samenwerking tussen de Cleveland Browns en Johnny Manziel tot een einde. Geen enkel ander team heeft tot nu toe contact gelegd met de quarterback.
De bekende spelersmakelaar Drew Rosenhaus, die ook spelers als Antonio Brown en Rob Gronkowski vertegenwoordigt, heeft onlangs een einde gemaakt aan de samenwerking. De makelaar was nog maar sinds 20 maart verbonden aan Johnny Football. Rosenhaus probeerde tevergeefs om de speler te overtuigen zich in te checken bij een ontwenningskliniek. Mocht de speler binnen twee dagen zich alsnog inchecken, zal de agent de speler blijven vertegenwoordigen. Het ziet er echter naar uit dat dit niet gaat gebeuren. Manziel is de eerste cliënt die Rosenhaus in 27 jaar tijd heeft ontslagen. De agent is duidelijk als het gaat om zijn ex-cliënt:

“This is a life or death situation right now. This is not about football. I’m not going to stand by and watch him injure himself.”


Rosenhaus is de tweede manager die in korte tijd het vertrouwen in Manziel opzegt. Eerder ging Erik Burkhardt hem al voor.


Tot overmaat van ramp probeert Manziel de wereld in de maling te nemen en de schijn op te houden dat het allemaal wel best gaat. Een paar dagen geleden verklaarde hij voor de camera van TMZ dat hij samen met Von Miller onder één dak woont. “

“Super Bowl MVP, Von Miller, my brother. I’m living with him right now. We’re getting our lives together bro”.De claim werd snel door Von Miller zelf ontkracht. Duidelijk is dat Manziel alle greep op de realiteit is verloren.
Dan is er ook nog het laatste incident. De 25-jarige Texaan had een appartement gehuurd in Los Angeles, waar het feestbeest eens flink huishield. Volgens eigenaar Nicholas Goodwin waren er substanties aanwezig die veel weg hadden van drugs. Het huis werd zwaar beschadigd door het feestgedruis met als gevolg dat Manziel nu een schadeclaim van 32.000 dollar tegemoet kan zien. Geplaagde receiver en tevens mede probleemkind Josh Gordon was ook aanwezig, waarover later meer. Maar de koek was nog niet op. Manziel was later ook nog eens als passagier betrokken bij een auto-ongeluk waarbij de bestuurder de plaats van het ongeluk ontvluchtte. De bestuurder kan juridische actie tegemoet zien, Manziel kwam zonder kleerscheuren vrij en wordt niet aangeklaagd.
Dan hangt er ook nog een flink zwaard boven het hoofd van Manziel, alsof er nog niet genoeg ellende is. Een jury zal binnen afzienbare tijd zich beraden of er genoeg bewijs is om de quarterback aan te klagen voor huiselijk geweld. Voormalig vriendin Colleen Crowley claimt dat Manziel haar op 30 januari een aantal keer flink heeft geslagen na de zoveelste ruzie. Ook bedreigde hij haar met de dood en kan hem ook nog eens ontvoering ten laste worden gelegd.
Talrijke incidenten later zit de carrière van de ex-speler van de Browns diep in het slop. Maar hoe zit het eigenlijk met de prestaties op zondag? Anonieme spelers van de Cleveland Browns melden dat de quarterback vaak de plays niet juist opriep of helemaal niet onthield. Het geeft nog verder weer dat de focus van de quarterback op zijn zachtst gezegd middelmatig is. Manziel vertoonde in het afgelopen seizoen wel flarden van goed spel, maar helaas waren die momenten spaarzaam. De beste wedstrijd van het seizoen was tegen de Pittsburgh Steelers waarin hij 33 passes voltooide voor 372 yards en een touchdown. Zelden was hij de dual threat quarterback die zoveel furore maakte bij zijn college Texas A&M. Gaat het ooit nog goedkomen met Johnny Football? Verbazend genoeg heeft de geplaagde quarterback nog wel wat mensen in zijn hoek die er nog vertrouwen in hebben. Von Miller heeft ondanks de valse claim van Manziel dat de twee roomies zijn nog alle faith in de speler.

“He’s had people walk out on him. He’s had people who have given up on hum. I’m not going to be that guy. I’ve never been that guy. Johnny is my brother. I didn’t play with him at Texas A&M, but he’s my brother and we have a unique relationship. I’m here to help him no matter what it is. I’m tied to him, good or bad. You can’t ever count anybody out and I think everybody who has counted him out is just wrong.”


Tijd zal uitwijzen of Johnny Manziel het in zich heeft om zijn carrière eens serieus te nemen. Tot nu toe is gebleken dat Johnny Manziel niet met de roem kan omgaan en weinig tot geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Een selectie tot de Not a dedicated Pro bowl is hem op het lijf geschreven.
Josh Gordon
Iemand die in ongeveer hetzelfde schuitje als Johnny Manziel zit is Josh Gordon. De inmiddels ex-ploeggenoot van Johnny Football testte opnieuw positief bij een drugstest in maart en verloor daardoor ook de kans op een terugkeer in de NFL. De wide receiver was het gehele seizoen niet te bewonderen op het veld nadat hij door de NFL geschorst werd vanwege alcoholmisbruik. Maar het was niet de eerste keer dat hij tegen de lamp liep. In 2013 was het ook al raak en werd hij voor de eerste twee wedstrijden van het seizoen geschorst. ‘Flash’ werd betrapt voor het gebruik van codeïne en kreeg oorspronkelijk vier wedstrijden schorsing aan zijn broek. Na een succesvol beroep werd het omgezet in twee wedstrijden schorsing. In 2014 werd hij opnieuw geschorst, dit keer voor het hele jaar. Nadat de NFL het beleid omtrent de substance abuse policy versoepelde, werd de schorsing teruggedraaid tot 10 wedstrijden. Gordon kon op 17 november zijn opwachting op het veld weer maken. 2014 was echter een jaar om snel te vergeten. Op 7 juli werd de receiver gearresteerd vanwege het rijden onder invloed.

Het immense talent van Josh Gordon kwam tot volledige bloei in het seizoen van 2013. Nadat hij na twee wedstrijden schorsing eindelijk deel mocht nemen aan het seizoen van de Cleveland Browns, begon er een gestage inhaalrace. In de eerste wedstrijd kwam hij tot tien vangballen voor 146 yards. Hij eindigde het seizoen met een First team All Pro selectie nadat hij de NFL leidde in receiving yards met 1,646 yards. Beter dan grote namen zoals Calvin Johnson. Grote uitschieters waren de 237 yards die hij in week 12 tegen de Pittsburgh Steelers bij elkaar graaide, en de 261 yards die hij tegen de Jacksonville Jaguars binnenhaalde.
Opmerkelijk is het feit dat ook Gordon geflankeerd wordt door Drew Rosenhaus, de inmiddels ex-agent van Johnny Manziel. Die was overigens niet te spreken over het feit dat de drugstestresultaten zomaar bekend werden gemaakt. Overigens was het percentage marihuana dat in het bloed van de wide receiver werd gevonden, onder het toegestane promillage van 35 nano gram. Echter heeft Gordon de schijn enorm tegen.
What’s next for ‘Flash’ Gordon? De 25-jarige speler kan op 1 augustus opnieuw een aanvraag tot terugkeer in de NFL indienen. Agent Drew Rosenhaus blijft hoopvol:

Josh has been working very hard over the past year to get himself back into the NFL. Obviously there’s been a hiccup here. He acknowledges that, but he’ll have another opportunity before the season to show the NFL that he’s got his life in order and that he’s ready to resume his NFL career without any setbacks. I’m very hopeful that he will.”


De afgelopen weken wordt Gordon vaak in het gezelschap van Johnny Manziel gezien. Zo was hij aanwezig bij het incident in Los Angeles met het appartement, en was hij degene die Manziel oppikte na diens auto-ongeluk waar de quarterback overigens niet schuldig aan was. Het roept ook verdere vraagtekens aan het adres van Gordon op. Johnny Manziel lijkt niet de aangewezen persoon om mee op te trekken wanneer men uit de problemen wilt blijven. Does misery really need company?

Foto: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen