2024 NFL Prospect Watch: quarterbacks

De quarterback class van 2024 is, op zijn zachtst gezegd, een stuk beter dan die van 2022 en vergelijkbaar met het niveau van 2023. Drie quarterbacks lijken zeker de eerste ronde te gaan halen, terwijl er nog een paar QB’s zijn die kans maken het einde van de eerste ronde te halen vanwege de waarde van de positie en de zoektocht naar franchise QB’s. Dit zijn de grootste QB-talenten die tijdens de komende draft beschikbaar zijn.

CALEB WILLIAMS EN DRAKE MAYE

Dit jaar gaat de strijd om QB1 en wellicht ook wel de #1 pick tussen Caleb Williams en Drake Maye. Nadat beide spelers een fantastisch seizoen 2022-23 achter de rug hadden in college was iedereen enthousiast, maar dit enthousiasme is toch wat weggezakt door hun iets wat mindere seizoen 2023-24. Beide QB’s presteerden minder statistisch gezien en met hun team, waardoor de vraag is wie nu de #1QB is van de class?

Williams heeft 2,5 jaar (als je het seizoen bij Oklahoma 2021-22 meerekent) ervaring als starter, daar waar Maye twee volledige seizoenen een starter is geweest. Williams heeft een fantastische arm waarmee hij elk denkbare pass vanuit elk denkbare positie kan gooien. In de pocket, buiten de pocket, terwijl hij aan het rennen is. Het maakt Williams allemaal niet uit, want het armtalent is ongeëvenaard. Williams is accuraat met zijn deep ball, maar ook in de middellange en de korte passing game en heeft tevens genoeg ervaring met screen passes.

Williams is verder niet per se een hele lange QB, maar is wel een atleet, sterk gebouwd en heeft in college laten zien dat zijn benen meer dan een wapen kunnen zijn om te gebruiken in de run game. Verder is Williams eigenlijk amper tot nooit geblesseerd geweest, stond hij er in duels tegen goede teams en zijn er geen karakterproblemen zover dit bekend is.

ZWAKKE PLEK WILLIAMS

De zorgen die sinds het seizoen 2023 zijn ontstaan, hebben te maken met zijn prestaties onder druk en het maken van beslissingen. Het aantal momenten waarop Williams te veel risico nam, de held uit wilde hangen of een spectaculaire play wilde maken terwijl die optie er niet was, ging afgelopen seizoen drastisch omhoog. Daarnaast waren zijn prestaties onder druk, volgens PFF, in 2023 een heel stuk minder dan in 2022 het geval was. In beide gevallen speelde ook de OL, die vrij matig was in 2023 bij USC, een grote rol. Het is alom bekend dat het spel in de NFL nog wat sneller zal gaan en dat verdedigers gaten dicht kunnen lopen die in college wel voor QB’s blijven bestaan.

De vraag is of Williams, zoals CJ Stroud heeft gedaan, die aanpassing kan maken of dat het in de NFL nog erger wordt. Daarnaast is ook de techniek van Williams nog erg ruw, zowel qua voetenwerk als armtechniek en het gebruiken van zijn hippen en heeft hij eigenlijk alleen in shotgun gespeeld in een vrij ‘simplistisch’ systeem in vergelijking met NFL-offenses. Tot slot nog een andere zorg: zijn lichaamsbouw en vooral lengte. Met 6’1 is hij niet de ‘prototypical’ NFL QB, zeker niet vergeleken met de andere QB’s in deze draft class.

MAYE

Bij Maye bestaan al veel van de vraagtekens bij Williams een stuk minder. Maye is op zijn best als hij de bal richting middellange afstand kan gooien of de deep bal los mag laten. De QB van North Carolina, waar hij zijn hele carriere speelde, heeft niet de arm die Williams heeft, maar is wel net zo accuraat als het gaat om de deep ball. Maye is daarnaast onder druk en in de pocket al een betere QB dan Williams is en is tevens 6’4 in plaats van de 6’1 van Williams.

Maye heeft eigenlijk ook amper tot geen blessures gehad en heeft zover bekend nooit echt last van karakterproblemen gehad. Hij is tevens al beter in het nemen van de verstandigere beslissing dan Williams en is technisch gezien al een betere QB die goed voetenwerk en een goede armtechniek laat zien. Er zijn echter wel momenten waarop het te lang duur voordat hij een beslissing neemt of te veel tijd nodig heeft om zijn reads te doorlopen in de pocket.

Maye is echter op andere vlakken weer minder. Hij is functioneel mobiel en kan ontsnappen uit de pocket waar nodig, maar Williams is op dit gebied wel gevaarlijk en herkent tevens pressure in de pocket een stuk beter dan Maye. Daarnaast is Maye ook niet per se een enorme atleet en kan hij niet alle ballen zo goed gooien als Williams dat kan. Wat bij Maye opvalt is dat hij met short passes en screen passes enorm veel moeite heeft. Daar waar de lange ballen en de middellange ballen erg goed en effectief zijn, is dit bij ballen van 10 yds of minder niet het geval.

CONCLUSIE

Williams lijkt een lage ‘floor’ te hebben die in de buurt komt van het scenario Sam Howell, Jameis Winston of Zach Wilson, maar heeft het talent en de upside van een Josh Allen een een vleugje Patrick Mahomes. De floor van Maye is een stuk hoger en teams zullen makkelijker in kunnen schatten wat ze kunnen verwachten met hem. De upside bij Maye is echter wel een stuk minder groot dan bij Williams het geval is, iets wat echter ook werd gezegd van CJ Stroud ten opzichte van Bryce Young. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

JAYDEN DANIELS

Jayden Daniels is met gemak de meest atletische QB van deze draft class, alhoewel hij niet in de buurt komt van wat Anthony Richardson vorig jaar was. Daniels heeft vier jaar aan ervaring in collega, waarvan twee als QB van Arizona State en de laatste twee jaar als speler van LSU. Tijdens zijn eerste drie seizoenen liet Daniels al zien wat voor atleet hij was, waarbij hij meer dan 800 yds over de grond verzamelde. In 2022 en 2023 ging hij echter over de 1000 yds rushing heen en was hij een ongelooflijk wapen als rusher dankzij zijn snelheid, wendbaarheid en inzicht. Zijn balans is hierbij wel een zwakke plek, terwijl hij ook nog moet leren om vaker te sliden.

Als passer is Daniels nooit de meest consistente QB geweest. Er waren dagen dat hij fantastisch was en goede ball placement liet zien, maar ook dagen dat hij minder was, zijn team niet kon dragen en zijn accuraatheid matig was. In 2023 kende hij namens LSU zijn beste seizoen, met eigenlijk geen enkele slechte wedstrijd en 40 touchdowns ten opzichte van vier interceptions en maar zeven torunover worthy plays volgens PFF. Een ongekend aantal. Daniels is net zoals de twee QB’s hierboven op zijn best als hij lang of middellang kan gooien, maar is minder accuraat en succesvol zodra hij dichter bij moet gooien. Tevens is hij dankzij zijn soms wisselvallige techniek, zeker in de pocket, een stuk minder accuraat en consistent dan bijvoorbeeld een Maye. Ook het lezen van defenses en doorlopen van zijn reads is iets wat in de NFL beter en vooral sneller zal moeten.

DANIELS CONSISTENT BETER GEWORDEN

Daniels is een jaar ouder dan Maye en Williams als hij aan zijn NFL-carrière begint (23 in plaats van 22 jaar oud), maar heeft dus twee jaar meer ervaring als starter en liet tevens tijdens elk seizoen zien beter te worden. Zo is Daniels iemand die amper tot geen grote fouten en onverstandige beslissingen maakt die tot turnovers leiden, terwijl hij onder druk eigenlijk elk seizoen erg goed is geweest en pressure hem amper van de slag brengt. Daniels is elite in pocket mobiliteit (ontwijken van pressure en gaten vinden in de pocket om te gooien) en het herkennen van pressure. Daniels is al redelijk stevig QB3 en kan tijdens de Draft Combine en het hele proces richting de draft gaan opschuiven richting Williams en Maye.

BO NIX

Bo Nix is niet meer de QB die hij bij Auburn was. Bij Oregon heeft hij de laatste twee seizoenen enorme stappen gezet, waarbij 2023 de climax was. Nix was samen met Daniels de beste QB van CFB in 2023 en heeft inmiddels vijf jaar als starter achter de rug in college. Ervaring zat dus, maar ook een jaartje ouder dan Daniels en twee jaar ouder dan Williams en Maye. Nix heeft eigenlijk nooit grote problemen gehad met blessures, terwijl hij de laatste jaren is gegroeid als karakter en leider. Als runner kan Nix gezien worden als iets meer dan functioneel, maar zeker niet op het niveau van Williams. Het is echter zeker mogelijk dat een NFL-team er wat plays voor zal komen, ondanks dat hij zijn meeste yards pakt via design QB runs en scrambles.

Als passer was Nix next level in 2023. Zijn deep ball, armkracht en intermediate pass zijn altijd al goed geweest, net zoals bij de andere QB’s in deze class. Nix was echter een QB die bij Auburn totaal geen geduld had om in de pocket te blijven staan, altijd op zoek was naar de heldenrol en het gevoel had dat hij plays moest maken voor anderen. Bij Oregon is dit eruit gestampt door de coaching staff. Zijn ADOT (avarage depth of target) ging drastisch naar beneden en Nix werd beter in de passes tussen de 0 en 10 a 15 yds, iets waar hij bij Auburn niet zo effectief was of amper naar keek. Het aantal hero balls, turnover worthy plays en interceptions werd bijna twee a drie keer zoveel minder de afgelopen twee seizoenen als bij Auburn tijdens de drie jaar daarvoor. Als QB is Nix dus enorm gegroeid.

ONDER DRUK

Waar Nix altijd al goed in is geweest, is onder druk en zijn pocket mobiliteit. Op zijn freshman-seizoen na was Nix bij Auburn al aardig productief onder druk, maar dit is bij Oregon alleen maar beter en beter geworden. Nix wordt niet afgeleid door druk en blijft zijn routes readen. Wat nog wel beter kan, is dat hij zelf ook goed kan aanvullen waar hij moet lopen in de pocket als hij met pressure te maken krijgen. Er zit verder amper meer een zwakke plek in het spel van de ervaren QB, ondanks dat onnodige risico’s nemen nog steeds een beetje in zijn spel zit. Toch zal hij richting het einde van de eerste ronde of in de tweede ronde een interessante speler zal zijn voor teams die nu willen winnen en een goedkope QB zoeken.

OVERIGE QB’S

Michael Penix Jr heeft een enorme lijst aan blessures opgebouwd en is tevens als 24 jaar oud als hij aan zijn eerste seizoen in de NFL begint, maar maakte de afgelopen twee jaar wel indruk bij Washington. Zijn voornaamste kwaliteit is het gooien van de deep ball en de intermediate pass. Penix heeft een kanon van een arm waarmee hij makkelijk receiver kan vinden, en zijn ball placement is vak ook goed. Penix is goed als pocket passer, heeft lengte en het football IQ. Toch zijn er ook zorgen naast zijn blessuregeschiedenis en leeftijd. Penix is geen mobiele QB, waardoor hij eigenlijk een pocket QB is. Penix kan tevens niet enorm veel buiten het systeem en on the move, is linkshandig en heeft tevens soms problemen met accuraatheid en consistentie. Zeker bij de korte passes is dit te merken. Penix lijkt een systeem-specifieke QB te zijn.

MCCARTHY

J.J. McCarthy moest in Michigan de afgelopen twee jaar een run-heavy offense leiden, iets wat hij goed deed. Afgelopen seizoen won hij met Michigan overtuigend de National Championship Game. McCartyhy heeft goede fundamentals, prima techniek en overzicht een goede accuracy op eigenlijk elk niveau: kort, middellang en lang. McCarthy heeft tevens prima lengte en functionele mobiliteit, maar is niet de zwaarste en meest gespierde QB van deze class.

Tevens is hij buiten het systeem om en on the move niet ervaren genoeg om echt in te kunnen schatten of hij hier een hoog niveau kan halen of niet, terwijl de vraag uberhaupt is wat er gebeurd als hij in een systeem komt waarin hij de offense meer op zich moet nemen met de passing game. McCarthy is dan ook de QB van deze class die het moeilijkst is om in te schatten op NFL-niveau, maar met 22 jaar en veel van de tools die NFL-teams zoeken, zal hij steeds populairder worden richting april.

Achter deze zes QB’s zijn onder meer Michael Pratt, Jordan Travis, Sam Hartman en Spencer Rattler nog interessante namen om in de gaten te houden richting een mogelijke plek in de draft.

SPORTAM NFL DRAFT QB RANKINGS 2024

De conclusie is dat Williams en Maye strijden om QB1, maar dat Daniels gedurende het proces steeds meer in de buurt begint te komen. Daarachter weten NFL-teams inmiddels wat ze van Nix en Penix Jr mogen verwachten, terwijl McCarthy twee jaar jonger is en tevens zich nog niet heel mogen laten zien in een offense die wat meer pass heavy is dan die van Michigan. Pratt, Travis en Rattler maken kans om nog gedraft te worden, waarna het niveau drastisch naar benenden gaat richting de Hartman’s van deze draft class.

Foto: John E. McGillen / USC Photography LLC

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen