2024 NFL Prospect Watch: offensieve posities

Nadat we eerder al de QB’s van deze draft class apart hebben besproken, is het nu tijd om de rest van de offensieve posities onder de loep te nemen. Hoe ziet de draft class van de RB’s, WR’s, TE’s, OT’s en OG/C’s eruit voor de komende draft?

RUNNING BACKS

We beginnen met de running back class van 2024. Mensen die NFL Free Agency hebben gevolgd vorige week, zagen opvallend vroeg in het proces dat er al veel running backs een nieuw team vonden. Dit komt deels omdat deze running backs van hoge kwaliteit zijn, maar toch vooral ook omdat de draft class van 2024 niet zo extreem sterk is. Er zit geen Bijan Robinson of Saquan Barkley bij, waardoor een RB in de eerste ronde weggestreept kan worden. Op dag twee (ronde twee of drie) zullen een paar running backs kans maken.

Hierbij moet aan Trey Benson en Jaylen Wright gedacht worden, terwijl ook Jonathon Brooks ondanks zijn ACL-blessure wellicht de tweede ronde nog wel haalt en Blake Corum vanwege zijn pure running back skills ook een kans maakt om op dag twee gekozen te worden. Achter deze vier en Will Shipley wordt het niveau echter al een stuk lager, met Marshawn Lloyd die bijvoorbeeld op dag twee nog zou kunnen gaan.

Met Kimani Vidal, Audric Estime, Bucky Irving en Braelon Allen kom je vervolgens in de categorie RB’s terecht die in de NFL een specifieke rol zullen hebben, zoals 1st down running back en blocker (Allen, in mindere mate Vidal), power back (Estime) en explosieve playmaker met kwaliteiten in de passing game (Irving). Benson, Wright en Brooks zijn de enige drie RB’s die eigenlijk alle faceten onder de knie hebben: pass catching, running back skills en prima blockers. De kans is, zeker in een draft class waarin een enorm groot talent ontbreekt, groot dat dit soort running backs eerder dag twee van de draft halen dan rol-specifieke RB’s.

WIDE RECEIVERS

De Wide Receiver class van 2024 is, net zoals voorgaande draft classes, enorm sterk en goed gevuld. Er zouden wel zes tot acht receivers in de eerste ronde kunnen gaan in 2024. Wat betreft outside receiver spant Marvin Harrison Jr, de beste speler van deze draft, de kroon. Een completere receiver dan Harrison Jr ga je niet vinden. Rome Odunze is daarnaast OW2 in deze draft class, waarna Brian Thomas Jr en Adonai Mitchell volgen.

Thomas Jr is meer een deep threat met veel inconsistenties als receiver, terwijl Mitchell een bizarre atleet is die vooral nog erg ruw is. Met Troy Franklin is er wat dat betreft een nog wat zekere receiver beschikbaar. Met Xavier Legette, Keon Coleman, Johnny Wilson zijn er nog wat atletische 1vs1 contested catch monster beschikbaar, voor dag twee van de draft, terwijl Cornelius Johnson, Jamari Thrash, Brendon Rice en Luke McCaffrey leuke opties zijn voor het einde van dag twee, maar vooral dag drie.

Wat slot receivers betreft wordt het niet beter dan Malik Nabers, die met afstand de beste slot receiver is in deze draft class en ook outside receiver kan spelen. Xavier Worthy en Devontez Walker zullen dag twee domineren met hun snelheid en functie als deep threat vanuit de slot, terwijl Ladd McConkey, Roman Wilson en Ricky Pearshall weer goede route runners zijn die vooral in short en intermediate erg goed gaan zijn. Met verder ook nog Malachi Corley, Javon Baker, Jermaine Burton, Ja’Lynn Polk beschikbaar op dag twee of drie zijn er voor teams die receivers zoeken weer genoeg opties.

TIGHT ENDS

Bij de Tight End draft class van 2024 gaat het vooral om Brock Bowers. Bowers kan eigenlijk alles wat je van een TE wil: goede blocker, goede receiver vanuit zowel de slot als inline, erg betrouwbaar en een atleet. Zijn zwakke plek is echter wel zijn route running en wendbaarheid, waardoor het nog maar de vraag is of hij in de passing game seperation kan gaan creeren.

Achter Bowers, die de eerste ronde wel gaat halen, lijkt de volgende TE pas in ronde drie te komen. Ja’Tavion Sanders is een prima receiving TE met goede router running skills en atletisch vermogen, maar zijn blocking is vrij matig en zijn prestaties in college erg inconsistent. Vanwege zijn upside zou hij de tweede ronde kunnen halen, maar de derde ronde lijkt realistischer. Achter Sanders zijn Ben Sinnott, Cade Stover, Theo Johnson en Tip Reiman vier TE’s die wellicht dag twee (ronde drie), maar zeker dag drie gaan halen. Zeker Sinnott en Johnson mogen als bizarre atleten gezien worden, waarbij vooral Reiman als receiver indruk heeft gemaakt en Johnson dan weer een uitstekende blocker is.

Voor dag drie zijn er nog wat rol-specifieke TE, zoals Jaheim Bell (pass catcher), Dallin Holker (pass catcher) en AJ Barner (blocking TE) beschikbaar, met daarnaast ook nog atleten zoals Tanner McLachlan en Trey Knox.

OFFENSIVE TACKLES

Dan door naar de offensive tackles, samen met wide receivers de best bezette offensieve posities van 2024.

Joe Alt is de absolute #1 van deze draft class. Alt beschikt eigenlijk over alles: techniek, ervaring, football IQ, bizar atletisch vermogen, pass blocking en run blocking. Alles doet hij goed, met amper een minpunt in zijn spel te vinden. Verder is Olumuyiwa Fashanu nog een andere left tackle die de eerste ronde wel gaat halen, terwijl Graham Barton, Jordan Morgan borderline eerste ronde zijn, met kans om naar ronde twee te vallen.

Op right tackle is er zeker in de eerste ronde wat meer keuze. Taliese Fuaga, die ook op guard kan spelen in de NFL, is de beste optie. JC Latham en Amarius Mims halen de eerste ronde ook wel, terwijl Tyler Guyton borderline eerste ronde in. Met Blake Fister is er nog een ruw talent beschikbaar, terwijl ook Christian Jones en Sataoa Laumea interessante namen zijn voor dag twee of dag drie.

OFFENSIVE GUARDS/CENTERS

Tot slot de guards en centers van deze draft class. Wat betreft guard is Fuaga dus ook een optie, zoals hierboven genoemd, maar verder is er op Troy Fautanu in de eerste ronde niet veel te draften. Jackson Powers-Johnson zou op guard kunnen, maar lijkt beter te zijn op center. De money spot voor guards in deze draft lijkt dag twee te zijn, met onder meer Christian Mahogany, Cooper Beebe, Christian Haynes en Mason McCormick die beschikbaar zijn.

Wat betreft centers is Powers-Johnson dus de best beschikbare speler. Richting het einde van de eerste ronde en begin tweede ronde zullen Zack Frazier, Sedrick van Pran en Graham Barton (ook een optie als tackle) interessante namen worden. Later in de draft, waarschijnlijk dag drie, worden spelers als Beaux Limmer en Drake Nugent pas interessant. Dan komen er ook meer spelers die zowel guard als center kunnen spelen.

CONCLUSIE

De conclusie is toch vooral dat de offensive tackle en wide receiver-posities het best bezet zijn, met verder prima opties op center en quarterback. De running back en tight end-posities zijn het minst bezet in deze draft class. De verwachting is dat er in ieder geval vier QB’s, een TE, zes tackles, zes receivers, een guard en een center gekozen gaan worden in de eerste ronde. Running backs zullen in de eerste ronde niet relevant gaan zijn. Dat zouden in ieder geval negentien van de 32 picks in de eerste ronde zijn, wat een behoorlijk aantal is. Zeker op QB, receiver en offensive tackle kan het aantal richting het einde van de eerste ronde nog groeien.

Foto: Joseph Scheller-The Columbus Dispatch

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen