2023 NFL Prospect Watch: tight ends

De Tight End class van 2023 is dit seizoen prima gevuld met talent. Je zou zelfs zover kunnen gaan dat de kans groot is dat er in de eerste ronde een tight end wordt gedraft. De laatste keer dat dit gebeurde, was Kyle Pitts. Een blik op de tight end class van 2023.

KINCAID

De twee tight ends die de meeste kans maken op de eerste ronde zijn Dalton Kincaid en Michael Mayer. Kincaid speelde afgelopen seizoen zijn beste seizoen namens Utah en heeft zichzelf daarmee in de conversatie gespeeld voor de eerste ronde. Kincaid is een functionele pass en run blocker die vooral in ruimte succes zal hebben, maar mist de pure kracht om echt op consistente basis gaten te creëren rondom de line of scrimmage.

Hij zal verder niemand echt verbazen met zijn atletisch vermogen en wendbaarheid en is tevens al 24 jaar oud als hij zijn debuut in de NFL maakt. Toch zijn er genoeg dingen om fan van te zijn. Zo is hij een goede en soepele route runner, weet hij vaak en op verschillende manieren vrij te komen en is hij een betrouwbare target. Kincaid is tevens goed in het maken van contested catches en het controleren van zijn lichaam.

Hij is op zijn best tijdens short en midrange passing. Op deze momenten weet hij uitstekend gaten te vinden en zich vrij te spelen. Ook na de catch kan Kincaid het verschil maken. Kincaid is verder niet per se snel en explosief, maar het is genoeg om ook een gevaar te zijn downfield. Al met al is Kincaid een betrouwbare pick aan het einde van de eerste of in de tweede ronde.

MAYER

Concurrent Meyer speelde drie jaar lang consistent bij Notre Dame en bleek vooral een monster in de redzone te zijn. Hij liet zien meesterlijk te zijn qua ball skills en contested catches, terwijl hij ook als geen ander ruimte kon vinden of creëren. Dit deed hij dan met prima route running of gevoel voor het vinden van de juiste ruimte. Tevens kan hij verdedigers door middel van een fysieke verslaan. Meyer is echter niet echt een deep threat en is ook niet een hele explosieve of atletische speler.

Qua blocking heeft hij echter een voordeel ten opzichte van Kincaid. Meyer kan zowel in pass pro als in run blocking rondom de line of scrimmage een belangrijke rol spelen. Ondanks dat hij technisch niet de meest begaafde is, creëert hij in zijn eentje gaten door verdedigers met zijn fysieke kracht te blocken. Kincaid is waarschijnlijk wel een effectievere blocker met ruimte voor zich dan dat Meyer dat is. Al met al is Meyer een veilige keuze in de eerste ronde voor een team dat een multifunctionele tight end nodig heeft. Meyer is betrouwbaar als pass catcher en blocker, jaren consistent geweest en tevens twee jaar jonger dan Kincaid wanneer hij zijn NFL-debuut maakt.

LAPORTA

Sam LaPorta speelde de afgelopen twee seizoenen consistent namens Iowa, maar een echte breakout bleef uit. LaPorta is een stuk atletischer, explosiever en sneller dan zijn concurrenten in deze draft class. Hij is een prima pass catcher die zowel in de slot als outside en rondom de line of scrimmage opgesteld stond als receiver. Het rennen van routes doet hij op het niveau van een receiver en LaPorta kan gezien wordt als een deep threat. Zijn meest verrassende kwaliteit is misschien wel na de catch. Zijn balans en atletisch vermogen zorgen ervoor dat hij veel yards na de catch pakt.

Toch ontbreekt het LaPorta aan lengte en wingspan, iets wat bijvoorbeeld Kincaid wel heeft. Daardoor is LaPorta niet per se zo effectief in de redzone of tijdens fysieke duels/contested catches. Als blocker had LaPorta hele goede momenten, maar ook mindere momenten waar het ontbreken van kracht hem opbrak. De vraag is of de techniek en de consistentie op dit vlak nog gaat komen. Al met al is LaPorta een prima optie in de tweede, derde of vierde ronde voor een team dat op zoek is naar een pass catching TE. Zijn ontwikkeling als consistente blocker gaat bepalen hoeveel hij op het veld staat.

WASHINGTON

Darnell Washington is de grootste freak athlete van deze draft class. Hij is 6’7, weegt enorm veel en is eigenlijk een extra offensive tackle. Washington is met afstand de beste blocker in deze draft class. Hij kan zowel in de running game als in de passing game als extra blocker fungeren, en verdedigers in situaties brengen waarin ze of om Washington heen gaan of tien meter verder een keer op de grond belanden. Daar liggen dan ook niet de vraagtekens bij Washington.

Die liggen in de passing game, zijn rol en de productie van de afgelopen jaren. Georgia gebruikte hem namelijk vooral als blocker, met zo af en toe een kans om te produceren in de passing game. Mede daardoor is hij onderontwikkeld op dit gebied en ontbreekt consistentie. Dit is dan ook waar de upside van Washington vooral in beeld komt. Hij zal nooit explosief en snel zijn en routes rennen behoort ook niet tot zijn kwaliteiten.

Zijn lengte, mobiliteit en gewicht is echter alleen al reden genoeg om de bal naar hem te gooien. Hij heeft betrouwbare handen en gaat niet snel een fysiek duel verliezen. Daarnaast is hij goed na de catch, simpelweg omdat hij dan zijn atletische vermogen kan combineren met het feit dat je vijf verdedigers nodig hebt om hem te tackelen. De vraag is of hij in de NFL meer kansen krijgt als receiver, iets wat hij veel beter kan dan dat hij in Georgia mocht laten zien. Zeker als redzone-threat heeft Washington enorm veel potentie. De vraag is of het NFL-team hem ook zo ziet, of dat zij er hetzelfde over denken als Georgia.

MUSGRAVE

Luke Musgrave is de Will Levis of Quentin Johnston van deze tight end class. Musgrave is lang, atletisch en snel (zeker voor zijn lengte) en heeft enorm veel tools en potentie als complete TE in de NFL. Musgrave is iemand die een deep threat kan zijn, maar ook contested catches kan winnen en betrouwbare handen heeft. Hij is een functionele route runner, maar het creëren van seperation blijkt soms nog wel eens lastig te zijn. Musgrave heeft wel enorm veel potentie in en rondom de endzone vanwege zijn lichaamsbouw en heeft tevens al laten zien een welwillende blocker te zijn.

Het probleem is dat hij nog geen compleet seizoen heeft laten zien productief te kunnen zijn in de passing game. Dit leek in 2022 te gaan gebeuren, maar door een blessure moest hij na twee duels zijn seizoen al staken. Daardoor kon hij deze stap niet maken, ondanks dat hij later in de Senior Bowl wel indruk maakte. Musgrave is daarnaast al 23 als hij zijn debuut maakt in de NFL en heeft op technisch vlak nog veel te verbeteren, zowel in de passing game als in zijn rol als blocker. Musgrave mist daarnaast ook nog pure kracht (en playing strength) in zowel de passing game als in de running game. Toch is de upside van Musgrave zo groot dat hij waarschijnlijk tussen de tweede en derde ronde wel gekozen wordt.

OVERIGE TE CLASS

Achter deze vijf namen is Tucker Kraft de meest interessant en complete tight end die beschikbaar gaat zijn. Ook receiving tight ends als Joshy Whyle en Will Mallory of blocking tight ends zoals Luuk Schoonmaker zullen interesse ontvangen. En dan zijn er nog atleticshe freaks zoals Davis Allen, Zach Kuntz en Brenton Strange. Keuze zat in een tight end class die erg breed is.

SPORTAM 2023 TE CLASS RANKINGS

Naast Michael Mayer is Darnell Washington puur vanwege zijn atletische profiel waarschijnlijk wel een first round pick, terwijl ook Dalton Kincaid een goede kans maakt. De rondes daarna zullen Sam LaPorta, Luke Musgrave, Tucker Kraft, Josy Whyle en Zach Kuntz interesse krijgen. In de late rondes lopen ook nog zat interessante namen op tight end rond.

 FOTO: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen