2023 NFL Prospect Watch: defensive tackles

De defensive lineman class van 2023 wordt aangevoerd door een veelbesproken naam, zowel door zijn prestaties op als buiten het veld. De rest van de class is vooral erg diep, met vanaf dag twee heel wat interessante en getalenteerde defensive lineman die beschikbaar zijn.

JALEN CARTER

Jalen Carter heeft maar een seizoen ervaring als starter voor een ijzersterke Georgia defense, maar liet dat seizoen (2022) wel zien waarom hij wordt gezien als een pick tussen de QB’s in de top vijf. Carter combineert lengte en bizar veel kracht met atletisch vermogen en explosiviteit. Zijn pass rush is zijn voornaamste kracht, ondanks dat hier zeker qua voetenwerk en variatie in techniek nog wat vooruitgang te boeken valt. In de run game is het lastig om als offensive lineman een gat tegen Carter te creëren, vanwege zijn skills als 1-vs-1 wapen en zijn kracht. Zijn positionering was zo af en toe nog wel verkeerd en ook hier kan zijn voetenwerk nog wat verbetering gebruiken.

Het zijn echter allemaal dingen die, met meer ervaring en goede coaching, prima op te lossen zijn en binnen twee jaar kan Carter dan al een All Pro zijn op zijn positie. Hij zal in een 3-4 systeem vooral als DE spelen, terwijl hij in een 4-3 als DT speelt. Een echte nose tackle is Carter niet, qua lengte en gewicht + kwaliteiten als run stopper. De grootste zorg is echter dat wat er buiten het veld gebeurd. Carter raakte voor de draft verzeilt in een paar incidenten buiten het veld en er zijn ook twijfels over zijn inzet en uithoudingsvermogen tijdens duels. De vraag is of goede coaching ook dit uit Carter kan halen. Als dat lukt, heeft het tea, dat hem draft een toekomstige supersterk in huis.

BRYAN BRESEE

De carriere van Bryan Bresee bij Clemson stond helaas te vaak in het teken van blessures. In 2020, zijn eerste seizoen in college, liet hij zien wat hij kan als hij fit is en wedstrijdritme heeft. Daarna begonnen de blessures te domineren, waarna hij in 2022 weer wat van zijn oude kwaliteiten liet izen. Bresee is vooral goed in het verslaan van offensive lineman bij de snap vanwege zijn explosiviteit, snelheid, voetenwerk en handtechniek. Hij heeft meerdere manieren om snel in het backfield te komen, waardoor hij als pass rusher enorm veel upside heeft. Als run defender is Bresee vooral goed in space en wanneer hij ruimtes heeft om in te vullen.

Het is overduidelijk dat de blessures een zorg zijn, zeker omdat het ook voor heeft gezorgd dat hij met minder dan 500 snaps naar de NFL gaat en dus net zoals Carter niet per se veel ervaring heeft. Daarnaast zou functionele kracht vs guards om in positie ze beter te kunnen verslaan geen gek idee zijn en is het vooral te hopen dat hij op NFL-niveau fit kan blijven. Zo ja, dan hebben NFL-teams er een pass rush threat bij die in een 3-4 de DE kan spelen en vanuit 4-3 de DT kan zijn.

OVERIGE DL CLASS

Achter deze twee spelers volgt een grote groep met spelers die vanaf dag twee opties zullen zijn. Spelers als Mazi Smith, Gervon Dexter, Siaki Ika, Kobi Turner, Keanu Benton, Jaquelin Roy, Moro Ojomo en Byron Young hebben een prima kans om als defensive tackles of defensive ends gedraft te worden. De eerlijke gediend wel te zeggen dat dit niet de sterkste draft class is van 2023.

SPORTAM 2023 DL RANKINGS

Carter en Bresee gaan de eerste ronde waarschijnlijk wel halen. Voor alle andere spelers is de tweede ronde het hoogst haalbare.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen