2021 NFL Draft OL Prospects: Christian Darrisaw, Samuel Cosmi en de rest

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Tijdens week vijf krijgen de offensive lineman de aandacht die ze verdienen. Net zoals de twee namen die hiervoor zijn behandelt, zal ook Christian Darrisaw een goede kans hebben om in de top 15 van deze draft te eindigen. Hem bespreken we, samen met de rest van een loaded OL class.


CHRISTIAN DARRISAW VS SAMUEL COSMI


CHRISTIAN DARRISAW: SOLIEDE ALLROUNDER EN BESTE PURE TACKLE IN DEZE DRAFT CLASS

De namen die tot nu toe besproken zijn, Penei Sewell en Rashawn Slater, zijn allemaal beter als guard dan als tackle maar zouden ook op tackle in de NFL kunnen spelen. Zeker Slater. Christian Darrisaw is in deze draft waarschijnlijk de beste pure tackle die beschikbaar is. Sinds zijn freshman-seizoen is hij elk jaar beter en beter geworden en is hij uitgegroeid tot een ware allround en qua fundamentals soliede tackle.

Hij heeft de combinatie van lengte, lichaamsbouw, atletisch vermogen en explosiviteit die NFL-teams zoeken in een tackle. Naast dat hij meer dan soliede is n pass protection en amper tot geen pressures toelaat, is hij als run defender ook meer dan een toegevoegde waarde. Hij kan zelfs op de second level blocken waar nodig vanwege zijn atletisch vermogen, vergelijkbaar met Penei Sewell.

Daar waar hij zou kunnen verbeteren is zijn armtechniek nog wat stabieler en consistenter maken en ervoor zorgen dat hij wat functionele kracht toevoegt voordat hij aan zijn NFL-avontuur begint. Toch is Darrisaw bij elk NFL-team dat een starting tackle nodig heeft meteen een toegevoegde waarde en eigenlijk ook de beste pure tackle die beschikbaar is.

SAMUEL COSMI: 2 METER LANGE TACKLE MET ENORM VEEL RUW TALENT

Samuel Cosmi is de langste tackle die in deze draft class beschikbaar is. Er zijn maar weinig tackles in deze draft die in de buurt komen van zijn 2 meter. Zijn postuur en formaat helpen hem wat dat betreft ook meteen om in pass protection spelers die om of langs hem heen willen tegen te houden. Daarnaast beschikt Cosmi al over prima armtechniek en heeft hij tevens de run game blocking prima onder de knie. Zeker als hij on the move mag blocken is hij goed. Als hij echt gaten moeten creëren, wordt het wat lastiger (wat hem meteen ook elimineert als potentiele guard), maar overall is Cosmi voor een tackle een prima run blocker.

Waar Cosmi zijn grootste verbeterpunt echter komt kijken is zijn voetenwerk. Sowieso het onderste gedeelte van zijn lichaam is nog niet NFL-niveau waardig als het aankomt om fundamentals. Zijn explosiviteit is daar, maar hij wordt vervolgens nog te vaak uit balans gebracht door rushers waar dat niet nodig is. Als Cosmi de controle eenmaal heeft eindigen de rushers meestal op (of onder) de grond, maar wanneer hij niet vanaf het begin die controle heeft krijgt hij het lastig om zich aan te passen. Als hij dit kan gaan verbeteren, is hij (qua talent) een first round pick. Deze eerste ronde zal hij vanwege de altijd grote need voor offensive lineman sowieso wel gaan halen, maar qua talent moet hij nog laten zien of hij consistent genoeg zijn enorme talent ook daadwerkelijk op de mat kan brengen.


OVERIGE OL CLASS


ALIJAH VERA-TUCKER

Samen met Slater is Alijah Vera-Tucker de meest veelzijdige offensive lineman in deze draft. Hij heeft ervaring als center, guard en zijn laatste jaar bij USC als tackle. Hij is op zijn best als guard en center, maar afgelopen seizoen vulde hij de positie van left tackle meer dan prima in. Dit komt vooral vanwege zijn fantastische atletisch vermogen en snel en explosief voetenwerk. Zelfs snellere rushers hadden het lastig. Spelers om hem heen schijnen over de moon te zijn van deze man, en over zijn fundamentals valt eigenlijk niks slechts te zeggen. Hij zal normaal gesproken een top 15 pick zijn deze draft.

TEVEN JENKINS EN JAYLEN MAYFIELD

Dan twee ’tackles’ die net zoals Slater en Sewell beter lijken op de guard-posities. Beide spelers vulde hun posities als left tackle prima in, maar hadden het wel lastig met snellere spelers. In de run game vervullen ze hun rol fantastisch. Beide zijn fysieke run blockers die hun werk (als het moet na de whistle) afmaken en verdedigers het liefst voor schut zetten. Het ontbreken van puur atletisch vermogen en explosiviteit zorgt er echter wel voor dat ze beide, ondanks dat ze tackle prima kunnen invullen, beter uit de voeten zullen komen op de guard-positie.

LIAM EICHENBERG

Liam Eichenberg is een soliede plug-and-play NFL-starter. Hij kan meteen de tackle-positie invullen als dit nodig is. Eichenberg heeft als tackle veel ervaring opgedaan bij Notre Dame, waarmee hij vaak tegenover de beste rushers in college stond. Ondanks dat hij zeker technisch gezien in pass protection niet foutloos is (mede vanwege zijn twijfelachtige handtechniek), is zijn voetenwerk en explosiviteit goed genoeg om als tackle op NFL-niveau te kunnen fungeren. Tegen snellere tegenstanders zal hij het echter geregeld lastig gaan hebben, dus de binnenkant ceilen met een guard zou bij hem geen gek idee zijn.

OVERIGE OPTIES

CREED HUMPREY, JOSH MEYERS EN LANDON DICKERSON

Alle drie deze spelers zullen hun geld waarschijnlijk gaan verdienen als center. Ze hebben alle drie ook hetzelfde profiel. Fysiek sterk, explosief vanaf de snap, altijd bezig met slachtoffers zoeken en goede run blockers. Tevens hebben ze allemaal enorm veel snaps achter de rug op het hoogste college-niveau (Oklahoma, Alabama en Ohio State). Dickerson is van de drie de meest atletische en kan, in tegenstelling tot Humprey en Meyers, beter blocken op het second level. Grote probleem van Dickerson, in tegenstelling tot Humprey en Meyers, is dat hij al flink wat blessures achter de rug heeft. Dickerson heeft al een ACL-blessure een knieblessure en nog wat kleinere blessures gehad. Durability is bij hem dus een grote zorg, daar waar dat bij Humprey en Meyers niet het geval is.

DILLON RADUNZ EN JACKSON CARMAN

Dillon Radunz is samen met de eerder genoemde Samuel Cosmi de meest ruwe OL in deze class. Het talent, atletisch vermogen en de techniek zijn daar. De grote vraag is: kan hij de snap van D11 (North Dakota State) naar de NFL aan. En hoe snel?

Bij Jackson Carman, die naast tackle ook guard kan spelen, is dat een stuk minder het geval. Ondanks dat zijn ceiling een stuk lager ligt en hij niet in de buurt komt van het atletisch vermogen van Radunz, heeft hij al een paar jaar als starter bij Clemson achter de rug. En vraag maar aan Trevor Lawrence: die was daar behoorlijk blij mee. Een soliede OL die meteen zou kunnen starten in zijn rookie-seizoen.

SPORTAM OL RANKINGS

*De draft-posities naast de namen zijn de draft-posities die hun spelerswaarde volgens SportAm zouden weergeven. Dit zijn dus NIET de posities waarop wij denken dat ze gedraft gaan worden, maar puur het gebied waar de speler qua kwaliteit het beste zijn waarde vertegenwoordigd.

Photo: Virginia Tech Fotografie

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen