Ohio State, Tennessee en Purdue al klaar na spectaculaire openingsdag

Het 2021 NCAA Tournament is geopend en dat hebben weg geweten ook. Tijdens de eerste dag van March Madness kwamen de south en mindwest region in actie en waren er al zes upsets en drie overtimes te noteren. Onder meer favorieten Baylor en Illinois kenden hun vuurdoop en hadden daar geen enkele moeite mee. #2 Ohio State werd verrast door #15 Oral Roberts, Purdue werd verslagen door #13 North Texas en ook dit jaar was er weer de klassieke #12 – #5 upset. Een overzicht van dag 1 van het 2021 NCAA Tournament.


SOUTH REGION


#10 VIRGINIA TECH – #7 FLORIDA: 70-75 OT

De eerste wedstrijd van het 2021 NCAA Tournament was meteen een spektakel. De #7 Florida Gators en de #10 Virginia Tech Hokies hadden overtime nodig om tot een beslissing te komen. Een beslissing die uiteindelijk in het voordeel was van de Gators: 70-75.

Tijdens de wedstrijd was het echter Virginia Tech dat eigenlijk tot het midden van de tweede helft op een voorsprong van vier of meer stond. Vooral Tyrece Radford (16 punten) en Nahiem Alleyne (30 punten) blonken in positieve zin uit, net zoals de defense van de Hokies. De Gators kregen echter na een schitterende comeback de kans om in de slotfase met free throws (en acht seconden te gaan) het duel in het slot te gooien. De Gators miste echter beide vrije worpen, waarna de eerder genoemde Alleyne het duel met een driepunter naar overtime schoot.

In overtime was het vervolgens toekomst NBA draft pick Tre Mann (14 punten) die de Gators aan de hand nam. Samen met center Colin Castleton (19 punten, 14 rebounds) zorgde hij ervoor dat de Gators na vijf extra minuten alsnog wonnen. Zij mogen het nu in de volgende ronde mogen gaan opnemen tegen Oral Roberts.

#15 ORAL ROBERTS – #2 OHIO STATE: 75-72 OT

Niet Ohio State, maar Oral Roberts dus. De #15 wint op deze manier voor de negende keer in de historie van het NCAA Tournament van een #2 seed. Het duel ging, en dat is al complimenten waard, eigenlijk vanaf de eerste minuut tot de laatste seconde van overtime constant gelijkop. Oral Roberts heeft de NCAA leading scorer, Max Abmas, in de gelederen. Hij was in de slotfase mede verantwoordelijk voor het afdwingen van overtime. Abmas zou eindigen met 29 punten en was samen met Kevin Obanor (30 punten, 11 rebounds) de uitblinker bij de #15 seed.

Bij Ohio State, dat dus verrast werd gisterenavond, zal sterspeler Duane Washington Jr zich wel een paar keer voor zijn hoofd slaan. Zowel aan het einde van reguliere speeltijd als in de laatste seconde van overtime kreeg hij een paar kansen om Ohio State op gelijke hoogte of op voorsprong te brengen. Sterker nog: Washington (18 punten, 10 rebounds), samen met E.J. Liddell de uitblinker bij de Buckeyes (23 punten, 13 rebounds), kreeg aan het einde van overtime de kans om een tweede overtime af te dwingen. Zijn driepunter ging echter mis, waardoor Ohio State na de eerste dag al klaar is. Oral Roberts gaat door en mag in de volgende ronde dus gaan spelen tegen Florida.

#13 NORTH TEXAS – #4 PURDUE: 78-69 OT

Purdue was vrijdag het volgende slachtoffer van een upset. Dit keer zonder Matt Haarms speelden de Boilermakers tegen North Texas eigenlijk constant met een achterstand. De Mean Green speelde constant boven hun kunnen en hadden eigenlijk na reguliere speeltijd al moeten winnen.

De eerste helft van North Texas, waarin het een voorsprong van meer dan tien punten had, was uitstekend. De tweede helft wist Purdue onder leiding van Jaden Ivey (23 punten) terug te komen en uiteindelijk met veel moeite overtime af te dwingen. Tijdens overtime was het echter toch weer North Texas dat de bovenhand had. Javion Hamlet (20 punten, 11 rebounds), Thomas Bell en Mardrez McBride (beide 16 punten) blonken uit en bezorgden de Mean Green uiteindelijk de verdiende maar verrassende zege. Voor North Texas wacht nu een ontmoeting met Villanova.

OVERIGE UITSLAGEN

#16 Hartford – #1 Baylor: 55-79

#9 Wisconsin – #8 North Carolina: 85-62

#12 Winthrop – #5 Villanova: 63-73

#14 Colgate – #3 Arkansas: 68-85

#11 Utah State – #6 Texas Tech: 53-65

ROUND 32 MATCHUPS

#1 Baylor – #9 Wisconsin | #13 North Texas – #5 Villanova | #6 Texas Tech – #3 Arkansas | #15 Oral Roberts – #7 Florida


MIDWEST REGION


#12 OREGON STATE – #5 TENNESSEE: 70-56

De klassieke 12-5 upset. Zoals zo vaak tijdens het NCAA Tournament is het ook dit jaar weer raak. Tijdens de openingsdag versloeg #12 Oregon State de #5 Tennessee Volunteers. Oregon State is sinds het begin van het PAC-12 conference tournament, dat het vorige week won, niet meer te stoppen. Zo ook niet door Tennessee, dat bovenop het goede spel van Oregon State zelf ook een dramatische wedstrijd speelde.

Daar waar Oregon State, onder leiding van Roman Silva (16 punten) en Jarod Lucas (14 punten), fantastisch schoot van achter de driepuntlijn, kon Tennessee de bal maar niet door de basket krijgen. Sterspelers Keon Johnson en Jaden Springen waren niet in vorm, iets waar de Beavers maar al te graag van profiteerden. Oregon State had eigenlijk constant een voorsprong van tien punten of meer en zou die ondanks een late push van de Volunteers ook niet meer weggeven: 70-56. Oregon State zal het in de volgende ronde gaan opnemen tegen toekomstig #1 draft pick Cade Cunningham en Oklahoma State.

#11 SYRACUSE – #6 SAN DIEGO STATE: 78-62

De meest overtuigende upset van de dag kwam op naam van de Syracuse Orange. De #11 seed van dit toernooi was wel een paar keer aangewezen als mogelijke upset pick vanwege hun explosieve offense, maar wat ze afgelopen nacht tegen San Diego State deden overtrof ieders verwachting: 78-62.

Aan het einde van de eerste helft begonnen de Orange na een gelijk opgaande eerste helft weg te lopen. In de tweede helft werd de situatie voor de Aztecs alleen maar erger. Op een gegeven moment stond het zelfs 60-36 voor Syracuse. San Diego State kon het gat nog wel een beetje verkleinen, maar veel meer dan dat zat er niet in.

Bij de Orange was Buddy Boeheim (30 punten) de absolute uitblinker. De zoon van de head coach van Syracuse schoot zeven driepunters binnen. Syracuse mag het dankzij deze overtuigende zege zondag gaan opnemen tegen West Virginia.

OVERIGE UITSLAGEN

#16 Drexel – #1 Illinois: 49-78

#9 Georgia Tech – #8 Loyola: 60-71

#13 Liberty – #4 Oklahoma State: 60-69

#14 Morehead State – #3 West Virginia: 67-84

#15 Cleveland State – #2 Houston: 56-87

#10 Rutgers – #7 Clemson: 60-56

ROUND 32 MATCHUPS

#1 Illinois – #8 Loyola | #12 Oregon State – #4 Oklahoma State | #11 Syracuse – #3 West Virginia | #10 Rutgers – #2 Houston

Photo: NCAA Photo

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen