2021 NFL Draft LB Prospects: Micah Parsons

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. We kruipen langzaam maar zeker richting de SportAm Mock Draft. Voordat we dat gaan doen, zijn er echter nog twee posities te bespreken. Deze week staan de linebackers in de schijnwerpers. Te beginnen met misschien wel een top-10 pick: Micah Parsons.


MICAH PARSONS – PENN STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.90 m | Gewicht: 111 kg | Junior


Micah Parsons. Puur op atletisch vermogen en talent de beste verdedigende speler in deze draft. In 2018 begon zijn carrière bij Penn State meer dan prima, maar in 2019 deed hij er een flinke schep bovenop. Hij eindigde met 109 tackles, 14 tackles for a loss, 5 sacks en 4 forced fumbles. In 13 wedstrijden. Dat zijn nummers die je, zeker spelend in de BIG Ten, normaal gesproken zeker in de top-10 brengen. Het feit dat hij afgelopen seizoen niet speelde en zijn problemen buiten het veld zorgen er echter voor dat hij mischien wel buiten de top-10 van de 2021 NFL Draft gaat eindigen. Qua talent eigenlijk te bizar voor woorden, maar gezien het complete plaatje zeker niet zo gek. Let bij alle beelden hieronder op #11 van Penn State, meestal als ILB en soms als OLB.

THE GOOD: RUN DEFENSE | EXPLOSIVITEIT | ATLETISCH VERMOGEN | BASIC COVERAGE | ZOWEL OLB ALS ILB

De grootste kracht van Parsons is zijn enorme explosiviteit en atletisch vermogen. Zijn explosiviteit of the snap zorgt ervoor dat hij in no-time (zowel vanaf de zijkant als aan de binnenkant) door de OL heen kan en achter de line of scrimmage staat.


Dit vertaalt zich vooral in de running game, waar hij elke wedstrijd enorme tackles for a loss noteert. Hij schat (meestal) handoffs goed in en kan vervolgens RB neerleggen alsof ze 25 kilo wegen. Soms veroorzaakt hij met zijn plotselinge vertoning ook voor fumbles (vier vorig jaar).
Maar wat Parsons tevens goed maakt in de run game, is zijn gevoel voor wat de RB gaat doen. Hij kan op het juiste moment van blocks afkomen om de RB zijn run te stoppen of in ieder geval te limiteren


PASS RUSH

Met vijf sacks liet Parsons in 2019 zien te zijn verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor. Parsons is zeker geen elite pass rusher op de positie, maar zijn combinatie van atletisch vermogen en de eerder besproken explosiviteit om snel in het backfield te komen zorgt ervoor dat hij altijd een gevaar is om snel bij de QB te komen of hem in ieder geval uit de pocket te forceren.


Parsons mist de techniek van een echte pass rusher, maar dit kan in de NFL altijd nog aangeleerd worden. En elk NFL-team zal een stuk of vijf a zes sacks van zijn OLB/ILB altijd prima vinden.

PASS COVERAGE

Van Parsons moet niet verwacht worden dat hij hele lastige coverages kan spelen, maar basic coverage kan hij meer dan prima. Als slot linebacker kan hij prima TE’s en slot receiver bijhouden of uitschakelen en zelf down field volgen. Met zijn lengte en wingspan kan hij tevens pass deflections veroorzaken. Hij is in ieder geval geen linebacker waar je als offense een mismatch mee probeert te forceren. Dat gaat je meestal niet lukken.


POSITIE?

Dat lijkt ILB te zijn. Parsons zou echter ook prima op OLB kunnen spelen. Niet per se omdat Parsons nou zo’n elite pass rusher is, maar vooral omdat zijn explosiviteit en zijn kwaliteit om snel in het backfield te komen toch het beste tot zijn recht komt bij de line of scrimmage of vanaf de zijkant. Daarnaast heeft hij aangetoond prima in coverage met TE’s en slot receivers mee te kunnen. Als ILB kan hij zeker ook uit de voeten, ook al moet hij daar als ILB wat conservatiever zijn en kan hij minder vaak zijn explosiviteit gebruiken. Hij zal voor die positie ook nog wat beter moeten worden in zijn inschattingsvermogen en timing (zie kopje the bad) om als ILB een elite run defender te zijn.

THE BAD: TIMING/INSCHATTINGSVERMOGEN | OFF FIELD ISSUES

Puur kijkend naar de speler Micah Parsons is er niet veel om geen fan van te zijn. Sterker nog: zijn grootste minpunt zorgt ervoor dat zijn statistieken eigenlijk alleen maar beter hadden kunnen zijn. Nog beter. Er waren namelijk momenten dat hij plays niet volledig afmaakte, tackles miste of de QB of RB onder druk zette zonder dat dit echt in de statistieken terug te zien is. Vooral de eerste twee punten hebben te maken met zijn timing en inschattingsvermogen. Dit is nog te inconsistent (zeker voor een ILB) en kost hem soms tackles en big plays.

Plays zoals hieronder, waarin hij zichzelf dankzij zijn eerder besproken atletisch vermogen en explosiviteit keurig in positie brengt om een play te maken, schat hij de run de van de RB gewoon verkeerd in. Hij wordt vervolgens of geblokt of mist de tackle, waardoor de RB een flinke gain kan maken.Soms kiest hij ook de buitenweg, waardoor er bij de binnenkant (waar hij meestal verantwoordelijk voor is) een groot gat ontstaan voor de RB om doorheen te lopen. Hij moet de RB eerder naar de buitenkant forceren, omdat daar meestal nog een andere verdediger staat. Dit gebeurt hem nog iets te vaak.


PROBLEMEN BUITEN HET VELD

Toch is het grootste probleem van Parsons niet per se op het veld, maar daarbuiten. Eigenlijk vanaf high school werd hij onder meer van school gestuurd omdat hij ‘rellen’ had veroorzaakt. Ook op social media ging Parsons soms de fout in, terwijl hij volgens reports ook bij Penn State wel eens wat rare dingen deed. Daardoor zijn scouts zijn character gaan betwisten, en dat is voor de draft stock van een speler nooit goed. Parsons zegt zelf dat iedereen rond zijn 18de levensjaar fouten maakt en dat iedereen (inclusief hijzelf) daarvan moet leren. Het is voor Parsons te hopen dat scouts hier ook van overtuigd zijn.

De problemen buiten het veld daar gelaten is Parsons een top 10 prospect en waarschijnlijk (samen met Patrick Surtain II) de beste verdediger in deze draft. De vraag is echter of de top 10 (met de Broncos en Lions als beste fits) een gok durft te wagen, of dat hij buiten de top 10 en in de top 20 terecht komt.

Photo: Benjamin Solomon/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen