2021 NFL Draft DB Prospects: Patrick Surtain II

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. We kruipen langzaam maar zeker richting de SportAm Mock Draft. De laatste positie-week is aangebroken: de defensive backs. Wat zijn de beste cornerbacks en safety’s van deze draft? Het zijn voornamelijk cornerbacks, en we beginnen met de beste: Patrick Surtain II.


PATRICK SURTAIN II – ALABAMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.88 m | Gewicht: 91 kg | Junior


Patrick Surtain II is de meest complete en ervaren cornerback in deze draft. Surtain, de zoon van voormalig Dolphins en Chiefs cornerback Patrick Surtain, speelde drie volledige jaren in de basis bij Alabama. Op het allerhoogste college-niveau (SEC en Playoffs) liet hij zien met de allerbeste mee te kunnen. In 2019 vs Ja’Marr Chase gaf hij maar twee catches op, terwijl hij meerdere andere elite WR ook uitschakelde. Elk jaar weer liet Surtain zien zich op allerlei vlakken te verbeteren, wat nu resulteert in het zijn van een top 15 (en misschien zelfs wel top 10) pick.

THE GOOD: FOOTBALL IQ | INSCHATTINGSVERMOGEN | OUTSIDE COVERAGE | LENGTE/WINGSPAN | ZOWEL TECHNISCH ALS FYSIEKE COVERAGE | BLESSUREVRIJ

Er zijn twee dingen die bij Patrick Surtain meteen opvallen. Ten eerste zijn football IQ. Surtain speelt met een bepaalde slimheid die je van een junior uit college eigenlijk nog niet verwacht. Surtain weet als geen ander de QB te lezen en schat meestal goed in naar welke receiver hij in sommige situaties moet gaan om zijn safety of mede cornerback te ondersteunen en van zijn eigen man af te gaan. Een zeer waardevolle skill die hem ook in de NFL interceptions en big plays op gaat leveren.


OUTSIDE COVERAGE

Waar Surtain echter de master in is, is outside coverage. Zijn speed is bedenkelijk (zie kopje te bad), maar technisch gezien valt er op consistente basis helemaal niks aan te merken op zijn uitvoering. Hij doet precies zoals het je geleerd wordt. Hij forceert (of dit nou vanuit slot coverage of outside coverage is) de receiver goed naar de buitenkant en neemt positie aan de binnenkant. Vervolgens forceert hij de receiver met zijn positionering (en soms met fysieke kracht) naar de buitenkant en gebruikt hij de zijlijn als extra verdediger.
In de gevallen van hierboven levert het een interception of pass break-up op, maar het zorgt er ook voor dat hij toe kan staan dat receivers de bal vangen. Surtain is geen god en kan niet elke pass voorkomen, maar hij zorgt er op deze manier wel voor dat hij het de receiver zo lastig mogelijk maakt. Het beeld van hieronder (receiver vangt de bal out of bounds) zagen we de afgelopen drie jaar dan ook vaak.

TACKLING, RUN DEFENSE EN PASS RUSH

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Qua tackling zijn er af en toe momenten dat hij zijn tackle na goede positionering niet afmaakt, maar dit komt echt zelden voor. Meestal positioneert hij zich prima en maakt hij de tackles ook af. Soms (zie de 3.5 tackles for a loss) gebeurt dit ook al voor de line of scrimmage.


Verder valt hij qua run defense en pass rush niet op. Dit is ook niet per se de belangrijkste taak van een cornerback (en het is ook goed dat hij niet in negatieve zin opvalt), dus een groot probleem zal het niet zijn. Maar verwacht (mede vanwege het ontbreken van pure snelheid en explosiviteit) niet dat hij vaak via een blitz naar de QB of RB wordt gestuurd.

BLESSUREGESCHIEDENIS

Ten opzichte van Caleb Farley, zijn enige concurrent in deze draft class, is Patrick Surtain II een enorm gezonde speler. In zijn drie jaar bij Alabama heeft hij niet te maken gehad met ernstige blessures of problemen buiten het veld. Kleine pijntjes zijn er altijd, maar Surtain is tot nu toe behoorlijk blessurevrij weten te blijven.

THE BAD: SLOT COVERAGE | DOWNFIELD SPEED

Het grootste probleem bij Patrick Surtain II is zijn elite speed. Die speed is er namelijk niet. Surtain is slim, fysiek en lang, maar niet snel. Tijdens zijn drie jaar bij Alabama werd hij vaak door receivers deep verslagen. Die leverde niet altijd een completion op, maar het was (samen met de slot) wel de plek waar hij het meest verslagen werd en catches moest toestaan. Dit heeft niet met techniek of wat dan ook te maken, maar gewoon met pure snelheid. De enige manier om dit op te lossen is door hem uit press coverage (waar hij juist elite in is) te halen en hem meer ademruimte te geven.


Daarnaast, en dit is altijd iets tricky’s om te beoordelen, had hij ook flink wat moeite met het coveren van slant routes en routes die naar de binnenkant van het veld gaan. Surtain is elite in het uitschakelen van de outside pass, maar de binnenkant kan hij zeker nog verbeteren. Nou hebben veel cornerbacks moeite met deze route en is de route per definitie in het voordeel van de receivers vanwege zijn korte en snelle aard, maar bij Surtain gebeurde het iets te vaak. Een speler als Ja’Marr Chase (zie eerste voorbeeld hieronder) weet daar wel raad mee.
Deze problemen zijn deels op te lossen door hem wat fysieker te laten spelen en ze handen wat meer te laten gebruiken. Probleem is wel dat dit automatisch (zeker in de NFL) meer flags op zal leveren.Al met al is Surtain alles behalve een foutloze en compleet ontwikkelde cornerback, maar dat was Henderson vorig jaar ook niet. We weten allemaal hoe hij (en bijvoorbeeld Trevon Diggs en Jaylon Johnson) het vorig jaar deden: behoorlijk goed. Surtain zal wel eens verslagen gaan worden in deep coverage, maar zal vooral wat consistenter moeten worden in slant coverage als hij op all-pro niveau wil komen. Op dit moment lijkt hij op zijn best als outside cornerback, waar hij minder kwetsbaar is vs speed receivers en waar hij gebruik kan maken van zijn elite positionering. Als slot cornerback is hij net nog iets te wisselvallig vs slant routes. Daarnaast is hij gewoon geen factor als blitzer, wat hem ook een betere fit maakt aan de buitenkant. Al met al genoeg positionele opties in ieder geval.

Photo: Vasha Hunt/AP

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen