Seahawks ontsnappen in Minnesota door flater Blair Walsh

Buffalo Bills v Minnesota Vikings
De Seattle Seahawks hebben zich geplaatst voor de divisieronde van de play-offs in de NFL. Blair Walsh had in de laatste minuut de winnende driepunter op zijn schoen voor de Minnesota Vikings, maar hij verprutste een field goal-poging vanaf 27 yards. De 10-9 voorsprong van Seattle was daardoor genoeg voor de winst. Volgende week mag het team van Pete Carroll op bezoek bij stuntploeg Carolina Panthers.
Sterke Vikings blijven achter met lege handen door flater Walsh
De Vikings hadden er de hele wedstrijd alles aan gedaan om de sterke Seahawks van de zege te houden. Uitstekend defensief spel, goede play-calls van Mike Zimmer en zijn staf, slim omgaan met de omstandigheden en efficiënt aanvalsspel onder leiding van Teddy Bridgewater dat leidde tot drie driepunters van Blair Walsh. Dit had in de laatste minuut bekroond moeten worden met een field goal van 27 yards door de kicker, waarmee een 10-9 achterstand zou zijn omgebogen in een 12-10 zege. Maar Blair Walsh faalde jammerlijk…


Vrieskou in Minnesota remt aanvalskracht Seattle
Voor dat er ook maar één snap had plaatsgevonden was al duidelijk dat het een historische ontmoeting zou worden. De kick-off vond plaats bij een temperatuur van -9 Fahrenheit (kouder dan -20 graden), genoeg voor een plek in de top-3 van koudste wedstrijden ooit. Dat niet iedereen zich wat aantrok van de kou bleek uit de opkomst van oud-Vikings coach en hall of famer Bud Grant.


De vrieskou was echter wel degelijk van invloed op het spel van de teams. Met name de Seahawks hadden in de eerste helft moeite om hun geliefde spel te spelen. Het gemak waarmee ze de afgelopen weken de endzone bereikten was er niet in de eerste twee kwarten. Een zekere touchdown pass naar Doug Baldwin bleef hangen in de wind en werd bijna onderschept door Harrison Smith. Ook de trick plays die werden bedacht om een moeilijke field goal of punt te omzeilen pakten verkeerd uit.
Vikings gaan slimmer om met lastige omstandigheden
De Vikings gingen beter om met de omstandigheden en wisten met slimmere play calls wel terreinwinst te boeken. Adrian Peterson werd goed aan banden gelegd, maar de combinatie van zijn korte rushes en slimme passes van Teddy Bridgewater bezorgden de Vikings wel genoeg first downs om in scoringspositie te komen. De Seahawks-defensie gaf echter geen cadeautjes weg waardoor de schade beperkt bleef tot een field goal van Blair Walsh.
De grootste winst voor Minnesota zat echter in het verdedigende gedeelte, de Vikings gaven helemaal niks weg in eigen huis. Russell Wilson stond continu onder druk van de pass rushers van de Vikings. Everson Griffen had zijn vorm uit het reguliere seizoen meegenomen naar de play-offs.


Seattle verliest momentum door pick Waynes
De Seahawks leken in de tweede helft even onder de druk van de Vikings uit te komen met een aantal goede plays waaronder deze briljante one-handed catch van Doug Baldwin.


Deze vangbal van Baldwin had Seattle een boost moeten geven, maar door een interceptie van first round draft pick Trae Waynes waren de Seahawks al snel weer terug bij af. Walsh profiteerde opnieuw van het balbezit met een driepunter.
Improvisatie Wilson na mislukte snap brengt Seahawks terug
Na een nieuwe field goal van Walsh moest er echt wat gaan gebeuren bij Seattle om de 9-0 achterstand om te buigen. Een mislukte snap leek het verzet van de Seahawks definitief te breken, maar de pass rushers konden Russell Wilson niet bereiken voordat hij de bal had opgepikt. Toen de pass van de quarterback vervolgens ook nog een vrijstaande Tyler Lockett bereikte was een potentiële nachtmerrie veranderd in de start van een comeback.


Doug Baldwin (wie anders?) beloonde de briljante play van Wilson vervolgens met een zespunter.
Oude kwaal speelt op bij Peterson, Seattle profiteert
Adrian Peterson was in het reguliere seizoen de running back met het meeste yards op de teller. Zijn productie tegen de Seahawks, slechts 45 yards, viel echter opnieuw tegen. Op het moment dat het erom ging (9-7 stand) speelde een oude kwaal ook nog eens op bij Peterson. Hij wisselt indrukkende rushes nog wel eens af met een cruciale fumble, Kam Chancellor speelde slim in op zijn zwakke punt.


Steven Hauschka zette de interceptie voor de Seahawks om in een driepunter voor een 10-9 voorsprong.
Seahawks volgende week naar Carolina
Door de misser van Walsh konden de Vikings de achterstand niet meer ombuigen in een zege. Een bizarre comeback van de Seahawks, die zich na de overwinning op kunnen gaan maken voor een bezoek aan de Carolina Panthers. Russell Wilson tegen Cam Newton, weer een wedstrijd om naar uit te kijken.
Foto: Getty Images (archief)

  1. Shit happens … Maar om een missed fieldgoal een flater te noemen gaat me te ver.
    De omstandigheden waren super-extreem. Het feit dat de Vikingskicker de ballen vanaf 50 yatds wel raak schiet doet je e.e.a. verwachten. Maar is dat niet het mooie van sport?

    • De omstandigheden waren niet zichtbaar van invloed op deze kick, bovendien waren de afstand en de hoek zodanig dat er nog een behoorlijke foutmarge was. Om dan toch te missen met zo veel op het spel, dat kan ik alleen maar een flater noemen. Het was heel knap dat hij er in deze omstandigheden al drie had gemaakt, maar er was absoluut geen excuus om deze laatste field goal te missen. Had Walsh hem wel gemaakt dan had hij alle credits gekregen, maar ja…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen