Zach Wilson zet BYU en zichzelf op de kaart richting 2021 NFL Draft

Trevor Lawrence en Justin Fields zullen na vijf picks waarschijnlijk al niet meer beschikbaar zijn, maar daar waar iedereen vooral Trey Lance op zijn radar had, zijn er twee andere QB’s die nu de aandacht opeisen. Na eerder al Kyle Trask wat meer aandacht te hebben gegeven, is het nu tijd voor Zach Wilson. Wilson kent een onvoorstelbaar goed Junior-seizoen bij BYU en heeft de universiteit weer op de kaart gezet. BYU eindigde dit seizoen als #16 in de CFB playoff-rankings en won zijn bowl game (Boca Raton Bowl) met overmacht. UCF werd, vooral in de eerste helft, compleet voor schut gezet. Vooral door Zach Wilson, die in een helft 17-21 ging voor 353 yards en vijf touchdowns (3 passing, 2 rushing). Is hij misschien wel een QB2 in de aankomende draft?


ZACH WILSON: QB2 of 3 IN 2021 NFL DRAFT?


Het feit dat deze discussie uberhaupt is ontstaan ligt meer aan de fantastische prestaties van Zach Wilson dan aan dat Justin Fields een dramatisch seizoen heeft gespeeld. Zach Wilson stond eigenlijk bij niemand voorafgaand aan dit seizoen op de radar. Nu daagt hij Fields dus uit voor de QB2 plek in de aankomende draft. Waarom? Nou, passes zoals deze.

De plaatsing, gecombineerd met het feit dat hij deze bal gooit terwijl hij uit de pocket ontsnapt en on the move is, tonen aan dat Wilson enorm veel talent in zich heeft. Dat het er dit jaar dan ook daadwerkelijk (op een wedstrijd na) uitkomt, is voor hem een goed teken. Het groote discussiepunt is natuurlijk de tegenstand die Zach Wilson (vooral ten opzichte van Lawrence en Fields) heeft gehad dit jaar. Op Coastal Carolina na was de weerstand namelijk niet bepaald indrukwekkend te noemen. Toch zijn San Diego State, Boise State en Houston zeker geen koekenbakkers. En die werden, stuk voor stuk, voor schut gezet door Zach Wilson en BYU.

In de bowl game vs een goed UCF-team liet hij naast zijn arm ook zijn voeten spreken. Zach Wilson is namelijk ook een hele mobiele QB. In totaal noteerde hij dit jaar na 70 attempts 254 rushing yards (jaren daarvoor 221 en 167 yds) en 10 touchdowns (jaren daarvoor 2 en 3). Ook in deze categorie is hij dus productiever geworden. Zo krijgt hij elke wedstrijd wel geplande QB runs waar straks ook in de NFL rekening mee gehouden moet worden.

ENORME STIJGING PRODUCTIE

Toch valt vooral zijn enorme productie als passer erg op. Hij noteerde dit jaar na 335 attempts (246-335) 3699 passing yards (vorig jaar 2382 yds), 33 touchdowns (vorig jaar 11 TD’s) en maar 3 interceptions (vorig jaar 9 int’s). Met een completion percentage van 73% (vorig jaar 62%) was hij enorm effectief te noemen. Toch valt vooral de enorme stijging in passing yards en touchdowns erg op. Misschien wel het beste nieuws is echter het voorkomen en het verminderen van zijn aantal interceptions.

Dit komt vooral omdat Wilson van het plaatsen van de bal zijn grootste kwaliteit heeft gemaakt. Hij heeft daar enorme stappen in gemaakt, zeker ten opzichte van vorig jaar. Dat Wilson on the move een hele goeie QB is, was altijd al wel het geval. Hij gaat er echter nu ook effectief en productief mee om. Dit soort passes zijn alleen mogelijk als je touch en precisie op elite niveau zitten. Tegen welke tegenstander dan ook.

Toch heeft Zach Wilson ook de QB basics al onder de knie. Het wegkijken van de safety’s (zie ook de eerste TD van dit artikel) is een kwaliteit dit hij vooral dit jaar onder de knie heeft gekregen. We zien het spelers als Herbert en Burrow als rookies ook al veel doen in de NFL en ook Wilson heeft er een wapen van gemaakt. Zie bijvoorbeeld deze pass, waarbij hij de safety naar de linkerkant (onderkant van het scherm) kijkt en vervolgens op die manier een gat creëert in het midden. Zo manipuleert hij (en veel andere QB’s) de defense en creëert hij completions waar die er in eerste instantie niet zijn. Het levert in dit geval een touchdown op.

ARMKRACHT

Tot slot nog even zijn armkracht. Want ja, ook deep balls kan hij gooien. Sowieso geeft zijn gemiddeld aantal yards per attempts dit wel aan (12.6 y/a), maar naast diepe ballen creëert hij ook catches die eigenlijk niet mogelijk zijn. Zo ook hieronder, waar de play in eerste instantie vooral door de receiver gemaakt wordt. Het feit dat Wilson die bal van de rechterkant van het veld zo accuraat over de defensie naar de linkerkant kan gooien om zijn receiver een kans te geven, zegt echter ook wel veel. Hij creëert iets uit het niets a la Deshaun Watson.


CONCLUSIE


De conclusie is dat Zach Wilson dit jaar enorme stappen in zijn ontwikkeling heeft gemaakt en nu zelfs Justin Fields uitdaagt als de tweede QB in de 2021 NFL Draft. Het is echter nog niet 100% zeker dat Wilson ook daadwerkelijk de draft in zal gaan. De kans is na zo’n fantastisch seizoen wel erg groot, omdat hij nu het momentum met zich heeft. Hij heeft echter ook twee andere opties.

De minst grootste kans heeft de optie om als Senior nog een jaar terug te keren naar BYU. Veel beter presteren dan dit seizoen is bij BYU bijna niet mogelijk (op een ongeslagen seizoen na) en de CFB playoffs (en Heisman Trophy) had hij zelfs met een ongeslagen seizoen niet gehaald. De andere optie, en die kans is ook niet zo groot, is dat hij de transfer portal in gaat en het (a la Jamie Newman) wil proberen bij een grote universiteit in een grote conference. Want de weerstand die hij bij BYU gekend heeft is en blijft vergeleken met Lawrence en Fields het grootste discussiepunt. Verder heeft hij met Kyle Trask, Mac Jones (en in mindere mate Trey Lance) heel veel concurrentie.

De kans is echter groot (ook met het oog op een mogelijke blessure tijdens zijn senior-seizoen) dat hij profiteert van dit fantastische seizoen en gewoon de NFL Draft in zal gaan. De kans dat hij in de eerste ronde gekozen wordt is enorm groot, maar de concurrentie is zoals gezegd ook behoorlijk. Trevor Lawrence is QB1, maar daarnaast zijn er met Justin Fields, Kyle Trask, Mac Jones en Trey Lance naast Zach Wilson dus vier andere QB’s die de eerste ronde zouden kunnen halen. Kortom: genoeg QB’s in de aankomende NFL Draft. En Zach Wilson is een van de beste.

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen