Virginia en Texas na tweede toernooidag al naar huis, Creighton ontsnapt

Ook de tweede toernooidag van het 2021 NCAA Tournament, waarin de eerste ronde werd afgerond, was een spektakelstuk. Niet per se op het niveau van de eerste dag, maar er was wederom genoeg om te bespreken. Zo kunnen #3 Texas en #4 Virginia in navolging van #2 Ohio State, $4 Purdue, #5 Tennessee en #6 San Diego State al na de eerste ronde hun koffers pakken. #5 Creighton wist aan dit lot te ontsnappen.


EAST REGION


#14 ABIL CHRISTIAN – #3 TEXAS: 53-52

Net zoals de eerste dag van het toernooi zat ook de vrijdagavond/nacht vol met upsets. Daar waar het verder in de east region niet zo heel spectaculair was, vond de grootste upset van de tweede March Madness-dag wel in deze regio plaats. #3 Texas ging namelijk op pijnlijke wijze onderuit vs #14 Abil Christian: 53-52.

Abil Christian deed tijdens deze wedstrijd absoluut niet onder voor de grote favoriet, die het extreem lastig had met de goede defense van de Wildcats. Het was namelijk niet de offense, maar de defense die in deze wedstrijd het verschil maakte. Geen enkele speler kwam tijdens dit duel boven de 15 punten uit.

Het meeste spektakel vond dan ook plaats in de slotfase. Met nog twee seconden te gaan greep Abil Christian dankzij vrije worpen de leiding, vlak nadat Texas op voorsprong was gekomen. Texas was het niet helemaal eens met de foul call, maar hij bleef staan. Daarna kon Texas alleen nog maar een uiterst lastige poging kon doen om de wedstrijd te winnen. De bal moest namelijk vanaf de eigen zijlijn naar de middenlijn om een realistische kans op een basket te hebben. De bal werd onderschept door de Wildcast, waardoor Abil Christian het maandag mag gaan opnemen tegen UCLA.

#11 UCLA – #6 BYU: 62-73

De upset die eigenlijk alleen op papier een upset was, was die van UCLA tegen BYU. UCLA versloeg eerder Michigan State in de first four en maakte toen indruk, maar vooral BYU leek met een #6 seed behoorlijk hoog geranked te zijn. Te hoog. Matt Haarms en co werden afgelopen nacht kansloos gelaten: 62-73.

Eigenlijk vanaf het begin was UCLA de betere partij. Uitblinker bij de Bruins was Johnny Juzang, die zou eindigen met 27 punten. Matt Haarms kwam na 27 minuten uit op 11 punten en 10 rebounds. BYU deed aan het einde van de tweede helft nog wel een verwoede poging om terug te komen, maar het mocht niet baten. UCLA gaat door en treft maandag dus Abil Christian.

OVERIGE UITSLAGEN

#16 Texas Southern – #1 Michigan: 66-82

#9 St Bonaventure – #8 LSU: 61-76

#12 Georgetown – #5 Colorado: 73-96

#13 UNC Greensboro – #4 Florida State: 54-64

#15 Iona – #2 Alabama: 55-68

#10 Maryland – #7 UCONN: 63-54

ROUND OF 32 MATCHUPS

#8 LSU – #1 Michigan | #5 Colorado – #4 Florida State | #10 Maryland – #2 Alabama | #14 Abil Christian – #11 UCLA


WEST REGION


#12 UCSB – #5 CREIGHTON: 62-63

Het duurde tijdens de de tweede dag van het toernooi wel even voordat er daadwerkelijk wat spectaculairs gebeurde, maar Creighton besloot daar rond het midden van de avond samen met UCSB een stokje voor te steken. Net zoals Oral Roberts tijdens de openingsdag van dit toernooi ging ook UCSB goed mee met Creighton. Het was echter net niet voldoende: 62-63.

Bij UC Santa Barbara waren er vier spelers die meer dan tien punten scoorden. Sterker nog: Santa Barbara stond met vijf minuten te gaan zelfs vijf punten voor. Het was in de slotfase helaas niet voldoende om Creighton al vroegtijdig uit het toernooi te stoten. Dit had Creighton voornamelijk te danken aan sterspelers Marcus Zegarowski (17 punten) en Christian Bishop (15 punten, 11 rebounds) en een enorme misser van UNCB tijdens de laatste seconden van de wedstrijd. Creighton ontsnapt dus en mag in de volgende ronde gaan proberen Ohio te verslaan.

#13 OHIO – #4 VIRGINIA: 62-58

Een van de grootste upsets van dag twee van het NCAA Tournament was die van Ohio. Virginia had, voorafgaand aan dit duel, veel gedoe gehad rondom COVID-19 en was pas een dag voor de wedstrijd vs Ohio aangekomen in Indiana. In de eerste helft bleek dit vooral aanvallend gezien een probleem. De Cavaliers konden eigenlijk niet veel klaarspelen. Probleem: ook Ohio was aanvallend gezien niet in goede doen.

Daar kwam in de tweede helft echter verandering in. Onder leiding van sterspeler Jason Preston (11 PTS, 13 REB, 8 AST) en scherpschutter Ben Vander Plas (17 PTS, 3 driepunters) werd de achterstand van zeven punten omgezet in een voorsprong. Deze voorsprong werd in de slotfase met enorm veel moeite verdedigd. Hierdoor verliest Virginia, net zoals in 2018 (toen als eerste #1 seed ooit vs UMBC), in de eerste ronde en kan het al naar huis. Ohio mag het maandag dus gaan opnemen tegen Creighton.

#10 VCU – #7 OREGON: AFGELAST

Tot slot nog het moment waarvan waarschijnlijk wel iedereen wist dat het onvermijdelijk zou zijn: een COVID-19 gerelateerde afgelasting. VCU bleek, ruim drie uur voor aanvang van het duel tegen Oregon, vanwege safety protocols niet in actie te kunnen komen. Bij VCU waren er de laatste 48 uur meerdere besmettingen aan het licht gekomen, waarschijnlijk gerelateerd aan een besmette scheidsrechter tijdens het conference tournament van Ohio vorige week. Daardoor kon VCU niet in actie komen en gaat Oregon zonder te spelen een ronde verder. In de round of 32 nemen ze het maandag op tegen Iowa .

Mensen die VCU in hun bracket hebben gekozen: we leven met jullie mee.

OVERIGE UITSLAGEN

#16 Norfolk State – #1 Gonzaga: 55-98

#9 Missouri – #8 Oklahoma: 68-72

#11 Drake – #6 USC: 56-72

#14 Eastern Washington – #3 Kansas: 84-93

#15 Grand Canyon – #2 Iowa: 74-86

ROUND OF 32 MATCHUPS

#8 Oklahoma – #1 Gonzaga | #5 Creighton – #13 Ohio | #6 USC – #3 Kansas | #7 Oregon – #2 Iowa

Photo: Jamie Sabau/NCAA Photos

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen