Sanders, Hunter en Colorado zetten CFB op stelten

Deion Sanders maakte afgelopen weekend tegen #17 TCU, dat vorig jaar nog de Nationale Championship Game haalde tegen Georgia, zijn debuut als head coach van Colorado. Het leverde met een een spectaculaire 45-42 zege op, waarbij twee spelers erg opvielen.

JACKSONVILLE STATE

Daar waar iedereen Sanders zal kennen als speler en extravagant figuur, begon zijn carrière als coach echt bij Jacksonville State. Sanders werd head coach van de universiteit die actief was op het tweede niveau van college football. Onder meer Qb Shedeur Sanders en #1 prospect Travis Hunter besloten mee te gaan met Sanders. Wat volgde was veel succes bij Jacksonville State, iets wat zowel Sanders zelf als aardig wat van zijn spelers een promotie opleverde.

COLORADO

Daar waar de PAC-12 de komende jaren uit elkaar gaat vallen, zal de sfeer bij Colorado in positieve zin veranderd zijn. Sanders besloot naar Colorado te gaan om daar head coach te worden en vervolgens zo’n beetje het hele bestaande team weg te sturen en te vervangen met transfers en recruits. Onder meer zoon Shedeur Sanders en Hunter besloten mee te gaan naar Colorado, net zoals veel andere spelers die Colorado anders waarschijnlijk nooit had kunnen halen. Wat volgde waren hoge verwachtingen, maar ook realiteitszin. De kans dat een compleet nieuw team er aan het begin van het seizoen meteen zou staan tegen TCU, dat vorig jaar nog tegen Georgia speelde om de titel, was klein. Toch kreeg Sanders het voor elkaar.

SANDERS

Zowel QB Shedeur Sanders als coach Prime zullen voornamelijk krediet krijgen voor de indrukwekkende 45-42 zege op en in TCU. Coach Prime kreeg het binnen een paar weken voor elkaar om een team te smeden uit spelers die nog nooit met elkaar samen hadden gespeeld, tegen een tegenstanders die vorig jaar nog behoorde tot de beste teams in college football. Hoe goed TCU momenteel is, is lastig te zeggen natuurlijk. Mede hierdoor moet Colorado zich ook op lange termijn gaan bewijzen. Toch is het een knappe prestatie.

Het werd vooral mogelijk gemaakt door QB Sanders, die de overstap van DII naar D1-niveau zonder al te veel problemen heeft gemaakt. Sandrse ging 38-47 voor 510 yards en 4 touchdowns en speelde een nagenoeg foutloze wedstrijd. Af en toe zaten er wat ballen tussen die niet accuraat waren, maar de zoon van coach Prime maakte geen fouten en was verstandig met de bal in zijn handen. Het leverde een paar fantastische plays op die ervoor zorgen dat Sanders op de radar is komen te staan van veel scouts in de NFL. De statistieken bleken voor Colorado meteen een record te zijn.

OVERIGE UITBLINKERS

Verder was ook allround wapen Dylan Edwards zeer goed. Met 24 rushing yds (6 carries) en een touchdown speelde hij een rol in de running game, maar het was vooral in de passing game waarin hij gevaarlijk en explosief bleek. Edwards noteerde 135 yards en drie touchdowns na vijf catches. Ja echt, vijf catches. Ook receivers Xavier Weaver (118 yds) en Jimmy Horn Jr (117 yds en TD) blonken uit. Toch ging de aandacht vooral uit naar de ‘Shohei Ohtani’ van college football.

HUNTER

Zoals gezegd besloot Hunter verrassend genoeg voor Jacksonville State te kiezen, mede omdat coach Prime daar coach was. Nu is hij dus meegegaan naar Colorado en speelde hij tijdens het duel tegen TCU meer dan 150 snaps. Hunter speelde namelijk zowel cornerback als receiver en deed dit fantastisch. Hunter had als cornerback meerdere break-ups en een epische interception in de redzone, terwijl hij als receiver 119 yards had na elf catches. De vraag is of Hunter dit het hele seizoen vol kan houden wat uithoudingsvermogen betreft, maar indrukwekkend is het zeker.

REST VAN HET SEIZOEN

De kans dat TCU niet zo goed is als vorig jaar, is vrij groot. Daardoor zal Colorado zich dit seizoen nog vaak moeten gaan bewijzen. Dit kan, want het schema is niet echt gemakkelijk. Na duels tegen Nebraska en Colorado State de komende twee weken, staan er in week vier en vijf twee topduels op het programma. In week vier staat het duel tegen Bo Nix en Oregon op het programma (uitwedstrijd), waarna Colorado in week vijf Caleb Williams en USC gaat ontvangen. Zeker dat laatste duel zal op de lijst van iedereen staan.

De rest van het seizoen speelt Colorado tegen Arizona State, Stanford, UCLA, Oregon State, Arizona, Washington State en Utah. Zeker tegen UCLA, Oregon State, Arizona, Washington State en Utah zal Colorado getest gaan worden. De verdediging was tegen TCU alles behalve overtuigend en zal meer moeten laten zien om niet telkens in een shootout terecht te gaan komen. Toch is het een droomstart geweest voor Sanders en Colorado en zal de hoop zijn dat het team dit door kan trekken gedurende het seizoen.

Foto: LM Otero/AP

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen