Rattler heeft een probleem bij Oklahoma en hij heet Caleb Williams

De volgende grote QB. Voorafgaand aan dit seizoen was Spencer Rattler de favoriet voor de Heisman Trophy en werd hij gezien als mogelijke QB1 in de 2022 of 2023 NFL Draft. Na zeven duels lijkt dit allemaal even ver weg. Na weer een teleurstellende wedstrijd vs Texas mocht Caleb Williams het overnemen van Rattler. Dit deed hij tegen Texas al fantastisch, maar afgelopen weekend vs TCU liet hij tijdens zijn eerste echte start daadwerkelijk zien voorlopig de QB1 te zijn bij Oklahoma. De situatie brengt Rattler in een lastig parket.

DE BIZARRE ARM VAN CALEB WILLIAMS

Tegen TCU kwam het wat minder uit de verf, maar vooral tegen Texas liet Williams zien over een bijzonder sterke arm te beschikken. De twee passes hieronder, on the move, zijn daar een goed voorbeeld van. Zijn twee statlines tot nu toe (15-24, 211 yds, 2 TD’s en 88 rushing yds vs Texas en 18-23, 295 yds, 4 TD’s en 66 rushing yds vs TCU) komen namelijk niet alleen tot stand door korte passes, maar ook door dit soort creatieve en out-of-scheme passes.

Maar: pump the brakes. Het mag ook wel duidelijk zijn dat Williams nog veel te leren heeft. Zijn eerste twee duels zijn fantastische verlopen, maar zeker als pocket passer en het lezen van de defense zal Williams nog stappen moeten zetten. Dit is ook niet zo gek, want hij is pas een freshman en heeft geen ervaring op dit niveau. Dit zijn allemaal onderdelen van het zijn van een QB die met meer speeltijd en ervaring zullen komen. Nu Williams de fulltime starter van Oklahoma is, zal hij die ruimte krijgen.

Toch ligt de druk ook meteen hoog. Oklahoma is 7-0 en doet volop mee om de playoffs. De playoffs waarvan verwacht wordt dat Oklahoma die haalt. Williams zal zich, zeker gezien de wisselvalligheid van de defense van de Sooners dit seizoen, amper tot geen fouten kunnen permitteren als de playoffs daadwerkelijk het doel zijn. Wat dat betreft is het een voordeel dat Williams niet alleen op zijn arm hoeft te rekenen.

DE DUAL THREAT KWALITEITEN VAN CALEB WILLIAMS

Want niet alleen heeft Williams een fantastische arm, maar ook nog eens prima atletisch vermogen. Hij is meer een dual threat dan dat Rattler is, omdat hij en een grote atleet is en bereid is dit atletisch vermogen ook te gebruiken. Dit liet hij in zowel zijn start vs Texas als die van afgelopen weekend vs TCU zien.

Zoals alom bekend is, geeft dit een offense een compleet andere en nieuwe dimensie. Williams voldoet aan de blueprint van de moderne QB: kanon van een arm, atletisch vermogen (en dus dual threat) en prima lengte. Een combinatie die ervoor kan zorgen dat Williams over een paar jaar wel eens QB1 in een NFL Draft kan zijn. Zeker als hij onder Lincoln Riley blijft spelen.

HET TOEKOMSTPERSPECTIEF VAN SPENCER RATTLER

Dan naar Rattler. Voorlopig lijkt zijn toekomst niet zo rooskleurig te zijn. Er zal een bizarre terugval van Williams nodig zijn om Rattler nog als starter bij Oklahoma terug te zien. Aangezien Williams een freshman is, is hij voorlopig ook nog niet weg bij de Sooners. Voor Rattler zijn er nu drie opties. Hij kan blijven en strijden voor zijn plek, maar er vanuit gaande dat Rattler niet een back-up zal willen zijn lijkt de transfer portal (optie 2) het meest logische.

Waar hij dan heen kan gaan is echter ook niet duidelijk, want alle grote universiteiten (Ohio State, Georgia, Oklahoma, Alabama) lijken voorlopig prima te zitten op QB. Clemson (DJ Uiagalelei stelt teleur) en Miami (D’Eriq King blessuregevoelig) zouden opties kunnen zijn voor volgend jaar. Het is hoe dan ook geen vooruitgang ten opzichte van een systeem dat de laatste jaren Baker Mayfield, Kyler Murray en Jalen Hurts heeft voortgebracht.

Naast deze twee opties is er ook nog een derde optie: met een mindere status dan voor het seizoen begon de 2022 NFL Draft in gaan. Dat kan hem echter veel geld gaan kosten. Hoe dan ook: het seizoen van Spencer Rattler loopt niet zoals van tevoren verwacht werd en de volgende move is nu aan hem.

PHOTO: KEVIN JAIRAJ | USA TODAY SPORTS

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen