Matt Corral wint eenzijdig duel: Waarom Malik Willis geen QB1 is in 2022 NFL Draft

De vraag die zo langzamerhand toch bijna wekelijk wordt gesteld dit seizoen over de 2022 NFL Draft: wie is nou QB1 in de de komende draft? De afgelopen jaren kwamen er altijd drie QB’s in de top 15 terecht. De vraag is of dat dit jaar ook gaat gebeuren. En zo ja: wie? Twee kanshebbers, Matt Corral (Ole Miss) en Malik Willis (Liberty) speelden afgelopen weekend tegen elkaar.

Matt Corral blijft op weg naar Heisman Trophy en QB1 status

Corral wordt dit seizoen, samen met C.J. Stroud (Ohio State). Kenny Pickett (Pittsburgh) en Bryce Young (Alabama) gezien als de grootste QB-kanshebbers op de Heisman Trophy. Corral is momenteel de grote kanshebbers voor deze prijs, en tegen Liberty trok hij deze lijn door. Corral ging 20-27 voor 324 yards en een touchdown. De benen van Corral, dit seizoen al goed voor 528 yards en 10 touchdowns, waren tegen Liberty niet nodig. Dat deed running back Jerrion Ealy (115 rushing yards en twee TD’s) voor hem.

Toch kent Corral een uitstekende seizoen. Na negen duels staat Corral op 2526 yards (9.3 per attempt), 16 touchdowns en maar twee interceptions. En zeker dat laatste is een enorme vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. Toen noteerde Corral in 10 duels maar liefs 14 interceptions. Dat zijn er dus 12 meer dan dit seizoen. Een grote stap vooruit en essentieel voor zijn ontwikkeling als QB1 in de komende draft. Corral liet vs Liberty zien waarom hij de QB1 is in deze draft verdiend. Deze twee fantastische passes waren de hoogtepunten van zijn wedstrijd.

Aan het aantal yards (3337) en touchdowns (29) van vorig jaar na tien duels komt hij niet meer, maar de kans is groot dat Corral zich dit seizoen nog vier keer mag gaan laten zien. Vooral de duels vs #14 Texas A&M en #17 Mississippi State worden nog een goede test, terwijl tussendoor Vanderbilt een blow-out zal worden. Tot slot zal Corral in een bowl game met Ole Miss afscheid nemen van college. Tenminste: daar gaat iedereen vanuit. Corral is een junior, waardoor een terugkeer naar college in 2022 niet uitgesloten kan worden.

Willis maakt het tegen eerste sterke tegenstander niet waar

Dan Junior QB Malik Willis, die door veel mensen dit seizoen ineens als QB1 werd aangewezen. Deels komt dit omdat de andere QB’s, zoals Spencer Rattler, Sam Howell en Kedon Slovis, teleurstellen. Toch werkt ook de situatie van Zach Wilson vorig jaar momenteel in zijn voordeel. Tot afgelopen weekend. Liberty heeft het dit jaar als independent college niet echt tegen sterke tegenstanders opgenomen. Alleen Syracuse was een universiteit met naam, en dat is nog absoluut niet het hoogste niveau in college. Willis ging in dat duel 14-19 voor 205 yards en drie touchdowns en rushde ook nog voor 49 yards. De dual threat QB, die doet denken aan Jalen Hurts, had het tegen zijn eerste echte sterke tegenstander afgelopen weekend echter enorm lastig.

Tegen #16 Ole Miss werd zijn offensive line compleet voor schut gezet en maakte ook Willis zelf fouten. De QB ging 16-25 voor 173 yards en drie interceptions. En twee van die drie interceptions waren, op zijn zachtst gezegd, niet best. Zie hieronder.

Het is zeker niet iets nieuws, want naast Ole Miss is NC State (vorig jaar) de beste tegenstander waar Willis tegen gespeeld heeft. Willis ging in dat duel 13-32 voor 172 yards, twee touchdowns en drie interceptions. Ook toen was het resultaat dus niet echt fantastisch.

Was het afgelopen weekend vs Ole Miss dan alleen maar negatief? Zeker niet. Daar is Willis ook te getalenteerd voor. Deze pass, on the move, is een pareltje. Met afstand het hoogtepunt van de wedstrijd vanuit het oogpunt van Liberty.

Willis heeft in dit duel laten zien dat hij momenteel zeker iets te hoog wordt ingeschat door veel mensen. Het talent is daar en ja de offensive line was een grote oorzaak van de nederlaag van Liberty, maar er zijn grote verschillen tussen waarom Zach Wilson in de vorige draft een top vijf pick was en waarom Willis absoluut niet in de top 15 hoort. Dit is zijn tweede seizoen als starting QB, waarin hij overigens dit seizoen over tien duels in al zijn statistieken (behalve TD’s en yards per attempt) minder presteert dan vorig jaar. Wilson had daarentegen drie jaar ervaring bij BYU (ook een independent universiteit) en speelde daarnaast tegen veel betere tegenstanders dan Willis.

Conclusie: Willis heeft een lange weg te gaan

De kans dat Willis op deze manier terecht gaat komen in de situatie waar Trey Lance in de 2021 NFL Draft terecht kwam, is vrij groot. Willis heeft weinig tot geen ervaring op hoog niveau (überhaupt weinig ervaring als QB) en heeft daarnaast niet tegen middelmatige laat staan goede tegenstanders in college gespeeld. En de duels tegen de enige twee sterke universiteiten waar hij tegen heeft gespeeld, Ole Miss en NC State, speelde hij matig en noteerde hij in totaal zes interceptions.

Toch zal hij de eerste ronde als ruw talent waarschijnlijk wel halen, want hij speelt op een positie waar veel talenten momenteel wisselvallig presteren en er bij NFL-teams veel nood is. Dit zagen we in de 2021 NFL Draft. Teams zijn bereid te reachen voor QB’s. QB is en blijft natuurlijk de belangrijkste en meest waardevolle positie in football, iets wat voor nu in het voordeel van Willis is.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen