College basketbal is back! Vijf dingen die opvielen tijdens de openingsdag

College basketbal is terug. Het seizoen is begonnen en er vielen meteen dingen op. Zo was er de Champions Classic in New York en gingen een paar grote universiteiten meteen onderuit tegen de ‘kleintjes’ van het land. In dit artikel zetten we alles wat opviel op een rijtje.

Duke weer als vanouds, Kentucky zal volgen

Vorig jaar was het niet het seizoen van Kentucky en Duke. De Blue Devils en Wildcats deden beide niet mee aan March Madness, voor het eerst sinds mensenheugenis. Wat vast staat is dat dit geen trend gaat worden. Beide universiteiten speelde dinsdagnacht in Madison Square Garden tegen elkaar in de Champions Classic, de traditionele opening van het seizoen.

Duke won met 79-71 en twee spelers vielen bij de Blue Devils op. Potentiele #1 pick in de 2022 NBA Draft Paolo Banchero scoorde 22 punten en greep 7 rebounds tijdens zijn debuut. De power forward ging 7-11 van het veld en was eigenlijk alleen zoekende naar zijn driepuntschot (0-3). Als hij dit schot consistent aan zijn arsenaal kan toevoegen zijn er vrij weinig mensen die Banchero tegen gaan houden. Ook shooting guard Trevon Keels maakte indruk namens Duke. Hij scoorde 25 punten en ging 10-18 van het veld.

Bij Kentucky vielen point guard Sahvi Wheeler en center Oscar Tshiebwe op. Wheeler scoorde 16 punten en gaf 10 assist bij zijn debuut voor Kentucky. Wheeler speelt altijd vol gas en loopt daardoor soms ook zichzelf voorbij. Dit was terug te zien in zijn turnovers (7). Tshiebwe scoorde 17 punten maar maakte vooral als rebounder indruk. Hij greep er 19, waarvan er 12 aanvallende rebounds waren. Ga er maar vanuit dat Kentucky en Duke dit seizoen in maart gewoon weer aanwezig zullen zijn.

Kansas heeft een enorm sterk roster

Een van de concurrenten van Kentucky en Duke is Kansas, dat in dezelfde Champions Classic speelde tegen Michigan State. De Jayhawks wonnen met 87-74 en waren gedurende de wedstrijd de veel betere partij.

Kansas heeft waarschijnlijk het meest brede team in college basketbal. Topscoorder van dit duel was Ochai Agbaji, die met 29 punten uit de startblokken schoot. Ook David McCormack (10 punten, 2 blocks) en Arizona State transfer Remy Martin (15 punten) speelden goed. Ervaren spelers als Christian Braun en Mitch Lightfoot speelde nog niet eens op niveau, waardoor de Jayhawks zoals altijd weer een universiteit zijn om rekening mee te houden. Verwacht dit seizoen punten van Kansas. Veel punten.

Holmgren is een cheat code

Naast Banchero is de andere grote kanshebber op de #1 pick in de 2022 NBA Draft Chet Holmgren. Zoals in een eerder artikel omschreven heeft Holmgren een bizarre lichaamsbouw en skill set. Hij is lang en dun, maar wat vooral opvalt is zijn wingspan. Iemand met zulke armen zou eigenlijk de bal niet goed moet kunnen handelen, maar niks is minder waar. Holmgren kan alles.

In zijn debuut voor Gonzaga scoorde hij 14 punten, greep 13 rebounds en gaf 6 assists. Maar dan zijn we er nog niet, want met die lange armen is Holmgren van nature een goede schotblokker. Hij noteerde in zijn eerste wedstrijd 7 blocks. Een ongekend debuut, en hij zal dit seizoen een al zo sterk Gonzaga team alleen nog maar sterker maken.

ACC en PAC-12 starten dramatisch

Daar waar het seizoen begint en teams indruk maken, zijn er ook universiteiten die tegen kleine en minder goede universiteiten meteen onderuit gaan. De AAC, BIG East, BIG 12 en SEC zagen al hun teams winnen. In de ACC, BIG TEN en PAC-12 ging het echter meteen fout.

Te beginnen bij de BIG TEN, waar Minnesota met 75-74 verloor van Western Illinois. Nebraska was, in eigen huis, van tevoren -17 punt favoriet. Juist. Dankzij een knotsgekke slotfase wint Western Illinois met een punt verschil.

In de PAC-12 gingen California en Washington pijnlijk onderuit. Washington verloor met 71-64 van Northern Illinois en California ging hard onderuit vs UC San Diego: 80-67.

Toch was de ACC tijdens de openingsdag baas boven baas. Drie universiteiten uit de ACC gingen tegen mindere universiteiten onderuit. Pittsburgh verloor thuis pijnlijk van Citadel (78-63) en Georgia Tech moest in eigen huis een 72-69 nederlaag slikken vs Miami (Ohio) na een spannende slotfase.

Toch was de meest opvallend nederlaag van de eerste dag die van #25 Virginia. In eigen huis werd er met 66-58 verloren van Navy. Virginia staat niet bekend om zijn scorend vermogen, maar de verdediging. Die verdediging was er echter niet en dankzij deze nederlaag gaat Virginia komende maandag het eerste slachtoffer in de AP Poll zijn. Ze hebben wel een voordeel: ze zullen niet de laatste zijn.

Memphis is een dark horse dit seizoen

Tot slot Memphis, dat dit seizoen als #9 aan het seizoen begint en de grote favoriet is in de AAC. Zo begon het ook aan het seizoen, want Tennessee Tech werd in Memphis met 65-89 kansloos gelaten.

Wie vielen er op? Potentiele top 10 picks Jalen Duren en Emoni Bates. Duren is een center en noteerde bij zijn debuut 15 punten en 6 rebounds. Bates, een shooting guard en fantastische schutter, ging op voor 17 punten en schoot 4-7 van achter de driepuntlijn.

Daarnaast zijn er ook nog DeAndre Williams (12 punten) en shooter Lester Quinones (15 punten, 7 rebounds, 3-6 3PT). Memphis is een sterk en breed team met enorm veel potentie om dit seizoen de grote universiteiten te kunnen verrassen. De start is in ieder geval veelbelovend.

FOTO: VINCENT CARCHIETTA/USA TODAY SPORTS

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen