March Madness Update #8 – Kansas verslaat Duke in overtime

Na het feestje van Loyola-Chicago en Michigan van zaterdagnacht was het afgelopen nacht de beurt aan Kansas en Villanova om hun ticket te veroveren voor de Final Four van March Madness. Villanova wist zich relatief eenvoudig te plaatsen door Texas Tech met overtuiging te verslaan. Kansas had een overtime-periode nodig om de Duke Blue Devils uit te schakelen.

MIDWEST REGION

KANSAS VERSLAAT DUKE IN SPECTACULAIR OVERTIME DUEL

#1 Kansas heeft zich verzekerd van een plek in de Final Four. In het meest spectaculaire duel van deze March Madness versloegen de Jayhawks #2 Duke met 81-85 na overtime. Dit had Kansas volledig aan zichzelf te danken, want aan het begin van de tweede helft was er een aardige voorsprong opgebouwd die niet verdedigd werd in het restant van de wedstrijd.

GELIJKOPGAANDE EERSTE HELFT

De eerste helft ging gelijk op. Duke had drie keer een voorsprong van vier punten, terwijl Kansas zo af en toe een voorsprong van twee punten wist te verzamelen. Beide teams hadden moeite om de bal in de basket te krijgen. Duke schoot 40% van het veld en 20% van de driepuntlijn, terwijl Kansas het met 37% en 29% niet veel beter deed dan de Blue Devils. Daarom was de ruststand (36-33 in het voordeel van Duke) ook geen verrassing te noemen.
De hoofdrol in de eerste helft werd opgeëist door Marques Bolden, die zich aan beide kanten van het veld liet gelden met een block en een dunk binnen 15 seconden.

De start van de tweede helft was overtuigend voor de Jayhawks. Na vijf minuten was er een voorsprong van zeven punten (41-48) opgebouwd met een 11-3 run. Dit kwam vooral dankzij het feit dat Duke in die periode maar één field goal wist te scoren.
Vervolgens zagen de uitzinnige fans een paar keer achter elkaar hetzelfde patroon. Duke wist te dichten en op gelijke hoogte wist te komen, waarna vervolgens Kansas wegliep en een voorsprong van vijf punten nam. Uiteindelijk was het een diepe driepunter van Gary Trent Jr. die met zes minuten te gaan ervoor zorgde dat de Blue Devils de voorsprong weer in handen hadden.

MYKHAILIUK ZORGT VOOR OVERTIME

In de slotfase gaven Kansas en Duke elkaar geen centimeter ruimte en bleven beide teams de leiding uitwisselen. Op een gegeven moment had Duke met nog 25 seconden te spelen een voorsprong van drie punten. Sviatoslav Mykhailiuk bracht Kansas weer op gelijke hoogte met een driepunter. Nadat Grayson Allen zijn jumpshot vervolgens net uit de ring zag rollen, was het tijd voor overtime (72-72).

In overtime ging het vervolgens gewoon weer gelijk op. Tot de laatste twee minuten was het nog steeds onduidelijk of er ooit iemand deze wedstrijd zou gaan winnen. Toen stond Malik Newman op. De Guard was met 32 punten sowieso al de grootste uitblinker bij Kansas, maar hij was met twee driepunters in overtime verantwoordelijk voor de zege voor de Jayhawks.
Duke miste meerdere driepunters en jumpshots in de slotfase, waarna Kansas alle free-throws wist te maken. Naast Newman was ook Mykhailiuk met 11 punten en 10 rebounds een belangrijke schakel bij de zege van Kansas. Bij Duke waren Trevon Duval (20 punten), Gary Trent Jr. (17 punten) en Marvin Bagley III (16 punten, 10 rebounds) de uitblinkers. De kans dat al deze spelers hun laatste duel voor de Blue Devils gespeeld hebben is groot. Voor Kansas volgt aankomende zaterdag het duel tegen Villanova in de Final Four.

EAST REGION

VILLANOVA MET OVERTUIGING LANGS TEXAS TECH

#1 Villanova heeft zich vanuit de East Region geplaatst voor de Final Four van March Madness. De Wildcats versloegen #3 Texas Tech met 59-71, na een sterke eerste helft.
Nadat de eerste 10 minuten van de eerste helft gelijk op gingen, was het in het tweede gedeelte van de eerste helft Villanova dat wegliep bij de Red Raiders. De stand na 20 minuten was uiteindelijk 23-36 in het voordeel van de Wildcats. Beide teams schoten een laag percentage (33% en 37%) en waren totaal uit vorm vanaf de driepuntlijn (10% en 22%) in de eerste helft. Het block van Eric Paschall en de and-one die hieruit volgt van Donte DiVincenzo was het hoogtepunt van een sterke slotfase van Villanova.

VILLANOVA VRIJWEL ONVERSLAANBAAR NA RUST

Villanova was dit seizoen 27-1 wanneer ze een voorsprong hadden na rust en dat bleek na afgelopen nacht 28-1 te zijn. De opgebouwde voorsprong werd namelijk niet meer uit handen gegeven. Nadat het verschil in de beginfase nagenoeg gelijk bleef, kwam Texas Tech met vijf minuten te gaan toch weer op vijf punten van Villanova. Dit bleek mede dankzij deze schitterende putback van DiVincenzo van korte duur.

Met nog één minuut te gaan groeide het gat naar tien punten. Wat volgde was het spelletje dat meestal gespeeld wordt aan het einde van een basketbalwedstrijd: een overtreding maken op de tegenstander en hopen dat hij een free-throw mist. Dit bleken de Wildcats niet van plan te zijn. Zij wisten deze vrije worpen gewoon te maken en zo de voorsprong te consolideren. Uiteindelijk won Villanova met 59-71 van Texas Tech.
Eric Paschall (12 punten, 14 rebounds) en Jalen Brunson waren de uitblinkers aan de kant van de Wildcats. Bij de Red Raiders waren Keenan Evans en Jarret Culver de best presterende spelers met respectievelijk 12 en 11 punten.  Een ontmoeting met Kansas aankomende zaterdag wacht in de Final Four van March Madness.

Zo zijn de laatste vier teams bekend. Aankomende zaterdag nemen Loyola-Chicago en Michigan het tegen elkaar op (00:09 uur Nederlandse tijd), terwijl een paar uur later Kansas en Villanova elkaar ontmoeten (02:49 uur NL-tijd). De winnaars spelen begin volgende week in de finale van March Madness.

Coverfoto: Kyle Terada / USA TODAY Sports