De vloek van de #1: Gonzaga, Duke en Purdue falen

Het is dit seizoen alles behalve gunstig om de #1 te zijn in de college basketbal AP Poll. Er hebben dit seizoen vier teams op de eerste plek gestaan, en drie daarvan verloren eigenlijk vlak na het verkrijgen van de #1.

GONZAGA

Van alle teams die op de eerste plek hebben gestaan, stond Gonzaga er het langs goed voor. De Bulldogs begonnen 6-0 en bleven drie weken de #1 seed. Er werd onder meer gewonnen van Texas en UCLA, twee erg sterke ploegen. De streak kwam echter ten einde toen de Duke Blue Devils de tegenstander waren. Duke won dat duel met 81-84 en stootte zo Gonzaga, inmiddels 8-2, van de eerste plek af. De nieuwe #1? Juist. Duke.

DUKE

Ook dat duurde echter niet heel lang. Vlak na het duel tegen Gonzaga gingen de Blue Devils het duel daarna vs Ohio State in met een 7-0 record en overwinningen op Kentucky en dus Gonzaga. Tegen Ohio State ging het echter meteen fout. De eerste wedstrijd als #1 seed ging verloren en de Blue Devils zijn daardoor nu 7-1. Zij werden opgevolgd door: Purdue.

PURDUE

Purdue was, op het moment dat ze de #1 kregen, 8-0 aan het seizoen begonnen. Er waren onder meer knappe zeges geboekt op North Carolina, Villanova, Florida State en Iowa. Dit zware programma was dan ook de reden dat Purdue meer dan terecht op de eerste plaats werd gezet. Toch ging het, tijdens het eerste duel als #1, ook bij de Boilermakers meteen fout. Rutgers, dat op dat moment erg moeizaam aan het seizoen begonnen was, won in eigen huis met 68-70 dankzij een bizarre halfcourt buzzer-beater van Ron Harper Jr.

Daardoor was Purdue, voordat het de #1 seed had, de eerste plek alweer kwijt. Zij werden afgelopen maandag opgevolgd door Baylor, dat voorlopig ongeslagen door het seizoen is weten te komen. De regerend kampioen staat zo weer waar het vorig jaar ook stond: bovenaan.

BAYLOR

Baylor is een van de weinige teams die nog ongeslagen is dit seizoen. De Bears staan nu op de plek die tot nu toe dit seizoen een plek is gebleken die je niet wilt hebben. Baylor, 9-0, won onder meer dit seizoen van Michigan State en Villanova. Als het duel vs Oregon komend weekend gewonnen kan worden, dan lijkt het erop dat Baylor in ieder geval 2022 zal beginnen als de #1 in college basketbal. Met duels tegen Alcorn State en Northwestern State nog in december voor de boeg zou dat geen probleem moeten zijn. Vervolgen start in januari conference play en staan er met Iowa State en Oklahoma meteen twee pittige uitdagingen op het programma om 2022 mee te openen.

Foto: Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen