NFL 4-on-4: #1 seeds, hot seats en slechte trades

In deze NFL 4-on-4 bespreken onze NFL-redacteuren number one seeds, hot seats en slechte trades. Welke teams eindigen bovenaan de conferences? Welke coaches moeten — al dan niet onmiddellijk — vrezen voor hun baan? En welke trades van de afgelopen jaren waren eigenlijk het allerslechtst? Lees het hier!

1. In de NFC steken de Cardinals, Packers en Bucs er met kop en schouders bovenuit. In de AFC ligt het allemaal dichter bij elkaar. Wie gaat er daar met de #1 seed aan de haal? Glipt er nog een verrassend team (of wellicht meervoud) de play-offs in?

Chris van Dijk: “De Chiefs zijn denk ik toch weer de favoriet om er uiteindelijk met de nummer 1 seed vandoor te gaan. De Patriots hebben nog drie lastige uitwedstrijden op het programma, dus ik denk dat zij er uiteindelijk net naast grijpen. Mijn hot take is dat de Colts de divisie winnen en de Dolphins de play-offs halen als wildcard.”

Jurian Ubachs: “De Chiefs blijven denk ik favoriet — zeker na trashing tegen de Raiders — maar het lijkt er soms op dat niemand in de AFC die #1 naar zich toe wil trekken. De Patriots ogen het stabielst, maar hebben inderdaad een lastig schema. Echter, die hebben de Chiefs ook: Chargers, Bengals en Broncos uit zijn allemaal niet makkelijk. Ik schuif hem daarom toch naar New England. Dat betekent echter wel dat de Patriots waarschijnlijk niet — of maximaal één keer — mogen verliezen. Als Belichicks coaching en het niveau van de verdediging op peil blijft, kan dat best. Qua onverwachte teams zie ik de Dolphins het inderdaad ook nog redden, al rijmt dat slecht met de voorspelling dat de Patriots de #1 pakken, want de Patriots en Dolphins spelen nog tegen elkaar en hebben voor mijn scenario’s beide die overwinning nodig.”

Toon Aerts: “Zoals Chris en Jurian al aanhalen, zijn de Chiefs hier favoriet. Al is hun schema niet meteen een lachertje. Zij kunnen ook nog struikelen de komende weken, want ze zien er nooit écht overtuigend uit. Tenzij ze tegen de Raiders mogen, natuurlijk. De Patriots zijn medefavoriet, maar moeten nog tegen de Bills, Colts en Dolphins. Het zou straf zijn als ze daar zonder kleerscheuren doorkomen. Ik geef dan maar het lichte voordeel aan de Chiefs. Qua verrassende teams in de play-offs zou het toch al een gigantische verrassing zijn, mochten de Bengals zich plaatsen, als je ziet van waar zij vorig seizoen komen. De Bills doen er nu goed aan om drie van hun resterende vier wedstrijden te winnen, willen ze hun wildcard plek niet verliezen aan de Colts.”

Luuk Dokter: “Het eerste deel van mijn antwoord past ook bij de tweede vraag: wie is het beste — of wie zijn de beste — team(s) in de NFL? Ik weet het echt niet meer. Er is natuurlijk een kopgroep, maar ik kan me niet herinneren dat die zo groot is geweest. In de AFC zie ik redelijkerwijs nog vijf teams die kans maken op de #1 seed, maar ik ga het hier saai houden. De Chiefs hebben zich herpakt; en hoe! Vanaf hier is het een kwestie van lekker doorkoersen.”

“Qua verrassing in de play-offs dacht ik dat mijn Bills de boot zouden missen, maar de comeback tegen de Buccaneers leek op 2020. En dan vooral het moment nadat ze verloren door de Hail Murray. Vanaf nu wordt er — in ieder geval in het reguliere seizoen — alleen nog maar gewonnen. Wat wordt dan de verrassing? De Bengals gaan de play-offs in ten koste van de Colts.”

2. Ondanks dat de keuze er iets beperkter is, toch dezelfde vraag voor de NFC. Wie grijpt de #1 seed? Gaan we daar een verrassend team – of meerdere – in de play-offs zien?

Chris van Dijk: “De top drie van de NFC steekt in mijn ogen wel flink boven de rest van de NFL uit ondanks het verlies van de Cardinals tegen de Rams. De Packers hebben nu de beste papieren en die gaan de kans om de teen van Rodgers een week vrij te geven niet laten liggen. Verder kan ik niet anders dan voorspellen dat de Eagles de play-offs nog gaan halen. De twee duels met Washington worden cruciaal, maar Philly pakt die laatste wildcard plek.”

Jurian Ubachs: “De Green Bay Packers gaan hier de top seed pakken. Het team wordt langzaamaan steeds fitter en met name in de verdediging keren bepalende spelers terug. De Packers staan in record gelijk en hebben de tie-breaker over Arizona, dus pakken ze de #1. Achter de divisieleiders en de LA Rams ligt de strijd om de laatste twee wild card plekken hier volledig open. Ik zie de 49ers en de, jawel, Vikings hier als laatste seeds uit komen.”

Toon Aerts: “De Cardinals hebben net een steek laten vallen tegen de Rams en zo gaan de Tampa Bay Buccaneers de first seed pakken. Zij hebben het eenvoudigste speelschema en ze gaan geen enkele game meer verliezen. De Vikings zie ik nog wel de play-offs in geraken ten koste van de 49ers, ook al hebben die nu het momentum. Washington gaat het ook redden, ten koste van de Eagles in dezelfde divisie.”

Luuk Dokter: “Ook in de NFC steken er vijf teams bovenuit. Daarvan springen mij de extreem constante, duurzaam presterende Green Bay Packers het meest in het oog. Of de consistentie en duurzaamheid zonder Rodgers blijft bestaan, is een groot vraagteken, maar voor nu levert het ze de #1 seed op. Qua verrassing sluit ik me aan bij Chris. De concurrenten van de Eagles om die wildcard-ticket hebben een lastiger speelschema.”

3. Er is nog geen enkele head coach die het veld heeft moeten ruimen – behalve Jon Gruden die zelf opstapte – gaat dat nog gebeuren in het reguliere seizoen? Zo ja, wie?

Chris van Dijk: “Dat Matt Nagy ontslagen gaat worden, lijkt een zekerheid, maar nu de Bears uit de play-offrace zijn en hij er nog zit, lijkt het erop dat het pas na het seizoen gaat gebeuren. Het zou mij niets verbazen als Mike Zimmer donderdag zijn baan gered heeft tot het eind van het jaar, omdat ze in de play-offrace blijven. Mijn keuze valt daarom op Joe Judge. De Giants vallen opnieuw enorm tegen en het is duidelijk dat het niet alleen aan Jason Garrett lag. Na de wedstrijd tegen de Cowboys wordt hij ontslagen in de hoop in de laatste wedstrijden de fans positief het offseason in te laten gaan.”

Jurian Ubachs: “Het korte antwoord hier is “nee”, want ik denk niet dat een ploeg in dit stadium nog een dergelijke move maakt. Je redt er je seizoen immers niet meer mee, dus lekker wachten op ‘zwarte maandag’ – de eerste maandag na afloop van het reguliere seizoen waarop traditioneel de falende coaches ontslagen worden – klinkt logisch. Als we da toch iemand moeten noemen, ga ik voor Sean McDermott. De verwachtingen waren hooggespannen, de kwaliteit is aanwezig. Mochten de Bills de playoffs niet halen — wat met de Dolphins op slechts één game achterstand niet ondenkbaar is — zou de woede in Buffalo wel eens exit McDermott kunnen betekenen. Ik denk overigens wel dat het Bills ownership te verstandig is voor zo’n paniekreactie. Als je ownership meeweegt in deze vraag blijft er maar één antwoord over: Mike McCarthy!”

Toon Aerts: “Zo laat in het seizoen gebeurt het meestal niet meer, zoals Jurian zegt. Als er toch nog een kop moet rollen, ga ik voor Urban Meyer. Ze moeten in Jacksonville intussen toch ook zien dat het gewoon niet werkt met Meyer in de NFL. Ze moeten er daar alles aan doen om hun grootste talent Trevor Lawrence alle kansen te geven zich optimaal te ontwikkelen. Dat gaat simpelweg niet lukken zolang Urban Meyer er de coach is. Weg ermee, zou ik zeggen!”

Luuk Dokter: “De kandidaten die hier genoemd worden, zijn allemaal geschikt voor de hot seat. Zelfs McDermott die dit seizoen niet uitblinkt in zijn beslissingen als coach. Jurian heeft echter gelijk, Bills ownership is inmiddels te verstandig. Voor mij zijn er een paar namen die op de hot seat zetten: Joe Judge, Matt Nagy en Urban Meyer, zoals eerder genoemd, maar ook Matt Rhule van Carolina. Hij schiet met hagel, maar raakt niets. Ik sluit me er echter wel bij aan dat er in het reguliere seizoen niemand meer hoeft op te stappen.”

4. Nu het seizoen richting de laatste weken gaat, kunnen we een betere inschatting maken van trades die in de afgelopen jaren zijn gemaakt en nog steeds hun uitwerking hebben. Wat was de grootste miskleun?

Chris van Dijk: “De DeAndre Hopkins trade. En dan heb ik het natuurlijk niet over de Cardinals. Voor hen was het een gouden zet. Maar het was het startsein van een totale ineenstorting van de Texans, die totaal niet nodig was. Het is een miskleun geweest waar ze in Texas de gevolgen nog jaren van gaan merken.”

Jurian Ubachs: “Ik kan het eigenlijk alleen met Chris eens zijn: slechtste trade in jaren, denk ik. Nu Jamal Adams geblesseerd is geraakt zien de Seahawks, die twee firsts en een third voor hem betaalden, er ook nog wat minder lekker uit.”

Toon Aerts: “De DeAndre Hopkins trade was natuurlijk afschuwelijk voor de Texans, maar die hebben nog wel meerdere bedenkelijke keuzes gemaakt de afgelopen jaren. Ik ga daarom dan toch maar voor de Jamal Adams trade tussen de Jets en de Seahawks. De Seahawks zijn doorgaans sowieso niet echt voor het draften van hun talenten, maar wanneer je dan 3 draft picks (waarvan 2 first rounders!) opgeeft om een speler te halen die dit seizoen 90ste uit 97 gerangschikt staat in coverage en bovendien geen enkele sack kon halen, dan heb je ’t als front office heel slecht gedaan. Want niet alleen heb je een heel matige speler in huis die je heel veel centen betaalt, je hebt langs de andere kant geen kapitaal over om het team verder te versterken.”

Luuk Dokter: “Volgens mij zijn ze hier genoemd: de Hopkins-trade — eigenlijke alle Houston-trades van de laatste jaren — en de Adams-trade. Daar wil ik er wel eentje aan toevoegen die lang als een onweerswolk boven Buffalo heeft gehangen: de pick waarmee de Chiefs kozen voor Patrick Mahomes kwam namelijk van de Bills. Gelukkig speelt Josh Allen inmiddels als een top 5 — en misschien wel top 3 — quarterback, dus die onweerswolk heeft plaats gemaakt voor een stralende hemel.”


Lees hier de recap van MNF!

Coverfoto: Stephen Brashear/AP Images

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen