College Basketbal Dutch Watch: Edwards blijft domineren

Het college basketbal-seizoen 2022-23 is inmiddels al een tijdje bezig, en elke maand blikken we terug op de maand en de prestaties van de Nederlanders die actief zijn in college basketbal.

POWER FIVE CONFERENCE

Twee Nederlanders zijn dit jaar actief in de power five conferences: Jesse Edwards en David N’Guessan. Edwards staat bij Syracuse eigenlijk altijd in de basis, maar met het team gaat het nog niet al te best. Syracuse is 8-5, maar is deze maand 5-1 voordat conference play gaat beginnen. Edwards speelt van alle Nederlanders in college basketbal het hoogste aantal minuten (30.6 MPG) en laat tijdens deze minuten prima dingen zien. Edwards scoort 14.4 punten per duel, noteert 11.0 rebounds per duel en ook nog eens 3.1 block per duel. Al met al veel betere statistieken dan tijdens voorgaande jaren, waardoor hij in beeld is om in de tweede ronde van de 2023 NFL Draft gekozen te worden.

Voor N’Guessan gaat het ook prima. Zijn statistieken (23 minuten per duel, 7.8 PPG, 5.1 RPG) zijn degelijk als starter en Kansas State is met een 11-1 record fantastisch aan het seizoen begonnen. Voor nu doet de Nederlander met zijn team volop mee om March Madness te bereiken, iets wat Edwards nog niet kan zeggen.

DE REST

Buiten de power five zijn er genoeg Nederlanders actief die ook veel minuten maken. Malevy Leons (PF Bradley) speelt 30 minuten per duel en scoort hierin 11 punten per duel met 6 rebounds. Teamgenoot Rienk Mast (C Bradley) speelt 27 minuten per duel en scoort hierin 14 punten er duel en 8 rebounds. Beide spelers staan in de basis van een team dat 9-5 is begonnen aan het seizoen.

Verder spelen ook Tristan Enaruna (PF Cleveland State), Kenan Sarvan (C Stony Brook) en Bas Leyte (PF UCN Greensboro) meer dan 23 minuten bij hun team. Enaruna en Sarvan scoren meer dan tien punten per duel, terwijl Leyte 7.8 PPG noteert. Alledrie rebounden ze ook prima. Leyte is met Greensboro 7-7, Enaruna met Cleveland State ook 7-7 en Sarvan met Stony Brook 4-9. De drie Nederlanders lijken geen kans te maken met hun team om March Madness.

Tot slot ook nog aandacht voor Jacco Fritz (PF Canisius) en Jerome Palm (C Valparaiso) die meer dan twintig minuten per duel spelen. Fritz scoort 8.4 PPG, terwijl Palm vooral als rebounder indruk maakt (6 rebounds per duel). Beide spelers lijken March Madness echter nu al te kunnen vergeten.

Foto: Dennis Nett | dnett@syracuse.com

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen