Bowl Season 2022: dit zijn de bowl games die je moet zien

Het reguliere seizoen is voorbij en het postseason in college football staat voor de deur. Vanaf komend weekend worden er weer flink wat bowl games gespeeld, en er staan ook dit seizoen weer een paar mooie duels op het programma. Wat zijn de leukste bowl games buiten de NY6-duels?

UTSA – TROY

Twee universiteiten die een succesvol seizoen hebben gekend en ranked het seizoen afgesloten hebben. UTSA won haar divisie, terwijl Troy verrassend hetzelfde deed door Coastal Carolina te verslaan. Nu staan beide teams dus tegenover elkaar in de Cure Bowl, die wordt gespeeld in Orlando. Daar waar UTSA aanvallend gezien duidelijk de betere ploeg is, is het verdedigend gezien het tegenovergestelde. Troy staat overal in de top 35 qua rankings en zal een uitdaging zijn voor de productieve offense van UTSA en QB Frank Harris.

UCF – DUKE

Duke heeft een uitstekend seizoen gekend onder een nieuwe coaching staff en werd beloond met een plek in de Military Bowl. Met een 8-4 record en een sterk allround team was het weer eens een succesvol seizoen, het eerste seizoen sinds het vertrek van QB Daniel Jones. De tegenstander in de Military Bowl, gespeeld in Annapolis, is UCF. UCF verloor in de finale van de AAC Championship Game van Tulane, maar heeft ook dit seizoen weer een prima seizoen meegemaakt. Beide teams zijn aanvallend gezien van vergelijkbaar niveau en beschikken over een prima en mobiele QB. Verdedigend gezien is Duke vooral beter in run defense, daar waar de rest van de statistieken van beide teams erg vergelijkbaar (prima) zijn.

OREGON – NORTH CAROLINA

Oregon, de #15 van het land, kwam na een prima seizoen niet in de PAC-12 Championship Game terecht en eindigde met een 9-3 record. De beloning is de Holiday Bowl in San Diego, met als tegenstander North Carolina. De Tar Heels verloren kansloos van Clemson in de ACC Championship Game en staan vooral bekend om hun offense. Hetzelfde kan dit seizoen van Oregon gezegd worden, onder leiding van QB Bo Nix. Verwacht tijdens dit duel dan ook een aanvallende show tussen twee uitstekende QB’s (Drake Maye bij North Carolina) en veel punten.

OKLAHOMA – FLORIDA STATE

Het seizoen is voor Oklahoma totaal niet verlopen zoals verwacht. Na het vertrek van Lincoln Riley en Caleb Williams bleek de offense in 2022 niet per se minder productief. De defense was echter dramatisch en zorgde ervoor dat het team 6-6 eindigde. In de Cheez-It Bowl in Orlando gaan de Sooners nu spelen tegen Florida State, dat een prima seizoen kende maar net te kort kwam tegen de elite teams in de ACC. Florida State is aanvallend gezien net zo productief als Oklahoma (onder leiding van QB Jordan Travis), maar de defense van de Seminoles is veel beter dan die van Oklahoma. Florida State start dan ook als favoriet aan dit duel.

TEXAS – WASHINGTON

De tweede ranked matchup in dit artikel is die tussen Texas en Washington. Texas had gehoopt mee te doen om de playoffs, maar blessures voor QB Quinn Ewers en nederlagen tegen sterke teams zorgde voor een duel in de Alamo Bowl. Het duel in San Antonio wordt ook door Washington gespeeld, dat een prima seizoen kende maar de PAC-12 Championship Game niet haalde. Een 10-2 record bleek niet genoeg te zijn. Het team is, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, een aanvallende machine dat in bijna elke categorie top 10 is. Texas kan wat dat betreft alleen qua running game mee op dat niveau. Verdedigend gezien zijn beide teams aan elkaar gewaagd.

NOTRE DAME – SOUTH CAROLINA

Notre Dame en South Carolina hebben beide het seizoen met een 8-4 record afgesloten en staan daardoor in de Gator Bowl in Jacksonville. Voor South Carolina, sinds dit seizoen onder leiding van QB Spencer Rattler, zal dit als een succes gezien worden. Het team versloeg zowel Tennessee als Clemson tijdens de laatste twee duels van het seizoen. Notre Dame zal wat teleurgestelder zijn over het seizoen, ondanks dat het nog steeds prima was. Notre Dame is verdedigend de betere ploeg (op de secondary na), terwijl de aanval voor beide teams hit or miss is. Op dit moment is de vorm bij de offense van South Carolina echter een stuk beter.

MISSISSIPPI STATE – ILLINOIS

Ook Mississippi State en Illinois zijn met een 8-4 record geëindigd en staan daardoor in de ReliaQuest Bowl in Tampa. Het seizoen van Mississippi State verliep prima, maar niemand zal het daarna nu nog over hebben. Dinsdag kwam het trieste nieuws naar buiten dat head coach Mike Leach op 61-jarige leeftijd is overleden. Een verlies voor college football en football in het algemeen. Toch gaat het team wel de bowl game spelen, tegen een Illinois-team dat dit seizoen verrassend sterk bleek te zijn en succesvol was. De offenses van beide teams zien er compleet anders uit (Illinois run heavy, Mississippi state pass heavy), maar verdedigend gezien heeft Illinois duidelijk het voordeel. Illinois heeft dit seizoen wellicht de beste defense van college football. Toch is ook de defense van Mississippi State mer dan prima te noemen.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen