Banchero vs Holmgren: Duke verslaat juggernaut Gonzaga

Voormalig #1 Gonzaga heeft dit seizoen al veel topduels gespeeld. Zo werd er gewonnen van Texas en UCLA, twee top 15 teams in college basketbal. Afgelopen weekend stond de grootste uitdaging echter op het programma: een ongeslagen en herboren Duke was de tegenstander. Oftewel: een matchup tussen de twee grootste talenten van de aankomende NBA Draft: Paolo Banchero en Chet Holmgren.

Banchero domineert Gonzaga

De matchup werd zowel qua team als op persoonlijk niveau gewonnen door Paul Banchero, die met Duke de Bulldogs met 81-84 versloeg. Banchero zelf scoorde 21 punten (8-17 FG, 3-8 3PT) en greep 5 rebounds. Banchero liet tegen Gonzaga zijn gehele arsenaal zien. Zijn playmaking kan en zal nog wat beter moeten, maar de basis is aanwezig. De manier waarop hij dit seizoen schiet van achter de driepuntlijn (34%) is echter al beter dan menigeen had verwacht. Sommige, zoals hieronder, indrukwekkender dan de ander.

Daarnaast is Banchero echter ook een speler die kan profiteren van zijn NBA-ready lichaamsbouw en zijn kwaliteiten in de post en in de midrange. Hieronder besloot hij Holmgren maar eens een les te leren. Een les die viraal ging op social media.

Holmgren’s kwaliteiten en tekortkomingen komen boven water

Ook Chet Holmgren maakte indruk. De lange center eindigde met 16 punten (8-13, 0-3 3PT), 7 rebounds en 3 blocks. Holmgren toonde zelfs tegen misschien wel het beste team in college dat zijn balbehandeling een ongekend wapen is. Zeker voor iemand die zo lang is. Om dit goed in beeld te brengen moeten we echter wel een moment uit het duel vs UCLA erbij pakken. Eerst het block, daarna de balbehandeling en de dunk. Ongekende wilde voor een center.

Tegen Duke liet hij echter ook zien over een ongekend skill niveau te beschikken. Holmgren heeft het voetenwerk van een speler die zeker een centimeter of 20 kleiner is dan hem, en gezien zijn enorm lange armen is het voor een verdediger nagenoeg onmogelijk om iets tegen schoten als hieronder te kunnen doen.

Toch is het ook duidelijk waar Holmgren nog in moet verbeteren. Zeker ten opzichte van Banchero mist hij een consistente driepunter (31% 3PT maar minder pogingen) en is hij qua lichaamsbouw absoluut nog niet NBA-ready. Deels heeft dit gewoon met zijn lengte te maken en hij zal dan ook nooit zo gebouwd zijn als Banchero bijvoorbeeld, maar er zal echt wat meer spiermassa en gewicht bij moeten komen. Zo niet, dan zal hij ondanks zijn lengte en zijn kwaliteiten als shot blocker constant opgezocht worden in de paint.

Conclusie

Ten eerste gaan we beide spelers terugzien tijdens March Madness, waarin ze op het allerhoogste niveau zichzelf nog meer in de kijker kunnen spelen. Voorlopig lijkt Banchero de completere en volwassenere speler die meer klaar is voor het fysieke spel van de NBA. Holmgren heeft misschien wel meer puur talent. Kortom: beide heren zijn komende zomer een lock om in de top 5 van de 2022 NBA draft terecht te komen. Welke plaats zal echter afhangen van hun ontwikkeling dit seizoen en wie er onderaan de NBA gaat eindigen. Tot die tijd is het vooral genieten van de twee toekomstige NBA-sterren.

Photo: Ethan Miller/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen