Sacramento blijft coaches slijten: ook Walton krijgt Kings niet op juiste pad

Luke Walton was vorige week de eerste coach die dit jaar zijn spullen mocht pakken. Een week geleden ontsloegen de Sacramento Kings de coach nadat de ploeg zeven van de laatste acht wedstrijden verloor. Alvin Gentry neemt het voor de rest van het seizoen over.

Walton’s start als coach

De Kings hebben al sinds 2006 de playoffs niet meer gehaald en vonden in Walton een coach die nog nooit een team naar de playoffs had geleid. Walton had in 2015 als interim-coach, Steve Kerr was aan het revalideren van rugklachten, de Warriors naar de beste seizoenstart ooit geleidt met een 24-0 record.  In 2016 keerde Walton terug bij het team waar hij als speler negen seizoenen voor speelde. De Los Angeles Lakers zagen een seizoen eerder Kobe Bryant met pensioen gaan en zaten in rebuild mode. In zijn eerste seizoen als hoofdcoach had Walton talenten als D’Angelo Russell, Julius Randle en de dat seizoen als tweede gedrafte Brandon Ingram tot zijn beschikking. De Lakers eindigde 14e in het westen met een record van 26-56. Dit leverde wederom meer talent op in Lonzo Ball, Kyle Kuzma en Josh Hart. Dit leverde weer niet het gewenste resultaat op, namelijk een record van 35-47. Het 2018-2019 seizoen was all or nothing. LeBron James tekende als free agent en ineens waren de Lakers weer een topteam, was wat iedereen dacht. De Lakers eindigde ook dit seizoen buiten de playoffs waarna Luke Walton en de Lakers hun samenwerking beëindigden.

Walton bij de Kings

Terug naar de Kings. Zoals benoemd hadden zij al sinds 2006 niet de playoffs gehaald. Waarmee zij op dat moment als langste van alle teams de langste de playoffs hadden misgelopen. Walton had in zijn eerste seizoen te maken met het coronavirus. Het seizoen werd stilgelegd en de Bubble werd bedacht. 22 van de 30 teams mochten hierin spelen, waaronder de Kings. Zij zagen hun kansen op de play-in wegvallen toen zij verloren van de Rockets. Weer geen play-offs dus. Het 2020 – 2021 seizoen begon met de draft waarin Tyrese Haliburton als 12e werd gekozen. Hij speelde een goed seizoen, wat hem first team all rookie zou opleveren. De Kings speelde niet zo goed. Zij kwamen niet verder dan hetzelfde record als een seizoen eerder: 31-41. Weer geen playoffs voor de kings.

Huidige seizoen onder Walton

Het huidige seizoen van de Kings begon wisselvallig. Wins en losses wisselde elkaar af. Dat veranderde toen op 6 november de Kings met 140-110 thuis de Charlotte Hornets oprolde. Hierdoor kwamen de Kings op een record van 5-5, nog steeds niet slecht. De volgende acht wedstrijden ging het compleet mis en wonnen de Kings alleen nog maar van de Detroit Pistons. Met een record van 6-11 en een 12e plek in het westen vond GM Monte McNair het genoeg en kon Walton zijn spullen pakken. Walton had in zijn periode bij de Kings een record van 68-161 wat hem in de 21e eeuw de op 1 na beste coach maakt qua record van de Kings.

Gentry neemt over

Monte McNair legt de schuld niet alleen bij Walton neer en vindt dat iedereen een stapje extra moet zetten, ook hij zelf. Hij zegt dat er talent genoeg is in Sacramento en gaf daarom het vertrouwen voor de rest van dit seizoen aan Alvin Gentry. Gentry is een ervaren coach die in 2018 de New Orleans Pelicans nog naar de halve finale in het westen leidde. Toch gaat Gentry niet vrij uit en staat ook hij niet bepaald bekend als topcoach. De Kings moeten dus op zoek naar de juiste persoon die eindelijk hun ongelofelijke streak van gemiste playoffs deelnames kan verbreken.

Foto: Darren Yamashita/USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen