2023 Conference Play Preview: het echte werk begint

De universiteiten hebben inmiddels bijna 15 duels en behoorlijk wat preseason tournaments achter de rug, maar het echte werk begint rondom oud en nieuw: conference play. Een preview van de zeven sterkste conferences van 2022-23.

AAC

In de American Athletic Conference, een conference die net zoals in College Football probeert aansluiting met de vijf top conferences te vinden, vinden we de huidige #3 van het land terug: Houston. De Cougars stonden zelfs even op #1 en zijn ook de grote favoriet voor de titel in de AAC. De enige echte uitdager lijkt Memphis te zijn. De Tigers begonnen matig aan het seizoen, maar hebben de laatste tijd hun ritme gevonden. Daarachter zijn UCF, Cincinnati en East Carolina ervaren ploegen die voor beide universiteiten geen makkelijke tegenstander zullen zijn. Van de rest van de divisie moeten geen wonderen verwacht worden.

ACC

In de ACC zijn er al twee (en in het geval van Miami en Louisville zelfs al drie) conference games gespeeld. De Miami Hurricanes, #14 van het land, zijn dankzij hun huidige vorm (8 game winning streak) en ervaring samen met Virginia, North Carolina en Duke de favorieten. Daarachter zijn teams als Clemson, NC State, Syracuse (met Jesse Edwards) en Virginia Tech ook teams om in de gaten te houden. Een diepe conference met veel (vooral aanvallende) kwaliteiten.

BIG 12

Dan de BIG 12, waar bijna elk team een uitstekend record kan weerleggen na bijna 15 duels. Kansas, Baylor en Texas lijken de favorieten te zijn, zoals van tevoren verwacht. Kansas State, TCU en Texas Tech maken echter ook indruk. De vraag is vooral of zij het tegen de andere BIG 12-teams ook zo goed gaan doen. Hetzelfde geldt voor West Virginia en Iowa State. Oklahoma en Oklahoma State lijken de minste ploegen te hebben in de conference.

BIG EAST

Ook in de Big East zijn er al twee of drie conference games gespeeld. #2 UCONN verrast dit seizoen vriend en vijand en is nog ongeslagen (13-0). Het is dan ook niet zo gek dat zij de grote favoriet zijn in de conference. Xavier, Creighton, Providence en Marquette lijken de grootste uitdagers te zijn, terwijl Villanova en St. John’s ook een sterk team heeft. Van de rest van de universiteiten hoeft niet al te veel verwacht te worden.

BIG TEN

In de Big Ten vinden we de #1 terug: Purdue. De Boilermakers zijn 12-0 dit seizoen en gaan als grote favoriet beginnen aan conference play. De grootste uitdagers? Wisconsin, Michigan, Ohio State en Indiana. Teams met veel talent en ervaring in hun team. Maryland, Iowa en Northwestern zijn ook teams om in de gaten te houden, net zoals Michigan State dat altijd is.

PAC-12

De PAC-12 lijkt dit seizoen tussen vier teams te gaan: UCLA, USC, Utah en Arizona waren verwacht. De rest van de conference, inclusief Oregon, maakt geen al te sterke indruk. Oregon is wel het ideale team om een late run tijdens het seizoen te verwachten. De rest van de conference is, op zijn zachtst gezegd, niet erg sterk.

SEC

Tot slot de SEC, waar we zes ranked teams in terug vinden. Het is ook in 2022-23 de sterkste conference in college basketbal, samen met de BIG 12, en is dus ook lastig te pijlen. Arkansas, LSU, Mississippi State, Alabama, Auburn, Tennessee en Kentucky lijken de grote favorieten te zijn, met Missouri dat ook verrassend goed gaat tot nu toe. De rest van de teams lijken niet opgewassen te zijn tegen de universiteiten die hierboven genoemd wordt.

Foto: Jeff Hanisch / USA Today

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen