Tony Parker in een Hornets jersey zal nooit wennen


TONY PARKER


Tony Parker maakte afgelopen zomer een verrasende verhuizing. Nadat de point guard 17 seizoenen in San Antonio speelde, ging hij naar de Charlotte Hornets. Dit is inmiddels oud nieuws, maar het blijft nog steeds een gek gezicht om Parker in een ander shirt te zien. Zoals verwacht kreeg hij op 14 januari in San Antonio een heldenontvangst, toen hij voor het eerst tegen de Spurs moest spelen.
Tony Parker is niet de enige basketballer die, na een lange tijd voor één team te hebben gespeeld, naar een andere franchise ging. We zochten bij SportAmerika uit welke loyale sterren hem voorgingen.


MICHAEL JORDAN


Na drie jaar College Basketball bij North Carolina gespeeld te hebben, kozen de Bulls Michael Jordan als derde in de 1984 NBA Draft. Vervolgens speelde hij 13 seizoenen bij de Bulls (12 als je 1995 niet meetelt).
MJ stopte van 1993 tot maart 1995 met basketballen om te gaan honkballen. Van 1998 tot 2001 besloot hij, achteraf tijdelijk, te stoppen. Voor het seizoen van 2001-2002 kondigde hij namelijk zijn comeback aan. Dit keer alleen niet bij de Bulls. Hij ging tot de verbazing van velen fans spelen bij de Washington Wizards. Dit waren zijn twee laatste en twee slechtste seizoen van z’n carrière.
In totaal won Michael Jordan onder andere zes Championships en vijf MVP Awards. Ook was hij de Finals MVP in al zijn Championships. Hiernaast heeft hij nog vele andere prijzen gewonnen. Toch zullen de meeste fans zijn laatste twee seizoenen bij de Wizards het liefst willen vergeten. Dankzij zijn uitzonderlijke prestaties en gewonnen prijzen wordt Michael Jordan gezien als de beste speler aller tijden.


SCOTTIE PIPPEN


Scottie Pippen was de grootste hulp van Michael Jordan. Als je het hebt over de beste small forward ooit, dan mag je Pippen niet vergeten. Hij maakte deel uit van het Bulls-team dat zes Championships won. Hij staat zelf bekend als één van de beste verdedigers aller tijden. Zo stond Pip acht jaar achter elkaar in het NBA First Team All-Defensive (1992-1998). Eén jaar daarvoor en daarna stond hij in het tweede NBA All-Defensive team. Pippen won echter nooit Defensive Player Of The Year.
Het beste individuele jaar van Pippen was misschien wel het afwezige seizoen van Jordan: 1993-1994. Hij won in 1994 de All-Star Game MVP Award. Ook leidde Scottie Pippen toen het team in punten, assists en blocks. Daarnaast was hij tweede van de NBA in de steals-categorie. De Bulls misten dat jaar wel de Finals.
Na 11 jaar voor de Bulls te hebben gespeeld, werd Pippen getrade naar de Houston Rockets voor Roy Rodgers en een 2nd Round Pick in 2000. Het was uiteraard een trade die veel aandacht kreeg. Jordan was net met zijn tweede pensioen gegaan. Pippen speelde, na 50 wedstrijd voor de Rockets, nog vier jaar voor de Trail Blazers. Hij keerde in 2003 terug bij de Bulls, waar hij nog 23 wedstrijden speelde in zijn laatste seizoen.


HAKEEM OLAJUWON


Hakeem Olajuwon speelde maar liefst 17 jaar bij de Houston Rockets. Zijn beste tijd was tussen 1993 en 1995. Hij won twee Championships, twee Finals MVP Awards en één MVP Award. Zo kan je zeggen dat hij maximaal profiteerde van de afwezigheid van Michael Jordan. The Dream staat in veel lijstjes van de beste centers aller tijde. Hij is ook de uitvinder van The Dream Shake.
De Houston Rockets begonnen met rebuilden in het nieuwe millennium. Olajuwon weigerde een contract ter waarde van $13 miljoen en werd vervolgens getrade naar de Toronto Raptors voor draft picks. The Dream speelde zijn slechtste seizoen in Toronto. Hij besloot na dat jaar een punt achter zijn carrière te zetten.


PATRICK EWING


Patrick Ewing is één van de beste centers die ooit voor de Knicks gespeeld heeft. Hij was de publiekstrekker van New York in de jaren 90. Daarnaast is hij één van de spelers wiens basketbal-krachten werd afgepakt door de Monstars in Space Jam. Ewing speelde 15 jaar voor de Knicks. Zijn beste scoring-seizoen was 1989-1990. Hij speelde alle 82 wedstrijden en behaalde 28.6 PPG. Hij had in datzelfde jaar vier blocks per game, wat ook het beste gemiddelde was van zijn carrière. Ewing won geen Championship in de NBA, maar wel in de NCAA (1984). Ook was hij Rookie Of The Year in 1986.
Net als Scottie P en The Dream, verliet Hoya Destroya zijn team vanwege een trade. De Knicks kregen onder andere Glen Rice en twee 1st round draft picks in een ruilovereenkomst tussen New York, Phoenix en Seattle. Patrick Ewing speelde slechts één jaar voor Seattle. Vervolgens speelde hij nog een jaar voor de Orlando Magic voordat hij stopte met zijn spelerscarrière. Ewing is nu nog actief als de coach van het College Division 1 basketbal-team Georgetown.


KARL MALONE & GARY PAYTON


Karl Malone speelde maar liefst 18 jaar voor de Utah Jazz. Gary Payton speelde 13 jaar voor de Seattle SuperSonics. Beide maakten in 2003 vrijwillig de overstap naar de Los Angeles Lakers. Het superteam mislukte echter doordat ze in de Finals van de Detroit Pistons verloren. Geen goede team chemistry en een ontzettend goed Detroit was hiervan de oorzaak. Payton ging het volgende jaar naar de Celtics, terwijl Malone stopte met basketbal.
Karl Malone, The Mailman, won twee MVP Awards (1997 en 1999). Hij staat voorlopig nog tweede op de All-Time Scoring lijst van de NBA met 36.928 punten. Hij staat bekend om zijn samenspel met John Stockton in Utah. Na het pensioen van Stockton koos Malone er zelf voor om naar de Lakers te gaan.
Gary Payton, The Glove, verliet Seattle vanwege een trade. Hij werd geruild naar de Bucks, samen met Desmond Mason,voor onder andere Ray Allen. The Glove maakte het seizoen af in Milwaukee. Daarna ging hij als free agent naar Los Angeles, waar hij slechts één seizoen speelde. Payton ging vervolgens voor één seizoen naar Boston. Hij maakte zijn carrière uiteindelijk af in Miami. Hij speelde daar twee jaar en won een Championship in 2006 met onder meer Dwyane Wade en Shaquille O’Neal. Ook was Payton de Defensive Player Of The Year in 1996. Ondanks zijn gewonnen ring in Miami zal hij toch altijd bekend staan als DE point guard van de Seattle SuperSonics.


ANDERE BENOEMENSWAARDIGEN


  • Dwyane Wade speelde 13 jaar voor Miami voordat hij naar Chicago ging.
  • Clyde Drexler werd, op verzoek, na 12 jaar getrade van Portland naar Houston.
  • Dominique Wilkins werd na 11,5 jaar in Atlanta getrade naar de Los Angeles Clippers.
  • LeBron James speelde zeven jaar in Cleveland voordat hij naar Miami verhuisde.
  • DeMar DeRozan speelde negen jaar in Toronto voordat hij naar San Antonio werd getrade.
  • Kevin Durant speelde negen jaar voor Seattle/OKC voordat hij naar Golden State ging.

(Cover & Top foto: Cooper Neill | Associated Press)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen