Toekomst Frank Vogel bij Indiana Pacers onzeker

Frank Vogel
Alleen Gregg Popovich (San Antonio Spurs), Erik Spoelstra (Miami Heat) en Rick Carlisle (Dallas Mavericks) staan langer aaneengesloten als coach voor de groep dan Frank Vogel. De grote vraag is of de 42-jarige Vogel ook komend seizoen aan het roer staat bij de Indiana Pacers? De quotes van Larry Bird zijn niet positief.
Het contract van Vogel bij de Pacers zit erop, maar nadat de ploeg in de eerste ronde van de NBA Play-Offs na zeven wedstrijden moest buigen voor de Toronto Raptors, wilde team president Bird niet ingaan op de toekomst van zijn coach. Een dag later liet Bird in de Indianapolis Star optekenen dat hij nog geen beslissing heeft gemaakt. “Ik wil dat we meer punten scoren. Ik heb nog niet met de eigenaar gesproken, maar ik wil Frank niet laten hangen – there’s other jobs out there he could get.”
Larry Legend houdt later vandaag een persconferentie (zonder Vogel) en de verwachting is dat er veel gaat veranderen. Waarom zou je afscheid nemen van één van de succesvolste coaches in de clubgeschiedenis? In vijf jaar vier keer een plek in de Play-Offs en twee Eastern Conference Finals tegen de Miami Heat.


Na het ontslag van coach Jim O’Brien in 2011 trok Vogel de Pacers uit het slop met smasmouth basketball. Echter is Bird, ondanks de successen de laatste jaren in het Oosten, nooit een fan geweest van Vogel, schrijft Jason Pratt van SB Nation.
Verdedigend staat het als een huis in Indiana. Sinds Vogel’s eerste volledige seizoen twee keer de beste defense in de NBA, dit seizoen op een derde plaats. Dat is de hand van Vogel, alleen heeft hij in aanvallend opzicht nooit kunnen overtuigen. De Pacers eindigden onder leiding van Vogel nooit beter dan de plaats 19 in offensive efficiency, dit seizoen zelfs op plaats 25 met een 105.28 offensive rating per 100 possessions.
Bird hoopte dit seizoen, na het vertrek van Roy Hibbert en David West, sneller te spelen en meer te scoren met een kleinere line-up. Het experiment Paul George als power forward werd als snel overboord gegooid en, ondanks dat de selectie niet ideaal was voor small-ball, viel Vogel in de tweede seizoenshelft terug naar de voor hem bekende line-up met twee bigs (Ian Mahinmi/Lavoy Allen en Ian Mahinmim/Myles Turner).
Vogel is een goede coach, maar Bird gelooft in het scoren van meer punten. “Ik was ervan overtuigd dat we de wedstrijd zouden winnen”, zei Bird over de 89-84 nederlaag in Game 7 tegen de Raptors. “Als je zou zeggen dat we 84 punten zouden scoren.. Je komt niet ver in de Play-Offs wanneer je niet scoort. Dat zeg ik niet als betweter, maar omdat ik het zelf als speler heb meegemaakt.”
In de persconferentie (17 uur Nederlandse tijd) zal blijken of Bird denkt dat een nieuwe coach nodig is om zijn visie te installeren. Of hij dat netjes en respectvol heeft gecommuniceerd de afgelopen weken is een tweede.


Foto: Getty Images/archief

  1. Vogel heeft geen contract verlenging gekregen (ontslagen is hij dus feitelijk niet), wat mij betreft VOLLEDIG de verkeerde keuze van Larry Legend. Ja, game 5 hebben we idd m.i. door Frank Vogel verloren (OMG die all-bench line up en hoe lang hij die die game tot 2 maal toe liet spelen en daarmee tot 2 maal toe echt een heel ruime voorsprong weggaf). Maar kijk ook naar alle goededingen die hij jaar in, jaar uit voor elkaar kreeg. Dit jaar een top-3 defence en als #7 bijna de #2 uitschakelen met een echt on gebalanceerd roster. Meer punten scoren, maar WAAR zijn bijv. de shooters die Larry als president niet heeft aangetrokken? Waar is die stretch-forward 4 speler (en kom niet met PG aan of C.J. Miles).
    M.i. heeft Vogel nooit het benodigde spelersmateriaal gekregen om goed “small-ball” te kunnen spelen en dat is waar Larry verantwoordelijk voor is. En zelfs onder die omstandigheden heeft Vogel er m.i. heel veel uit weten te slepen. Ik ben eigenlijk ook nog niemand tegengekomen in de media die deze move snapt. Bird kan maar beter met een HELE goede opvolger komen n et met een Kevin McHale, een Mike Woodson, een Randy Wittmann of een Mark Jackson….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen