Stan van Gundy aangesteld als nieuwe head coach New Orleans Pelicans

Na de Bulls, 76ers, Clippers en Pacers zijn ook de New Orleans Pelicans voorzien van een head coach. Stan van Gundy moet in New Orleans Alvin Gentry doen vergeten.


ALVIN GENTRY OPGEVOLGD DOOR STAN VAN GUNDY


STAN VAN GUNDY: ERVAREN TRAINER VOOR EEN JONGE EN GETALENTEERDE SELECTIE

Stan van Gundy heeft er in de NBA namelijk al flink wat vlieguren op zitten. Hij was eerder onder meer de head coach van de Miami Heat, Orlando Magic en Detroit Pistons. Het minste succes kende hij bij de Pistons, terwijl hij bij de Orlando Magic met een 259-135 (66%) vijf seizoenen zeer succesvol was. In 2009 wist hij zelfs de NBA Finals te bereiken, die vervolgens wel werd verloren. Bij de Pistons ging het dus allemaal wat minder soepel. Met een 152-176 (46%) record kon hij tussen 2014 en 2018 de Pistons geen succes bezorgen. Hij deed dit overigens wel in een dubbelle rol, want naast head coach was hij in Detroit ook President of basketbal operations.


Dit zal in New Orleans niet het geval zijn. Dan Griffin zal die rol op zich nemen. Aan Stan van Gundy om Alvin Gentry op een goede manier op te volgen. Gentry was vijf jaar lang de head coach en deed het zeker niet slecht. Hij kon echter niet de volgende stap zetten, een stap die het bestuur wel voor ogen had en nog steeds heeft. Deze stap moet gezet gaan worden met een nieuwe head coach.

WAT NU?

Nou, er moet best wel veel gebeuren. Shooting guard E’Twaun Moore en centers Derrick Favors en Jahlil Okafor zijn bijvoorbeeld free agents. Favors heeft al gezegd graag terug te willen keren. Daarnaast zijn point guard Frank Jackson en small forwards Brandon Ingram en Kendrich Williams restricted free agents. Ingram zal de naam met de hoogste prioriteit zijn, maar andere teams krijgen dus ook een kans om hem een contract aan te bieden. De Pelicans zullen deze aanbieding (hoe groot dan ook) gezien zijn prestaties van afgelopen seizoen waarschijnlijk wel matchen. Daarnaast schijnt er ook behoorlijk veel trade interest te zijn in Jrue Holiday. Kortom: genoeg werk aan de winkel.

(Photo: Gregory Shamus / Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen