De eerste oefenwedstrijden komen er aan, NBA Media Day zit er op en nog minder dan een maand tot de start van het NBA seizoen! In de aankomende previews blikken wij per divisie vooruit en lichten we alle offseason moves van de teams uit. We gaan door met de Southwest Division.
#1 | Dallas Mavericks: 48-34
Na een wisselvallig seizoen met blessures, zijn de verwachtingen andermaal hooggespannen voor Luka Doncic en ‘zijn’ Dallas Mavericks. De pas 22-jarige Sloveen liet in zijn eerste drie jaar in de NBA al vaak zijn fenomenale klasse zien en zal dat de aankomende seizoenen waarschijnlijk weer gaan doen. Het afgelopen offseason was er namelijk één voor de geschiedenisboeken, want Doncic zette zijn handtekening onder een vierjarige contractverlenging ter waarde van maar liefst $207 miljoen.
Naast de contractverlenging van Doncic werd hoofdcoach Rick Carlisle vervangen door Jason Kidd. Na dertien jaar in Dallas, vertrok Carlisle. Zijn vervanger is de point guard die ook in 2008 een contract in Dallas had (als speler) en later met de Mavericks kampioen werd in 2011. Voor Kidd zullen de Mavericks altijd een speciale plek in zijn hart hebben, want het was immers ook de ploeg bij wie hij gedraft werd in 1994 en in totaal acht seizoenen speelde.
Verder was het geen noemenswaardig offseason voor Dallas. Josh Richardson werd getrade naar de Boston Celtics voor center Moses Brown. Ondanks een degelijk seizoen bleek Richardson vooral een misfit. Verder vertrokken ook Nicolo Melli en JJ Redick. Laatstgenoemde heeft na vijftien seizoen besloten te stoppen met basketbal. Als vervangers werd Sterling Brown aangetrokken van de Houston Rockets. Ook Frank Ntilikina en Reggie Bullock maakte de overstap van de New York Knicks naar Texas.
VERWACHTE LINE-UP DALLAS MAVERICKS
PG: Luka Doncic | SG: Tim Hardaway Jr. | SF: Dorian Finney-Smith | PF: Kristaps Porzingis | C: Dwight Powell
Een nieuwe coach, dus ook een nieuwe starting line-up in Dallas, zo lijkt het. Onder Jason Kidd is het niet Maxi Kleber die start als center, maar Dwight Powell. De andere drie posities blijven wel hetzelfde, met Tim Hardaway Jr., Dorian Finney-Smith en Kristaps Porzingis. Vooral van laatstgenoemde wordt er veel verwacht in Dallas. De eerste twee jaar van de Let waren niet al te succesvol in Dallas, maar als hij zijn niveau uit de jaren bij de New York Knicks kan halen staat er een ontzettend gevaarlijke starting line-up.
Vanaf de bank zal Maxi Kleber dus de eerste optie zijn. De Duitser heeft een goed schot en een grote motor. Verder heeft Kidd de beschikking over veel centers, met Moses Brown, Willie Cauley-Stein en Boban Marjanovic. Qua guards zal de coach zijn rotatie opvullen met Bullock, Ntilikina, Trey Burke, Jalen Brunson en sophomore Josh Green.
#2 | Memphis Grizzlies: 38-44
Rust nemen, daar doen ze niet echt aan in Memphis. Qua free agency signings bleef het rustig in Memphis, maar er was bijna geen dag zonder dat de ploeg voorbij kwam in trades. Maar liefst zeven keer kwamen de Grizzlies voor in een trade, dus bij deze een vogelvlucht langs hun offseason.
Op 7 augustus brak het spektakel in Memphis officieel los. In een three team trade met de Charlotte Hornets en New Orleans Pelicans werden maar liefst dertien assets geruild van eigenaar. Zo vertrok Jonas Valanciunas uit Memphis, maar ook Trey Murphy III, Brandon Boston Jr. en Tyler Harvey kregen nieuwe clubs, nadat Memphis ze een week eerder had gedraft. In ruil kreeg Memphis onder andere Steven Adams, nummer 10 pick uit de draft Ziaire Williams, Rajon Rondo en Patrick Beverley. In andere trades vertrokken ook Justise Winslow en Grayson Allen.
Lang bleven de meeste spelers niet, want op dezelfde dag werd Beverley nog getrade naar Minnesota voor Juancho Hernangomez en Jarrett Culver. Ook Hernangomez kon niet lang van de Grizzlies genieten, want hij werd binnen twee weken getrade met de Boston Celtics voor Kris Dunn en Carsen Edwards. Samen met Rondo mocht Edwards gauw de ontslagbrief ophalen, dus ook voor hun geen verblijf in Memphis.
VERWACHTE LINE-UP MEMPHIS GRIZZLIES
PG: Ja Morant | SG: Dillon Brooks | SF: Desmond Bane | PF: Jaren Jackson Jr. | C: Steven Adams
Na het vertrek van Valanciunas zal de centerpositie ingevuld gaan worden door Steven Adams. Meer kracht inside, maar ook minder dreiging van achter de driepuntslijn. Daarom komt Desmond Bane in de starting line up, in plaats van Kyle ‘Slo-mo’ Anderson. Bane is een uitstekende schutter en past perfect bij de vier spelers om hem heen. De big three van Memphis zal de starting line-up afmaken: Ja Morant, Dillon Brooks en Jaren Jackson Jr..
Vanaf de bank zal Kyle Anderson nu de eerste optie worden. Vorig jaar startte hij nog in alle 69 wedstrijden die hij speelde, maar dat zal dit jaar dus veranderen. Verder heeft head coach Tyler Jenkins de beschikking over veel jong talent. Rookies Ziaire Williams en Santi Aldama mogen hopen op minuten, terwijl ze geduchte concurrenten hebben in Xavier Tillmann Sr., DeAnthony Melton, Jarrett Culver, Tyus Jones, Jon Konchar en Kris Dunn. Leeftijd zal sowieso geen probleem vormen voor de Grizzlies. Steven Adams en Kyle Anderson zijn namelijk de oudste spelers uit de ploeg met slechts 28 jaar.
#3 | New Orleans Pelicans: 35-47
Alle ballen op Zion Williamson. Dat is het devies voor de New Orleans Pelicans en alles wat in de weg stond moest daarvoor wijken. Zo begon het offseason al vroeg met het vertrek van head coach Stan Van Gundy. ‘SVG’ werd opgevolgd door Willie Green, die assistent coach was bij de Phoenix Suns. De volgende die vertrokken waren Eric Bledsoe en Steven Adams. Bledsoe kende een matig seizoen in New Orleans en de speelstijl van Steven Adams past niet goed bij het spel van Williamson. In ruil kwamen Jonas Valanciunas en Devonte’ Graham, twee spelers met een degelijk driepuntsschot, om de paint open te houden voor Williamson.
De volgende die ‘sneuvelde’ was Lonzo Ball, die geruild werd voor Garrett Temple en Tomas Satoransky. Twee spelers met andermaal een degelijk schot en die de bal niet in hun handen nodig hebben om een impact te maken. Verder tekende Willy Hernangomez en Josh Hart contractverlengingen voor de Pelicans en was Trey Murphy III hun hoogste draft pick op plaats 17.
Natuurlijk heeft New Orleans ook nog steeds de beschikking over Brandon Ingram. De forward werd in 2020 benoemd tot All-Star en kende afgelopen seizoen statistisch gezien een bijna gelijk jaar ten opzichte van dat ‘All-Star-jaar’. Met Williamson en Ingram staat er goed duo aan sterspelers, maar het belangrijkste is dat ze fit worden en fit blijven. Williamson heeft namelijk een voetblessure opgelopen in de voorbereiding en zal de seizoensstart missen.
VERWACHTE LINE-UP NEW ORLEANS PELICANS
PG: Devonte’ Graham | SG: Nickeil Alexander-Walker | SF: Brandon Ingram | PF: Zion Williamson/Josh Hart | C: Jonas Valanciunas
Met Ingram en Williamson zijn de forwardposities direct ingevuld voor de Pelicans. Wel staat daar nu de naam van Josh Hart bij, maar dat komt omdat Williamson sowieso de eerste weken van het seizoen mist en mogelijk nog meer. Op de centerpositie krijgt Valanciunas de voorkeur boven Jaxson Hayes en Willy Hernangomez.
De twee guard-posities krijgen een hele nieuwe invulling. Lonzo Ball en Eric Bledsoe vertrokken, dus hun vervangers lijken Graham en Nickeil Alexander-Walker te worden. Daar achter strijden Satoransky, Temple, Murphy III en Kira Lewis Jr. om de overgebleven minuten.
#4 | San Antonio Spurs: 31-51
Sinds 1997-1998 haalde de San Antonio Spurs 22 keer op rij de playoffs en wisten die vijfmaal te winnen. In zowel 2020 als 2021 werd er naast de playoffs gegrepen en ook dit jaar lijkt er een wonder nodig voor coach Gregg Popovich om de playoffs te halen. Maar, als er één coach is die dat kan, is dat ‘Pop.’
Team basketball is iets dat altijd voorop staat bij de Spurs. Maar liefst acht spelers noteerde vorig seizoen gemiddeldes van tien punten of meer per wedstrijd. Aankomend seizoen zijn er hier nog maar vier van over. LaMarcus Aldridge vertrok tijdens het afgelopen seizoen al, maar DeMar DeRozan (Chicago Bulls), Rudy Gay (Utah Jazz) en Patty Mills (Brooklyn Nets) vonden vervolgens ook allemaal nieuwe ploegen.
Veel ervaring kwam er terug in de plaats. Thaddeus Young en Al-Farouq Aminu kwamen over van de Bulls en Doug McDermott tekende na zeven jaar in de NBA bij zijn zesde ploeg een contract. Ook Bryn Forbes tekende een contract in San Antonio. De guard werd in 2016 gedraft door de Spurs en kwam vier jaar voor de ploeg uit. Vorig seizoen tekende hij een eenjarige deal bij de Milwaukee Bucks en na het kampioenschap besloot hij weer terug te keren naar Texas.
VERWACHTE LINE-UP SAN ANTONIO SPURS
PG: Dejounte Murray | SG: Derrick White | SF: Doug McDermott | PF: Keldon Johnson | C: Jakob Pöltl
Een echte sterspeler ontbreekt in de starting line-up van de Spurs. Point guard Dejounte Murray is een ontzettend groot talent die vooral defensief zijn tegenstanders de stuipen op het lijf jaagt en ook Derrick White is een zeer goede NBA-speler. Maar echte sterren? Dat zijn ze nog niet. McDermott zal de small forward zijn, wiens taak is om lekker vanuit de hoeken driepunters raak te schieten. Olympisch kampioen Keldon Johnson kende vorig jaar een zeer solide seizoen en zal dit jaar de starting power forward zijn. Jakob Pöltl behoudt zijn plek als center.
Op de bank hebben de Spurs zeker niet te klagen over de diepte. Bryn Forbes kan perfect de rol van Patty Mills invullen op het gebied van scoring. Verder brengen Young en Aminu ook voldoende ervaring in de ploeg. Verder wordt de line-up ingevuld met veel jong talent. Lonnie Walker IV zal andermaal een grote stap willen zetten, zoals hij vorig jaar ook wist te doen. Sophmores Tre Jones en Devin Vassell zullen samen met de jongste rookie van de hele draft class Joshua Primo ook voldoende tijd krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Ook nog wat speciale aandacht voor versterkingen Jock Landale en Zach Collins. Voor Landale wordt het zijn eerste jaar in de NBA, nadat hij tot MVP werd gekroond van de finals in Australië. Collins kwam sinds eind 2019 niet meer in actie, na een zware en slepende voetblessure. De power forward zit vol met potentie, maar de vraag blijft of het er uit komt als hij eenmaal weer fit is.
#5 | Houston Rockets: 29-53
No Harden, a lot of problems. Het wil voorlopig nog niet echt vlotten bij de Houston Rockets, sinds het vertrek van James Harden. De ploeg begon vorig seizoen met 11 zeges in 21 wedstrijden, maar verloor er daarna 45 in 51 wedstrijden. Eén klein voordeel: ze kregen de tweede pick in de draft. Daarmee kozen ze Jalen Green, misschien wel de grootste baller in de hele draft class.
Green werd als tweede gekozen in de draft en is, redelijk logisch, een perfecte fit voor Houston. Een echte scorer hebben ze niet, dus zal Green alle vrijheid van de wereld krijgen om zich te ontwikkelen. Verder hadden de Rockets drie picks in de eerste ronde van de draft. Centers Alperen Şengün (16e pick) en Usman Garuba (23e pick) kwamen over uit Turkije en Spanje. Dichterbij huis werd Josh Christopher opgehaald met de 24e pick. Aan jong talent dus zeker geen gebrek, want Houston beschikt ook nog steeds altijd over Kenyon Martin Jr. en Kevin Porter Jr..
Ervaring daarentegen is er wat minder in H-Town. Avery Bradley vertrok naar de Golden State Warriors en Kelly Olynyk tekende een contract bij de Detroit Pistons. John Wall staat nog wel onder contract, maar zal niet meer in actie komen. Hij zoekt samen met de ploeg naar een oplossing. Veel ervaring kwam er niet bij, want enkel Daniel Theis tekende een contract voor de Rockets
VERWACHTE LINE-UP HOUSTON ROCKETS
PG: Kevin Porter Jr. | SG: Jalen Green | SF: Eric Gordon | PF: Daniel Theis | C: Christian Wood
Het woord is aan de jonge guards in Houston. Kevin Porter Jr. en Jalen Green gaan alle ruimte krijgen om zich te ontpoppen, maar vergis je niet: er staat nog een degelijke ploeg om hun heen. Mits fit, is Eric Gordon nog steeds een zeer goede schutter, die elke wedstrijd zeker zo’n 15 tot 20 punten kan scoren. Hetzelfde geldt ook voor Christian Wood, die zich in het laatste seizoen ineens ontwikkelde tot een 20 and 10-speler. Als harder werker past Daniel Theis zeer goed in deze starting line-up.
Vanaf de bank zijn DJ Augustin, Danuel House Jr. en Jae’Sean Tate de ervaren mannen die de kaders gaan uitzetten voor het talent, want daar bestaat het grootste gedeelte van het roster uit. Şengun, Martin Jr., Garuba, Christopher en Daishen Nix zullen namelijk azen op de minuten die er nog over blijven. Verder staan ook Dante Exum en David Nwaba nog onder contract in Houston, maar de vraag is wat hun rol gaat zijn. Kwalitatief gezien kunnen ze zeker wat bijdragen voor coach Stephen Silas, maar of ze ook passen in het plaatje van talentenontwikkeling? Dat is de grote vraag.
DIVISION AWARDS
Tot slot nog de divisie awards. Twee awards zijn ontzettend makkelijk te vergeven: Most Valuable Player en Rookie of the Year. MVP is ‘uiteraard’ Luka Doncic. Als één van de kanshebbers van voor de echte MVP-award staat hij uiteraard ook bovenaan in zijn divisie. Helemaal als er bijna geen andere echte supersterren zijn, die fit aan het seizoen beginnen. Hetzelfde geldt voor ROTY Jalen Green. Eén van de topfavorieten voor de echte ROTY-award en kent in deze divisie bijna tot geen tegenstand.
Grotere concurrentie is er bij de andere awards. Defensief gaat de prijs naar Dejounte Murray. Een echte defensieve uitblinker is er niet in deze divisie, maar Murray maakt wel een goede case voor bijvoorbeeld het All-Defensive Second Team, zoals dat zo mooi heet. Hij werd er in 2018 al tot verkozen, maar kampte daarna met een zware blessure. Tijd om die plek terug te winnen. Sixth Man of the Year is Kyle Anderson, vlak voor Maxi Kleber. Beiden zijn niet de meeste enerverende spelers om te zien, maar juist dat maakt ze zo goed. Enorm degelijk voor hun ploegen en zo belangrijk. Coach of the Year is Jason Kidd. In deze preview hebben we maar één team een winning record gegeven en Coach of the Year wordt je eigenlijk alleen als je wint. Als laatste Executive of the Year. Voor nu is dat de General Manager van de New Orleans Pelicans: Trajan Langdon. Een blije superster is het allerbelangrijkste en als Zion Williamson blij is met de status van de ploeg, tekent hij misschien na dit jaar wel een dikke contractverlenging. Dan mag Langdon de prijs echt komen ophalen.
Most Valuable Player: Luka Doncic
Rookie of the Year: Jalen Green
Defensive Player of the Year: Dejounte Murray
6th Man of the Year: Kyle Anderson
Coach of the Year: Jason Kidd
Executive of the Year: Trajan Langdon
Photo: Kevin Jairaj-USA TODAY Sportse