NLCS: Riley leidt Braves voorbij de Dodgers in Game 1

Voor de derde keer in vier jaar treffen de LA Dodgers en de Atlants Braves elkaar in de play-offs. Voor het tweede jaar op rij in de NLCS. Veel van hetzelfde dus? Not so much. De titelhouder moest zich via een WCG én een Game 5 tegen de Giants plaatsen voor deze NLCS. Voor Atlanta lag het pijnpunt vooral tijdens het reguliere seizoen. De nu back-to-back-to-back-to-back winnaar van de NL East kende een moeizame eerste seizoenshelft, overwon de tegenslagen en mag nu proberen (met het thuisvoordeel) zich voor het eerst sinds 1999 te plaatsen voor de World Series.

LOS ANGELES DODGERS @ ATLANTA BRAVES

Charlie Morton kreeg de bal in de beslissende Game 4 van de NLDS tegen de Brewers, dus was het voor Brian Snitker bijna een uitgemaakte zaak dat Max Fried (3.04 ERA in het reguliere seizoen) startte in Game 1. De southpaw was nog foutloos in ’t postseason. Voor Dave Roberts en zijn Dodgers begon Corey Knebel aan Game 1. Daarmee maakte Roberts er een bullpen game van. Voor reliever Knebel was deze rol niet nieuw, want afgelopen donderdag startte hij ook in de beslissende vijfde wedstrijd van de NLDS tegen de Giants.

BRAVES OPENEN, DODGERS ANTWOORDEN

Fried had zijn eerste twee nullen al snel te pakken, maar Corey Seager raakte de leftie met een double. Het deerde Fried niet. Met een strikeout maakte hij van Justin Turner de derde out. Ook de Braves konden hun eerste honkloper snel afvinken. Eddie Rosario, leadoff hitter voor deze gelegenheid, opende namens de thuisploeg met een single. Rosario zou ook de score openen. Vanaf het derde honk profiteerde de outfielder van een wild pitch en kon hij betrekkelijk eenvoudig scoren.

De tweede inning verliep voor Fried zoals de eerste. Twee rappe outs en vervolgens een double. Dit keer was AJ Pollock de man met de double. Chris Taylor was in Game 5 al het mannetje voor de Dodgers en met een RBI bracht hij nu het evenwicht terug in dit duel. Phil Bickford nam de tweede inning voor zijn rekening en loste Knebel af op de heuvel. Bickford deed dit met verve, want hij gaf de Braves-batters geen schijn van kans.

RILEY ZORGT VOOR EVENWICHT

De Dodgers sloegen in de vierde inning weer hard toe. Will Smith verspilde geen tijd en joeg voor de derde keer dit postseason de bal het stadion uit. Ook deze stand stond niet lang op het bord. Tony Gonsolin was inmiddels de vierde werper voor de Dodgers, maar maakte kennis met de power van Austin Riley. Met zijn tweede homerun van deze play-offs maakte de derdehonkman er 2-2 van. Fried mocht van Snitker ook aan de zesde inning beginnen. Justin Turner bracht hem even aan het wankelen door na onder meer een single en een wild pitch het derde honk te bereiken, maar een knappe catch van Ozzie Albies hielp Fried uit de brand.

Na deze inning eindigde de werkdag voor Fried. Tyler Matzek kwam zijn starter vervangen, maar zag Chris Taylor doorkomen met een double. Niet voor het eerst legden de Dodgers al vroeg in de inning de druk bij de Braves, maar net als in de voorgaande innings deden de bezoekers daar niets mee. Dit gold ook in de negende inning. Chris Taylor wist opnieuw de honken te bereiken. Closer Will Smith had al twee nullen op het bord toen de outfielder zich tussen het tweede en derde honk verslikte. Voor de Braves was het een koud kunstje om ook die derde nul te produceren en in de gelijkmakende negende inning de slagploeg weer aan het werk te zetten.

RILEY DOES IT AGAIN!

Met Blake Treinen op de heuvel, Kenley Jansen werkte de achtste succesvol af, namen de Dodgers Freddie Freeman al snel te grazen. Ozzie Albies bleek van een andere orde. De kleine tweedehonkman bracht met een single hoop in de harten van de fans en na het stelen van ’t tweede honk stond de druk op de ketel bij Treinen. Die was er niet tegen bestand. Opnieuw was het Riley die de Dodgers pijn deed. Met een walk-off single maakte de derdehonkman een einde aan Game 1 en zette daarmee de Braves op voorsprong in de NLCS.

UP NEXT

Brian Snitker was er al snel bij om Ian Anderson aan te wijzen als starter voor Game 2. Daar zetten de Dodgers de veel meer ervaren Max Scherzer tegenover. Mad Max kwam donderdag nog in actie in Game 5, destijds als closer. Anderson heeft wat meer rust gehad. Hij stond voor het laatst op de heuvel in Game 3 tegen de Brewers en incasseerde 3 hits in 5 IP.

Scherzer stond dit seizoen al een paar keer tegenover de Braves en gaf 8 hits en 4 runs op. Al die runs kwamen tot stand middels een homerun. Anderson trof de Dodgers dit seizoen één keer. Hij stond slechts één hit toe, maar ook 3 walks en 4 runs. Game 2 in deze NLCS begint in de nacht van zondag op maandag om 1.38 uur Nederlandse tijd.

Cover photo: Brett Davis/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen