Preview NBA Finals: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers


Net zoals de voorgaande drie jaargangen komt ook dit jaar de NBA-kampioen weer voort uit de tweestrijd tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers. Wat kunnen we deze editie van de NBA Finals verwachten?

GOLDEN STATE: FAVORIET

Golden State begint deze serie als de grote favoriet. Het is makkelijk te zien waarom.

REGULAR SEIZOEN EENVOUDIG DOOR

De Warriors plaatsten zich vrij simpel voor de playoffs als tweede. Al vroeg in het seizoen werd duidelijk dat de strijd in het westen zou gaan tussen de Houston Rockets en Golden State Warriors. Deze twee ploegen staken er met kop en schouders boven uit in het verder wilde westen.
Ook verschillende blessures aan alle bepalende spelers maakte geen verschil en zorgde ervoor dat de sterspelers uitgerust konden beginnen aan de playoffs.
De Cavaliers daarentegen hebben een turbulent seizoen achter de rug waarbij alles leek mis te gaan en zelfs de playoffs nog in gevaar kwamen. Na de opvallende blow up tijdens trade-deadline en dankzij een sublieme (en tevreden gestelde) Lebron James plaatsten ze zich als vierde in het oosten. De normale cruise mode waarvan de Cavs normaal werden beticht, was dit seizoen absoluut niet van toepassing.

PLAYOFF RUN

Ook de prestaties in de playoffs tot nu toe spreken tot de verbeelding bij Golden State. De San Antonio Spurs en de New Orleans Pelicans werden simpel verslagen in vijf wedstrijden waarbij er nooit echt sprake is geweest van spanning. De conference final tegen Houston bleek wel een uitdaging en, ondanks dat ze de eerste wedstrijd overtuigend wonnen, werd de strijd pas in wedstrijd zeven beslist.
Cleveland begon erg moeizaam in de playoffs en werden in de eerste wedstrijd op een hoopje gespeeld door de Indiana Pacers. Uiteindelijk wisten ze in de beslissende zevende wedstrijd de Pacers van zich af te schudden en konden ze door naar het beste team in het oosten: Toronto Raptors.
Verrassend genoeg eindigde deze serie in een sweep waardoor Cleveland eindelijk wat rust kreeg. De finale tegen de Boston Celtics was er eentje van uitersten. In Boston waren de Celtics superieur en wonnen ze steeds vrij simpel. In Cleveland was dit omgedraaid.
Uiteindelijk werd de druk bij Boston te groot en blijft Lebron subliem basketball spelen waardoor de Cavs na weer een beslissende wedstrijd in de finals staan. Ook deze run ging niet zonder slag of stoot.

KWALITEITSVERSCHIL

De Warriors hebben natuurlijk de vier sterspelers Stephen Curry, Kevin Durant, Klay Thompson, Draymond Green die elkaar heel goed aanvullen. Offensief gezien weet je niet wie je moet afstoppen en verdedigen want je loopt zo tegen de ander aan die dan vrij staat. Ze zijn snel, houden van tempo en kunnen van het hele veld schieten zonder dat je een kans hebt. Ook is het hun niet vreemd om de bal weg te geven zodat het spel altijd door één van deze vier gemaakt wordt.

Kyle Terada-USA TODAY Sports

De Cavaliers zijn compleet afhankelijk van Lebron James. Hij bepaalt alles in het veld. De rest van het team dient puur als supporting cast. Daarbij komt dat bij Kyle Korver en J.R. Smith de jaren beginnen te tellen. George Hill blijkt vooral heel wisselvallig te zijn. Hierdoor zijn ze offensief heel wisselvallig.
Ook defensief zijn ze alles behalve top waar je ziet dat ze plays laten lopen en niet altijd even scherp zijn. Dit kan je tegen Golden State de kop kosten.

CRUCIALE MATCHUPS

Uit bovenstaande zou je kunnen concluderen dat we een saaie finals krijgen, maar niets is minder waar.
De Cavaliers hebben zeker een kans. Hoe groot de kans is, zal afhangen van de volgende matchups:

CURRY vs HILL

Steph Curry heeft een moeilijke serie achter de rug tegen Houston waarbij hij nooit echt in een lekkere flow is gekomen. In George Hill treft hij een vooral verdedigende point guard die hem overal gaat volgen. Hier zal blijken of Curry inmiddels wat roest van zich af heeft kunnen gooien na zijn laatste blessure of dat Hill hem toch redelijk uit zijn ritme weet te halen.
Als dat lukt, vergroot Cleveland zijn kansen om te winnen.

DURANT vs JAMES

Lebron James zal naar verwachting Kevin Durant moeten gaan verdedigen. Waarschijnlijk de meest consistente aanvallende optie van Golden State is Kevin Durant. Andersom zal waarschijnlijk Draymond Green Lebron gaan afstoppen. Dit houdt in dat Lebron zowel defensief als offensief veel energie kwijt kan gaan zijn gedurende de wedstrijden. Maar krijgt hij Durant uit de wedstrijd dan is Golden State al een stuk makkelijker af te stoppen. Dan hoeven ze zich alleen maar zorgen te maken om de splash brothers.

Getty

KERR vs LUE

Ook de coaches zullen elkaar proberen te verrassen. Ook al hebben beide teams weinig tot geen verrassingen meer voor elkaar, zullen ze zich ook gedurende de serie moeten aanpassen aan de ander. Wellicht de een wat meer dan de ander. Tyron Lue heeft al laten zien gedurende het seizoen en de playoffs dat hij niet bang is om veranderingen door te voeren die kunnen bijdragen aan de winst. Steve Kerr heeft dit nog niet hoeven te doen, maar zal wellicht wat wijzigingen doorvoeren naar aanleiding van de getoonde zwaktes tegen Houston.

SPEELDATA

Markeer de volgende data maar alvast in je agenda:
Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers wedstrijd 1: vrijdag 1 juni: 03.00 uur
Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers wedstrijd 2: maandag 4 juni: 02.00 uur
Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors wedstrijd 3: donderdag 7 juni: 03.00 uur
Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors wedstrijd 4: zaterdag 9 juni: 03.00 uur
(onder voorbehoud)
Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers wedstrijd 5: dinsdag 12 juni: 03.00 uur
Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors wedstrijd 6: vrijdag 15 juni: 03.00 uur
Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers wedstrijd 7: maandag 18 juni: 03.00 uur.

REDACTIE PICKS

Niels Godding: Golden State in 6.
Lars Leeftink: Golden State in 5.
Ruben de Regt: Golden State in 5.
Wouter Holsappel: Golden State in 6.
Niels van der Veen: Golden State in 5

Coverfoto: Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen