NBA Recap: Spurs winnen Texaans duel, Clippers te sterk voor Hawks

Vannacht stond er met Houston vs. San Antonio een interessant Texaans onderonsje op het menu. De thuisploeg was gebrand op eerherstel, na de historische oplawaai die ze eerder deze week kregen van Golden State, en dat was er aan te merken in de makkelijke blow-out zege tegen de Rockets: 99-130.
De hyper-gemotiveerde Spurs grepen de tegenstander vanaf het startschot bij de keel en de ongeinspireerde Houston Rockets leken niet in staat om een vuist te maken. Waar ze in het eerste kwart nog wisten aan te klampen, stonden James Harden en co bij de rust al twintig punten in het krediet. Tim Duncan kreeg voor de tweede opeenvolgende wedstrijd rust (knie) en zag hoe zijn ploegmaats aan 56% wisten af te werken en zo de Rockets hun grootste nederlaag van het seizoen toedienden.

Danny Green scoorde een puike vijf van zijn zeven driepunt pogingen in de eerste helft, en eindigde de wedstrijd met achtien punten. LaMarcus Aldrigde deed met 28 punten en 10 rebounds ook een aardige duit in het zakje voor de Spurs. Voor de Rockets scoorde Harden twintig punten (5-10 FG), deelde twee assists uit en noteerde vijf turnovers, terwijl de vooraf twijfelachtige Dwight Howard in 22 minuten speeltijd dertien punten en acht rebounds verzamelde.
De Houston verdediging liet veel te wensen over en keek toe hoe Green en Leonard keer op keer vrijwel open shots aan de perimter mochten nemen. Het systematische falen van de communicatie in defense leidde telkens tot gemiste rotaties en was mede verantwoordelijk voor de 52% 3FG van de Spurs doorheen de wedstrijd. JB Bickerstaff heeft nog heel wat werk aan de winkel als hij Houston’s play-off ambities wil waarmaken.

Opvallend was ook de Hack-a-Clint (Capela) in het eerste kwart terwijl hij buiten het terrein stond, klaar om de inbounds pass te geven. Zelden gezien, maar blijkbaar reglementair. Tja, classic Popovic, zeker?

Clippers winnen slap duel
Te midden van al de Blake Griffin heisa probeerden de Clippers woensdagnacht in Atlanta hun tumultueuze roadtrip toch af te sluiten met een positieve noot. In de Philips Arena stonden ze tegenover de Hawks (27-19), de nummer drie uit het Oosten. Na een uiterst matige wedstrijd trok Los Angeles toch de overwinning naar zich toe: 85-83.
Dat het duel niet van de meest hoogstaande kwaliteit was hadden we misschien mogen verwachten. De Clippers zijn aan het eind van een roadtrip met een heleboel extra-sportieve heisa, terwijl de Hawks nog maar net teruggekeerd zijn van hun roadtrip (2-2) aan de Westkust. De LA defense forceerde maar liefst 23 turnovers waaruit zeventien punten konden gescoord worden. Anderzijds wisten de Clippers amper vijf van hun 27 driepunters te raken (18%!). Het was de verdediging die coach Doc Rivers’ team hun tweede overwinning in twee nachten gaf en zo toch drie van de laatste vijf (uit)wedstrijden met een W kon afsluiten.

Voor Atlanta scoorden de starters allemaal in dubbele cijfers, maar was het de zeer beperkte bijdrage van de bankzitters die hen uiteindelijk de das omdeed. De offensieve en defensieve productie van de Clippers-bench stond in pril contrast met de gelimiteerde contributies van de Hawks-reserven. Na de wedstrijd in Toronto, afgelopen zondag, ontvingen de bankzitters nog een verbale bolwassing van Rivers en zij leken de boodschap goed begrepen te hebben. Jamal Crawford scoorde 21 punten, Johnson plukte zes steals en de twee unit wist de Atlanta-bank vaak gedurende lange periode scoreloos te houden.

Die bankproductie was nodig, gezien Chris Paul en J.J. Redick samen maar negen van hun 25 pogingen raakten. DeAndre Jordan deed daar nog eens dertien punten en negentien rebounds bij, en was vooral belangrijk in het vierde kwart tijdens de Hack-a-DeAndre tactiek van Atlanta, waarin hij tot ieders verbazing zes van de acht vrijworpen wist om te zetten. In een spannende slotfase miste Paul Millsap, met nog een zestal seconden te gaan, een geweldige kans om overtime te forceren, na een slordige inbounds-play van de Clippers.