NBA Recap: Lopez, Nets verrassend te sterk voor Thunder

Brooklyn Nets v. Philadelphia 76ers
De Brooklyn Nets staan niet bepaald bekend als een hoogvlieger. Maar de geplaagde ploeg van de excentrieke Russische eigenaar Mikhail Prokhorov won vannacht wel van een van de beste teams in de NBA. Dankzij een ontketende Brook Lopez werd Oklahoma City Thunder met 106-116 naar huis gestuurd.

Fijn zal die terugreis niet zijn geweest. Brooklyn wordt zoals veel steden aan de oostkust van de Verenigde Staten nog altijd geteisterd door enorme sneeuwval. Door de winterse omstandigheden werd de wedstrijd tussen de Nets en de Thunder zelfs uitgesteld, en wie weet konden de warmbloedige mannen uit Oklahoma City niet goed omgaan met die wijziging.
Hoe dan ook kwamen Kevin Durant, Russell Westbrook en co niet bijzonder sterk uit de startblokken. Vanaf de eerste minuut liep de nummer drie van de Western Conference achter de feiten aan, en dat zou de gehele wedstrijd niet veranderen. Wat Oklahoma City ook probeerde, de Nets hadden altijd wel een antwoord.

Meestentijds was dat antwoord ‘Brook Lopez’. Zonder de geblesseerde Steve Adams, die kampt met een pijnlijke elleboog, had OKC veel moeite om de lange Lopez het hoofd te bieden. De 27-jarige center van de Nets scoorde uiteindelijk 31 punten en pakte 10 rebounds, waarmee hij verreweg de beste speler in zijn team was.
Aan de kant van de Thunder namen Durant en Westbrook de honneurs waar. De twee All Stars flirtten met een triple-double, maar kwamen allebei precies drie assist te kort voor het indrukwekkende staatje. Ook rookie Cameron Payne speelde ondanks de weinige speelminuten een prima wedstrijd, en scoorde als een van de weinig Thunder-spelers positief in de plus-minus. Misschien dat het met zijn inzet aan beide kanten van het veld te maken had?

Voor de Nets was de zege zeer welkom. Brooklyn staat stijf een-na-laatste in de Eastern Conference en hoewel het een verloren zaak lijkt om nog in aanmerking te komen voor de play-offs, is het toch prettig om wat meer afstand te creëren tussen henzelf en het echte lelijke eendje van de NBA – de Philadelphia 76ers.
Voor Oklahoma City is de zegereeks van acht wedstrijden onderbroken. Voor hun positie op de ranglijst doet dat weinig – ze stonden en blijven duidelijk derde in het westen – maar tegen een laagvlieger verliezen is toch vrij pijnlijk. Bijna net zo pijnlijk als de gekke bekken van Enes Kanter.
Josh Smith nagel aan doodskist Mavericks
Als er iemand vannacht een lange neus heeft gemaakt naar zijn voormalig werkgever is het Josh Smith wel. Koud terug van zijn mislukte avontuur bij de Los Angeles Clippers liet Smith zien dat hij ontzettend op zijn gemak is in Houston. Mede dankzij hem wonnen de Rockets met 104-115 van de Dallas Mavericks.

Dirk was niet de enige die in de ‘popcorn machine’ terecht kwam. De Mavericks werden na een uitstekende eerste drie kwarten in het laatste bedrijf volledig zoek gedraaid door de ontketende Rockets, Smith in het bijzonder. Alles en iedereen begon raak te schieten namens de Rockets. De driepunters die Smith aan de lopende band miste in Los Angeles? Die vlogen er in Houston allemaal in.
De thuisploeg liep zelfs zo op rolletjes dat ze in de laatste minuut van de wedstrijd alles in het werk stelden om hun vedette James Harden een triple-double te bezorgen. Na een paar missers was het achtste huzarenstukje van Harden ooit (en de tweede dit seizoen) met een lob op en een dunk van Clint Capela een feit.

Bij de Mavericks was Chandler Parsons op dreef (31 punten), maar tegelijkertijd wisten de Rockets ook veelvuldig te scoren als hij in het veld stond. Zo kon het voorkomen dat Parsons met -30 (!) alsnog slecht scoorde in het plusminus-overzicht. “Als team verdedigden we slecht”, zo analyseerde Parsons nuchter, al leek hij daarmee te impliceren dat de rest van de ploeg ietwat teleurstelde.
De Rockets blijven dankzij de zege op dreef, en krabbelen na het diepe dal in het begin van het seizoen omhoog richting de subtop van het Westen. Kunnen ze nog verrassen? En kan Josh Smith sportieve wraak nemen op de Clippers, net als hij vorig seizoen een geduchte tegenstander was voor de ploeg uit Los Angeles in de play-offs?
Score Sheet
Dallas Mavericks @ Houston Rockets: 104-115
Los Angeles Clippers @ Toronto Raptors: 94-112
Boston Celtics @ Philadelphia 76ers: 112-92
Oklahoma City Thunder @ Brooklyn Nets: 106-116
Foto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen