NBA Recap: Butler breekt record, Suns verduisteren

Butler
Hoelang Michael Jordan ook eigenaar blijft van de Charlotte Hornets, bij het horen van zijn naam zal er altijd eerst aan de Chicago Bulls gedacht worden. In zijn tijd bij de Bulls heeft hij, naast zes titels, een onuitputtelijke lijst van records bij elkaar gespeeld. Sinds gisteravond is deze lijst een record minder lang. Jimmy Butler scoorde veertig punten in een helft, een meer dan MJ ooit deed.

Na twee kwarten gespeeld, gingen de Bulls met een achterstand van maar liefst twaalf punten aan de thee in Toronto. Jimmy Butler had slechts twee punten achter zijn naam staan, en had daarnaast een hechting in zijn mond overgehouden aan een duel met Raptor DeMarre Carroll. In de tweede helft bleek Chicago, waar Derrick Rose – verrassend genoeg – niet mee speelde, een slag te groot. De twee kwarten leverde opgeteld zevenenzestig punten op, tegen ‘slechts’ drieënvijftig voor de thuisploeg. De einduitslag: Chicago Bulls 115 – 113 Tornoto Raptors.

Bij Toronto had DeMar DeRozan vierentwintig punten, twee minder dan Kyle Lowry, die ook nog tien assists had. Bij de Bulls was het vanzelfsprekend Butler die de show stal. Hij schoot veertien van zijn negentien pogingen in de tweede helft raak, tot grote waardering bij alles en iedereen. “Hij scoorde niet alleen veel punten, maar deed dat ook heel effectief,” zei Pau Gasol, die negentien punten en dertien rebounds bijdroeg. Ook Bulls-coach Fred Hoiberg was onder de indruk van zijn pupil: “Dit is de beste prestatie die ik als coach gezien heb.”

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers
Als je geld had ingezet dat de Los Angeles Lakers drie wedstrijden op rij zouden winnen, had je een leuk zakcentje kunnen verdienen. Toch is het na de 97-77 overwinning op de Phoenix Suns het geval. Rookie Larry Nance Jr. had voor de tweede wedstrijd op rij veertien rebounds, en scoorde daarnaast zeer efficiënt vijftien punten.

De Suns speelden hun vierde wedstrijd in vijf dagen en maakte, op zijn zachtst gezegd, een vermoeide indruk. Brandon Knight had naast negen assists en drie rebounds ook nog vijfentwintig punten, wat meer was dan zijn hele team in de eerste helft scoorde (!). Na een kwart stond de teller op tien punten, en na twee kwarten op tweeëntwintig. Slechts negen van de zesenveertig pogingen troffen doel. De eerste helft was een record, in positieve zin voor de Lakers, als in negatieve zin voor de Suns. “We namen schoten die we niet moesten nemen, we overhaasten en we vielen de basket niet aan,” voerde Suns-coach Hornacek als excuus aan.
De overwinningsmarge van twintig punten werd voor het eerst sinds maart 2014 weer bereikt. Toen werden de New York Knicks met 127-96 verslagen. Net als tegen de Phoenix Suns was ook toen Kobe Bryant afwezig. Gisteravond speelde hij niet vanwege last aan zijn rechterschouder, dezelfde als waar hij vorig jaar aan geopereerd is.

Als vervanger van Bryant in de basisopstelling deed Lou Williams van zich spreken. De guard die normaal als zesde man speelde eindigde met dertig punten, waaronder zes uit zeven vanachter de driepuntslijn. Zoals eerder vermeld had ook Nance Jr. een goede wedstrijd, en ook Julius Randle pakte twaalf rebounds.
De drie wedstrijden die nu achtereen gewonnen zijn, speelden de Lakers tegen de Boston Celtics, Philadelphia 76’ers en dus de Phoenix Suns. Samen goed voor een gemiddeld winstpercentage van iets meer dan drie uit tien wedstrijden. Dinsdagnacht wordt andere koek. Dan komen de Golden State Warriors op bezoek.