NBA Poll: Rajon Rondo versus Ricky Rubio

Rondo versus Rubio
Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: wie is er nou eigenlijk beter? In Versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslist u, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is. In de Versus van vorige week won David Robinson nipt met 52% van Hakeem Olajuwon.
Deze week gaat de strijd tussen twee balgoochelaars want Rajon Rondo van de Sacramento Kings neemt het op tegen Ricky Rubio van de Minnesota Timberwolves!
Rajon Rondo
Rondo
Rajon Rondo is bezig aan een redelijk sterk seizoen bij de notoire laagvliegers uit Sacramento. Na een mislukt half seizoen in Dallas tekende Rondo afgelopen zomer een éénjarig ‘goedmaak’ contract bij de Kings uit Californië met als bedoeling zijn carrière wat uit het slop te trekken. Met al vier triple doubles (minstens een aantal van tien in drie verschillende statistieken scoren, meestal punten, rebounds en assists) dit seizoen lijkt dat enigszins te lukken.
Rondo, voormalig viervoudig All-Star en natuurlijk kampioen met de Boston Celtics in 2008, is een ouderwetse point guard. Een spelverdeler die vooral bezig is met assists geven en pas denkt aan scoren als er geen andere optie meer is. Rondo is wat spelinzicht erg begaafd en kent vaak het playbook beter uit zijn hoofd dan zijn coaches. Maar zoals vaker met genieën het geval is, is Rondo ook een vrij lastige draak van een vent. Hij stapelt technische fout op technische fout en botst regelmatig met diezelfde coaches en officials.
Er is ook iets waar Rajon Rondo basketballtechnisch niet zo goed in is. Hij kan namelijk geen vrije worpen raak schieten. Waar dit meestal een ziekte is die voorkomt bij grote mannen heeft het virus Rondo ook te pakken genomen. Vanachter de driepuntslijn was Rondo ook nooit een held maar dit seizoen schiet hij zijn drietjes tegen bijna 36% raak, het hoogste gemiddelde uit zijn carriere!

Ricky Rubio
Rubio
De in Barcelona geboren Ricky Rubio is een ware tovenaar met de bal. Zijn passes zijn een lust voor het oog en vrijwel uniek in de NBA. Rubio ziet plays voordat een ander ze ziet en weet vervolgens ook nog uit te voeren wat zijn brein heeft bedacht. Rubio speelt met een mengeling van instinct en inzicht waar zowel de connaisseur als de highlightfreakfan voor gaat zitten.
Ricky Rubio werd voor zijn debuut in de NBA, alweer vijf jaar geleden, gezien als een franchise savior maar dat is hij tot op heden niet geworden. Hij is wel een pure spelverdeler die ervoor zorgt dat zijn medespelers beter worden of in sommige gevallen beter spelen dan ze eigenlijk zijn. Rubio staat ieder jaar weer hoog in het klassement wat steals betreft en rebound voor een PG ook beter dan gemiddeld.
Net als bij Rajon Rondo is er met Ricky Rubio ook iets wat hij echt niet zo goed kan. Rubio kan namelijk niet schieten. Van dichtbij, van mid-range of vanachter de driepuntslijn, de Barcelonees bakt er, behalve de nodige bakstenen, bar weinig van. Nou ja, op zijn vrije worpen na dan, want die schiet hij gek genoeg wel tegen een hoog percentage raak.

Stats
Traditional Stats RONDO vs RUBIO
Advanced Stats Rondo vs Rubio
Wie is er beter? Rajon Rondo of Ricky Rubio?

survey solutions


Edits & Infographics: Mike Tibbert
(De stats zijn van 3-1-2016)

  1. Waarom Rondo vs. Rubio? Lijkt me duidelijk wie hier de betere speler is.
    Mogelijk had men m.i. beter bijv. Wall tegen Lillard kunnen doen of iets in die trent.

  2. Begrijpelijke vergelijking hoor. Identieke spelers die vrij veel op elkaar lijken.
    Nou ben ik bepaald geen fan van Rondo maar in dit geval toch voor hem gekozen. Rubio ben ik zo teleurgesteld in dat ie nooit hard genoeg heeft gewerkt aan ze jumpshot terwijl het bij Joventut al duidelijk was wat hem kon tegenhouden om een complete speler te worden. het is nooit te laat om eraan te werken als je een Kidd bv ziet. Soepele jumpers worden het nooit maar iets respectabelere dan dit moet toch wel kunnen voor een waardige nba guard. En dan toch doodleuk een max contract eisen aan de onderhandelingstafel GTFO

  3. @Jordan: ben het met je eens. Het stelt mij ook nog altijd teleur en vind het ergens ook onbegrijpelijk dat Rubio nog altijd zo zwak schiet. Met een degelijk setshot a la Kidd, Magic of Mark Jackson vroeger zou Rubio een All Star kunnen zijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen