NBA MVP – Is 'triple double' koning Russell Westbrook de onbetwiste MVP?

020116-6-nba-thunder-russell-westbrook-ob-pi-vresize-1200-675-high-89
Het was hét gesprek van de afgelopen NBA-avond: Russell Westbrook kwam met zijn 41e triple double van het jaar op gelijke hoogte met Oscar Robertson, en met nog een week te gaan ligt hij op koers om datzelfde record nog te gaan verbreken. En daarmee lijkt het ook vrijwel zeker dat Westbrook dit seizoen de MVP-titel in de NBA mag gaan ontvangen.
Toch?
Nou, niet als het aan James Harden ligt. Want ondanks de records van Westbrook beleeft zijn oude teamgenoot in Houston ook een seizoen waar je u tegen zegt.

Harden rijst tot nieuwe hoogtes

Tussen alle triple doubles van Westbrook, de strijd tussen de Warriors en de Spurs, en de algehele strijd om de Eastern Conference door, zijn de prestaties van Harden misschien voor het grote publiek wat anoniem gebleven.
Tuurlijk, de Houston Rockets doen het goed, zijn aanvallend tot nieuwe hoogtes gestegen en hebben zelfs een record gevestigd door de meeste driepunters ooit te maken in één seizoen.
Maar ondanks dat het aanstellen van Mike D’Antoni hier ongetwijfeld een rol in speelt, is de nieuwe rol van Harden ook bepalend geweest. D’Antoni heeft de sleutels van zijn offense letterlijk aan de ex-Thunder speler gegeven, en deze heeft vervolgens de Rockets vaker wel dan niet naar de overwinning gespeeld met persoonlijke records wat betreft punten, rebounds en assists per wedstrijd.

Beter dan Westbrook?

De hamvraag is nu, is dit historische seizoen van Harden genoeg om als indrukwekkender te worden geacht dan het seizoen van Westbrook. Uiteraard, Westbrook is als absolute sterspeler in Oklahoma City geforceerd om vaker zelf het heft in handen te nemen. Maar desalniettemin blijkt uit alle triple doubles dat hij een groot deel van zijn kansen wel afmaakt, en ook genoeg teamgenoten vindt met zijn assists.


Het feit dat hij een record uit 1961 verbreekt is ongekend, omdat het een totaal ander tijdperk is waarin er nu wordt gespeeld. En hoewel hij allicht gretig op zoek is naar rebounds en zijn teamgenoten hem hierbij ook helpen: dat zal allemaal wel. Feit blijft dat hij ze pakt en in combinatie met zijn andere prestaties blijft het een buitengewoon indrukwekkend seizoen.

Harden vs. Westbrook

Maar voordat we de MVP-award direct aan Westbrook overhandigen, verdient James Harden het om nog eenmaal één op één vergeleken te worden met de ster van de Oklahoma City Thunder.
MVP NBA
De cijfers laten zien dat er voor beide heren wat valt te zeggen. Westbrook scoort meer, maar Harden zorgt voor meer assists. Harden’s field goal percentage ligt hoger, maar volgens de ‘player efficiency rating’ is Westbrook weer effectiever. En dan is er het feit dat de Rockets meer winnen dan de Thunder, met het argument dan Harden voor zijn team meer zou betekenen dan Westbrook voor de Thunder omdat hij zijn medespelers er meer bij betrekt.


Al met al verdienen beide spelers een vermelding voor hun historische seizoen. Maar uiteindelijk, alle triple doubles daargelaten, beleeft Westbrook een seizoen wat ongekend is en eigenlijk in dit tijdperk bijna niet te verwachten is. Harden is daardoor misschien wel de beste nummer twee aller tijden, maar vooral wanneer Westbrook het record van Oscar Robertson gaat verbreken, lijkt niets een MVP-titel van de point guard meer in de weg te staan.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen