NBA Mid-season awards: beste team, rookie en 6th man

Nu we ongeveer op de helft van het NBA seizoen zijn is het tijd voor de SportAmerika NBA mid season awards. Wie is de beste speler, rookie en verdediger en welk team is het beste en heeft het meest verrast?

Aangezien basketbal een teamsport is beginnen we maar met de eerste vraag: Wie heeft het beste team?

Thijs Verkuil: Kyrie Irving is terug bij de Brooklyn Nets, waardoor zij de potentie hebben om de beste ploeg in de NBA te worden. Ook de Golden State Warriors krijgen Klay Thompson weer terug, wat hun nóg gevaarlijker maakt. Echter zijn dit voor ‘als-scenario’s’ en moeten we kijken naar wat er nu staat en dan ga ik toch voor de Phoenix Suns. Devin Booker kent een uitstekend jaar, Chris Paul verdeelt het spel nog steeds als vanouds en DeAndre Ayton is rond de ring nog altijd gevaarlijk als het van buiten niet lukt voor Booker en Paul. Daarnaast hebben ze met Mikal Bridges, Cam Johnson, JaVale McGee en Jae Crowder ook een enorm sterke core met talenten en ervaren kracht. Zowel aanvallend als verdedigend is dit team topklasse.

Lars Leeftink: De Golden State Warriors. Zonder Klay Thompson en James Wiseman spelen de Warriors al op een bizar hoog niveau. Met de Suns, Jazz, Nets en Bucks hebben ze veel concurrentie, maar als die twee bij de Warriors ook nog terugkomen is het voor mij wel duidelijk dat dit het beste, meest complete en goed gecoachte team is van de NBA.

Ruben de Regt: De Chicago Bulls. Ze staan eerste in de Eastern Conference, maar met name omdat ze zo aantrekkelijk basketbal spelen. DeMar DeRozan is de beste speler van het team, maar ze spelen echt als een team. Met deze selectie had ik niet verwacht dat ze op dit punt eerste zouden staan. 

Niels van der Veen: Cavs, Bulls, Suns, Nets, Bucks of toch Warriors? Make the case en ik ben overtuigd. Voor de Cavs omdat ze zo jong zijn, de Bulls door Ball, DeRozan en LaVine. De Suns omdat ze gewoon freaking goed zijn, de Nets doordat Durant belachelijk goed speelt. De Bucks door Giannis en de Warriors door team play. Ik kan echt niet kiezen..


Toch blijft de NBA gedreven door de supersterren. LeBron James, Kevin Durant, Stephen Curry, Nikola Jokic of toch Joel Embiid. Wie is de beste speler?

Thijs Verkuil: Wat mij betreft steken het hele jaar al drie spelers boven alles en iedereen uit: Nikola Jokic, Giannis Antetokounmpo en Kevin Durant. Allemaal op hun eigen manier, maar ze leiden teams eigenhandig naar belangrijke en knappe overwinningen. Daarom is er eigenlijk geen foute keuze hier te maken, maar ik moet iemand aanwijzen en dan kies ik voor Durant. Waarom? Omdat het bij hem er het makkelijkst uitziet. Alles gaat zo soepel en makkelijk bij hem, dat ik denk dat hij de beste speler in de NBA is dit seizoen.

Lars Leeftink: Onder meer Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokic, DeMar DeRozan, LeBron James en Trae Young en wellicht zelfs Joel Embiid zijn outsiders, maar Kevin Durant steekt er dankzij de recente struggles van onder meer Curry toch wel bovenuit voor mij. Bijna 30 punten per duel bij een team dat tweede staat in de Eastern Conference. Hij is tot nu toe de MVP.

Ruben de Regt: Steph Curry. Niet alleen vanwege de mijlpalen en de records die gebroken worden door hem. The Chef draagt het team op zijn rug terwijl we dachten dat zijn beste tijd al voorbij was. Dit alles zonder tweede superster. Het team ziet er zonder hem helemaal niet bijzonder uit. Curry is tot nu toe mijn MVP.

Niels van der Veen: Hier is niet écht een slechte keuze te maken. DeRozan, James, Embiid en Jokic hebben allemaal een case, maar er steken twee spelers met kop en schouders bovenuit: Durant en Curry. Ook voor deze twee kun je meer dan genoeg stats opgooien om de ander er van te overtuigen dat de een beter is dan de ander. Toch ga ik voor Curry. Ik weet het is een beetje cheesy, maar records matter. Durant heeft er geen, en Curry nu wel. Zonder (goede) Curry hebben de Warriors het ook moeilijk, wat ook maar weer bewijst dat hij erg belangrijk voor het team is.

Elk jaar doen rookies ook een gooi naar rookie of the year. Nou zitten we op ongeveer 50% van het seizoen dus hebben we een goede graadmeter. Wie is de beste rookie tot nu toe?

Thijs Verkuil: De rookies van dit seizoen zijn heel interessant om naar te kijken. Josh Giddey loopt als een soort Zwitsers zakmes rond bij de Thunder en doet alles wat nodig is, Franz Wagner die voor de Magic als een mes door de boter snijdt bij de meeste defensies of Scottie Barnes die vanaf dag 1 al een toevoeging is voor de Raptors, zowel aanvallen als verdedigend. En dan zijn er nog een hoop rookies die ook zeer solide spelen, zoals Jalen Green, Cade Cunningham en Davion Mitchell. Maar mijn keuze gaat toch naar Evan Mobley. Aanvallend vult hij efficiënt de gaten die de Cavaliers hebben, maar vooral defensief maakt hij indruk. Samen met Jarrett Allen blockt hij ruim drie schoten per wedstrijd, maar ook op de perimeter versla je hem niet zomaar.

Lars Leeftink: Ondanks dat Jalen Green en Cade Cunningham in vorm beginnen te raken en hier aan het einde van het seizoen wel tussen zullen staan, zijn voor mij Franz Wagner, Scottie Barnes en Evan Mobley de drie favorieten. Voor mij is Evan Mobley dan net de favoriet nog, maar Wagner en Barnes laten ook al een extreem hoog niveau zien. Shoutouts hier naar Josh Giddey en Herb Jones.

Ruben de Regt: Het is misschien wat saai, maar ondanks de opkomst van Franz Wagner is Evan Mobley mijn rookie of the year. De lange Cavalier voert werk uit voor het team alsof hij al jaren in de NBA speelt. 

Niels van der Veen: Kort en krachtig? Evan Mobley. Als je hem ziet spelen is het alsof hij al minstens vijf jaar meedoet. Hij beweegt op de juiste snelheid in de flow van de game. Verdedigend is hij bovengemiddeld goed, en naast de lange mannen in de front court heeft Mobley zijn plek gevonden.

Dan zijn we aanbeland bij de bankspelers. Vaak een ondankbare taak, maar toch van levensbelang om de wedstrijd levend te houden als de starters rusten. Wie is de beste bankzitter of 6th man tot nu toe?

Thijs Verkuil: Deze award leek weggelegd voor Jordan Clarkson, maar het is toch iemand anders die met deze prijs ervandoor gaat. Alleen twijfel ik nog tussen Tyler Herro en Kevin Love. Herro heeft dit jaar 23 wedstrijden vanaf de bank gespeeld, en daarin gemiddeld 20.2 punten gescoord, samen met 4.7 rebounds en 3.7 assists. Love doet het een stukje minder met 14.1 punten per wedstrijd, maar wel 7.4 rebounds en een +/- van 3.7. Als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor Herro, omdat hij dit seizoen vaker heeft moeten presteren zonder sterspelers, aangezien Jimmy Butler en Bam Adebayo vaak aan de kant zaten met blessures.

Lars Leeftink: Tyler Herro. Jordan Clarkson zoekt nog naar consistentie en zijn jumpshot dit seizoen en Anfernee Simons was ook een optie geweest, maar Tyler Herro is voor mij wel de favoriet. Als Klay Thompson straks terugkeert zal Jordan Poole hier ook een kanshebber voor zijn. Clarkson, Simons, Herro en Poole dus als favorieten, met voor mij Herro bovenaan.

Ruben de Regt: Tyler Herro. Als hij het niet is, dan weet ik het echt niet. Miami Heat doet bovenin mee in de Eastern Conference. Herro heeft met zijn scorend vermogen daar zeker aan bijgedragen.

Niels van der Veen: Deze award is op het lijf geschreven om gewonnen te worden door Tyler Herro. 20 punten per wedstrijd haalt lang niet iedereen en zeker niet als ze vanaf de bank komen. Hij is een hele goede aanvulling op het spel wat de Heat laten zien en kan daarom makkelijk zijn sterke punten benutten.

Cover foto: Nic Antaya/Getty Images

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen