NHL Power Play Friday: binnen twee minuten alle ‘ins en outs’

In deze Power Play Friday blikken we terug op de maand van Daniel Sprong. Onze landgenoot heeft het niet altijd even gemakkelijk in Washington, maar toont wel degelijk zijn waarde. Helaas ging het deze week ook weer te vaak over Covid-19 en zelfs de allerbeste van het moment ontkwam er niet aan. Er was gelukkig ook genoeg moois om van te genieten en ook dat komt zeker aan bod in deze Power Play.

Door Dennis Bakker en Hans Mulder

DE MAAND VAN SPRONG

December was voor Daniel Sprong een maand met de nodige ups en downs. De laatste twee wedstrijden van november was de geboren Amsterdammer een healthy scratch om vervolgens tegen de Chicago Blackhawks weer terug te keren in de line-up. Met ruim 14 minuten aan speeltijd kon Sprong niet ontevreden zijn, maar verder dan 2 SOG kwam hij niet. Zijn Capitals bogen na een shootout met 4-3 voor Chicago. Twee dagen later stond de winger niet op het ijs, maar zat hij in de press box. Weer was Sprong een healthy scratch. Dit keer tegen de Columbus Blue Jackets.

Rond die wedstrijd, op 4 december, werd het allemaal wat hectischer in de Amerikaanse hoofdstad. Het coronavirus waarde weer rond in de league en liet de Capitals niet links liggen. Onder meer aanvallers Nic Dowd en Garnet Hathaway werden op het beruchte protocol geplaatst. Op een voor hem leuk moment maakte Sprong weer zijn rentree op het ijs. Op 6 december versloegen de Caps zijn voormalig werkgever Anaheim met 4-3. Met ruim 11 minuten hield zijn speeltijd echter niet over. Dat gold ook voor zijn aantal schoten. Sprong ondernam slechts één doelpoging.

OUDE BEKENDEN

Dat was er echter één meer dan in zijn volgende wedstrijd. Weer trof Sprong met de Capitals een oude bekende. Op 10 december waren de Pittsburgh Penguins, de club die Sprong drafte, met 4-2 te sterk voor Washington. In de derde periode mocht de Nederlander echter wel een assist bijschrijven. Evgeny Kuznetsov scoorde en Alex Ovechkin en Daniel Sprong waren de aangever. Geen slecht rijtje om in te staan.

Tijdens de road trip, die Washington langs Buffalo, Chicago en Winnipeg leidde, verzamelde Daniel Sprong meer punten. Hij kreeg ook wat meer speeltijd en met name tegen de Jets beschaamde hij het vertrouwen van Peter Laviolette niet. Op 15 december scoorde Sprong zijn vierde goal van deze jaargang. Helaas voor de Caps ging de wedstrijd in Chicago desondanks wel verloren.

PRODUCTIEVE DAGEN

Op die vierde treffer moest Sprong een maand wachten. Op zijn vijfde slechts twee dagen. In Winnipeg scoorde onze landgenoot in de tweede periode de 2-0. Daarmee was voor hem de koek nog niet op, want in de slotminuten kreeg Daniel Sprong ook nog een assist op zijn naam dankzij een empty-netter van Ovechkin.

Het bleken zijn laatste punten van 2021. Op 19 december speelde Sprong nog bijna 22 minuten tegen de LA Kings, maar ook hij ging daarna op het Covid-protocol. Dit gebeurde nadat hij op 21 december al aan een morning skate was begonnen. Op 19 december speelden de Caps tegen LA en pas op 29 december vervolgden ze hun seizoen. De met 5-3 gewonnen wedstrijd tegen Nashville ging echter aan de neus van Sprong voorbij. Hij werd pas op de eerste dagen van 2022 van het Covid-protocol gehaald.

CIJFERMATIG EEN GOEDE MAAND

Hoewel Daniel Sprong in december lang niet alles speelde, was het met 4 punten in 7 wedstrijden wel een goede maand voor hem. Met gemiddeld 15:14 aan speeltijd kan hij ook daar tevreden over zijn. Dit is bijvoorbeeld twee minuten meer dan in november en zelfs vier meer dan in oktober. Met 5 goals en 10 punten bezet Sprong een gedeelde tiende plaats op de topscorerslijst van zijn club. Deze wordt, natuurlijk, aangevoerd door Alex Ovechkin met Kuznetsov op gepaste afstand. De 24-jarige Sprong is overigens wel de jongste speler in deze top 10.

TRADE TALK

PENGUINS EN BLACKHAWKS DOEN ZAKEN

Hoewel de trade deadline pas in de tweede helft van maart is, leek de markt wel in lockdown. Deze week werd de NHL echter opgeschrikt met een trade. Geen grote namen, maar we moeten het er maar even mee doen. De 26-jarige Sam Lafferty speelde in drie seizoenen ruim 90 wedstrijden voor de Penguins en verzamelde daarin 6 goals en 21 punten.

De winger werd deze week geruild voor de 23-jarige Alex Nylander. De Blackhawks hadden de voormalig first-rounder in 2019 overgenomen van de Sabres. Nylander, een Canadees met Zweedse roots, maakte in 2019-2020 veelvuldig zijn opwachting in de hoofdmacht en scoorde 10 goals. Op 16 augustus 2020 speelde de winger zijn laatste wedstrijd in de NHL.

BEN CHIAROT OP WEG NAAR DE UITGANG?

We hoeven er niet geheimzinnig over te doen. Het seizoen is nog niet halverwege, maar de Montreal Canadiens kunnen zich alvast richten op 2022-2023. De runner-up van vorig seizoen beweegt zich als aangeschoten wild door deze jaargang en kan de play-offs nu al uit het hoofd zetten. Zoals zo vaak met aangeschoten wild liggen de jagers op de loer. Bij de Canadiens luistert de prooi de komende weken naar de naam Ben Chiarot. De blueliner blijft als één van de weinige spelers nog enigszins overeind dit seizoen én is in het bezit van een aflopend contract. Zijn jaarsalaris van slechts $ 3.5 miljoen maakt hem nog eens extra interessant.

De New York Rangers hebben hun rebuild min of meer achter de rug en kunnen een geroutineerde verdediger als Chiarot goed gebruiken om het jonge grut te begeleiden. En Chris Drury heeft de cap space om zijn komst mogelijk te maken. Wat zuidelijker, in Sunrise, hebben de Panthers die cap space niet echt en ook een first-round draft pick hebben ze niet in de aanbieding.

Het zal dus wat creativiteit vergen om een speler als Chiarot naar de Sunshine State te krijgen. Kansloos zijn de Panthers zeker niet en gezien het aantal tegendoelpunten is Chiarot geen overbodige luxe. We kunnen overigens ook Edmonton moeiteloos aan deze lijst toevoegen. Wederom een surplus aan aanvallend talent, maar verdedigen schiet er nog wel eens bij in.

NICK RITCHIE OP WAIVERS

Beide partijen hadden zich waarschijnlijk meer voorgesteld van deze samenwerking. Afgelopen zomer legden de Toronto Maple Leafs winger Nick Ritchie voor twee seizoenen vast. De 26-jarige forward uit het Canadese Orangeville was vorig seizoen in Boston goed voor 15 goals in 56 wedstrijden.

In Anaheim tikte hij ook al eens twee jaar achtereen de dubbele cijfers aan wat goals betreft. En zijn beste jaren moeten nog komen, zo zullen ze in Ontario geredeneerd hebben. Die jaren lijkt Ritchie echter niet in Toronto te slijten. De winger vond slechts één keer het net in 30 wedstrijden en werd door zijn club op waivers gezet.

BRUINS SLUITEN RASK IN DE ARMEN

Oude liefde roest ook in de NHL niet. Tuukka Rask was jarenlang een zekerheidje onder de lat in Beantown, maar zijn aflopende contract werd deze zomer niet verlengd. Een heupoperatie en wat maanden later besluiten de B’s de Fin toch weer in de armen te sluiten. Rask zal eerst een professional tryout agreement aangaan bij de Providence Bruins in de AHL en als alles goed verloopt, zet hij vervolgens een krabbel in Boston. De bedoeling was dat hij vrijdag zou spelen, maar ook daar gooit Covid-19 roet in het eten en zijn er wedstrijden geschrapt.

De 34-jarige Rask speelde 14 seizoenen voor de Bruins, won in 2014 de Vezina Trophy en noteerde in 560 wedstrijden een .921 sv% en 2.27 GAA. Hoewel de huidige goalies, Linus Ullmark en Jeremy Swayman, niet slecht presteren, kunnen de B’s een Rask in vorm goed gebruiken richting het postseason.

BREAKING NEWS

WILD VREZEN KAPRIZOV EVEN KWIJT TE ZIJN

Donderdag kwam er eindelijk een einde aan de losing streak van de Minnesota Wild, maar na afloop ging het niet over de 3-2 zege op Boston of de eerste goal van Matt Boldy. Niet voor het eerst dit seizoen scoorde Kirill Kaprizov namens de Wild, maar de club vreest dat dit voorlopig wel even zijn laatste goal kan zijn. Door toedoen van Trent Frederic kwam de winnaar van de Calder Trophy vorig seizoen hard in aanraking met de boarding.

De Russische smaakmaker verliet direct het ijs om ook niet meer terug te keren. Na afloop liet coach Dean Evason weten dat het er niet goed uitziet voor zijn topscorer. Kaprizov is met 14 goals en 40 punten verreweg de meest productieve speler van de Wild. In de uitermate spannende Central kan Minnesota het zich eigenlijk niet veroorloven de beste speler kwijt te raken.

COVID-19 VELT MCDAVID

Aan het begin van deze week kwam er vanuit Alberta een onheilspellend bericht. Connor McDavid testte positief op Covid-19. Onheilspellend niet in de zin dat de superster erg ziek was, maar voor de Edmonton Oilers betekende dit dat er wel heel veel op de Duitse schouders van Leon Draisaitl terechtkwam. Aanvankelijk hoopten ze nog op een valse positieve test, maar dit bleek helaas voor McDavid en de Oilers niet het geval.

De beste speler van dit moment miste daardoor het treffen met Auston Matthews en de Toronto Maple Leafs. Ondanks een goal van Draisaitl trok Toronto met 4-2 aan het langste eind. De Oilers misten in dit duel ook Ryan Nugent-Hopkins, die met een lower-body injury kampt. Voor hen was het al de vijfde nederlaag op rij.

HAMILTON GEOPEREERD AAN ZIJN KAAK

Een flinke tegenvaller voor de New Jersey Devils en Dougie Hamilton in het bijzonder. Voor de productieve blueliner begon 2022 slecht. Zondag, in de wedstrijd tegen de Capitals, kreeg hij een schot van Justin Schultz tegen zijn hoofd. Al na zeven minuten was het voor Hamilton einde wedstrijd. De ernst van de blessure werd al snel duidelijk. Hamilton had zijn kaak gebroken en is daar afgelopen woensdag al aan geopereerd. Of en hoe snel Dougie Hamilton dit seizoen terugkeert, kunnen de Devils nog niet zeggen. Met 7 goals en 20 punten is de voormalig speler van de Hurricanes één van de belangrijkste spelers in New Jersey.

SEATTLE KRAKEN VOORLOPIG ZONDER SCHWARTZ

Na de geweldige entree van de Vegas Golden Knights een paar jaar geleden hadden ze in Seattle ook goede hoop direct bovenin mee te draaien. Die hoop bleek ijdel, want de nieuwe franchise bivakkeert in de kelder van de league en houdt alleen Arizona en Montreal achter zich. Daar kwam deze week nog het bericht bij dat de Kraken het minimaal een maand zonder Jayden Schwartz moeten doen. De voormalig speler van St. Louis raakte op 29 december tegen de Flyers geblesseerd aan zijn hand en moest een operatie ondergaan. Met 6 goals en 20 punten staat Schwartz tweede op de topscorerslijst in Seattle. Hij moet alleen Jordan Eberle met 22 punten voor zich dulden.

OVERIG NIEUWS

RED WINGS ROEPEN STREAK HALT TOE

In 100 wedstrijden wisten de Detroit Red Wings precies nul shorthanded goal te scoren. Afgelopen dinsdag konden ze eindelijk een punt achter de extreem lange reeks zetten. En hoe! De verdediging van de San Jose Sharks vertoont de laatste tijd gelijkenissen met een zeef en ook de Red Wings wisten daar wel raad mee. Tegen de Coyotes slikten de Sharks op 28 december 7 tegentreffers, tegen Pittsburgh op 2 januari zelfs 8 en dit keer kregen ze er 6 om de oren. Nu zijn de Red Wings niet meer zo slecht als de laatste jaren het geval was, dus zo’n enorme schande is het ook weer niet.

Detroit slaagde er echter maar niet in een shorthanded goal te scoren. De laatste dateerde van 15 februari 2020. Dinsdag was het eindelijk weer eens raak. De Sharks werden nauwelijks gevaarlijk tijdens hun PP van 5 minuten, maar de Red Wings des te meer. Binnen 37 seconden scoorden ze 2 shorthanded goals op weg naar een eenvoudige 6-2 zege.

TOVENAAR MAKAR

Bij de Colorado Avalanche denk je al snel aan het driekoppig monster voorin. Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon en Mikko Rantanen eisen veelal de aandacht op. Het drietal moet hun plek in de spotlights echter steeds vaker delen met Cale Makar. De nog altijd maar 23-jarige blueliner werd door de Avs in april 2019 voor de leeuwen gegooid en maakte zijn NHL-debuut in de serie tegen de Calgary Flames. Makar heeft nog altijd een jongensachtige uitstraling, maar behoort inmiddels tot de grote mannen in de league.

Dit soort acties behoren eigenlijk in onze High Five, maar dat geduld konden we niet opbrengen. Makar en de Avalanche hadden het dinsdag lastig tegen de Blackhawks. Een 2-0 voorsprong werd uit handen gegeven en uiteindelijk mocht Colorado zich nog gelukkig prijzen met een verlenging. In die OT liet Cale Makar zich van zijn beste kant zien en besliste in zijn eentje dit duel in het voordeel van de Avs. De liefhebber is dit seizoen al verwend met wat magistrale goals van onder meer Connor McDavid, maar deze mag zeker niet ontbreken in dat lijstje.

FENOMENALE STREAK PITTSBURGH

We wisten zelf niet zo goed wat we van de Pittsburgh Penguins konden verwachten dit seizoen. Gingen ze zich mengen in de debatten voor de play-offs of gingen de jaren definitief tellen voor Sidney Crosby en Evgeni Malkin? Met ’t seizoen bijna halverwege kunnen we niet anders dan concluderen dat de Pens bij vlagen indrukwekkend goed zijn. In de nacht van donderdag op vrijdag waren ze in de Battle of Pennsylvania met 6-2 te sterk voor de Philadelphia Flyers.

Voor Crosby en de zijnen was dit al de tiende overwinning op rij. Het clubrecord (winning streak van 17 in 1993) is nog ver weg, maar het mag een prestatie van formaat heten. Helemaal omdat de Penguins dit ook nog eens doen zonder Malkin. Donderdag waren Jake Guentzel en Bryan Rust met elk 2 goals de drijvende krachten achter het succes. De reeks begon overigens op 4 december met een zege op de Canucks.

KUCHEROV TERUG BIJ BOLTS

Een andere superster maakte donderdag al zijn rentree. Mede dankzij 2 assists van Nikita Kucherov waren de Tampa Bay Lightning met 4-1 te sterk voor de Calgary Flames. Voor de Russische winger was het zijn eerste wedstrijd sinds 16 oktober, toen hij geblesseerd raakte in de wedstrijd tegen Washington. Hij is helemaal hersteld van zijn lower-body injury. Zonder Kucherov waren de Bolts al erg sterk. Nu kunnen ze in de Atlantic helemaal hun borst natmaken. Dankzij die winst op Calgary heeft Tampa Bay als eerste team de grens van 50 punten bereikt.

Cover photo: Isaiah J. Downing/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen