3000 driepunters voor Curry: de belangrijkste op een rij

Als we het hebben over the greatest shooter of all time, ging dat vrijwel altijd over Reggie Miller of Ray Allen. Totdat Stephen Curry de Warriors in 2014-15 weer op de kaart zette. Hij was de onbetwiste leider van het team, mede door zijn rake driepunters. Zeven jaar later, meerdere kampioenschappen en MVP’s verder staat hij bovenaan de eeuwige lijst als het gaat over gemaakte driepunters. We zetten de belangrijkste en meest momerabele driepunters van Curry even op een rijtje

30 OKTOBER 2009

We kunnen er natuurlijk niet omheen. De eerste bucket is voor vele spelers een belangrijke, maar voor Curry is het natuurlijk zijn eerste driepunter. Dit kwam tijdens een wedstrijd tegen de Phoenix Suns. Het was zijn tweede wedstrijd voor de Warriors die hij speelde. Zijn rookie year was sowieso een goede voor Curry, wat hem een all rookie first team opleverde.

17 FEBRUARI 2013

We spoelen vier jaar door naar de wedstrijd waar hij (volgens velen) laat zien dat hij een echte ster is. In MSG, tegen de New York Knicks, scoort hij 54 punten. Een career high voor Curry op dat moment. Het gaat in Curry fashion: van de 13 driepunters die hij probeert, maakt hij er maar liefst 11 (85%). De wereld weet nu wie Curry is en wat hij kan.

17 APRIL 2013

Een kleine twee maanden na zijn introductie aan de wereld heeft hij zijn eerste record in handen. Door een rake driepunter in de wedstrijd tegen de Portland Trail Blazers verbrak hij het record van Allen voor meeste driepunters in een seizoen. Allen had er 269 in een seizoen, Curry kwam door de laatste driepunters op 272. Het record zou twee jaar blijven staan.

7 JANUARI 2015

En door naar het volgende record zal Curry hebben gedacht. In januari 2015 scoorde hij zijn 1000ste driepunter, en was daarmee de snelste die aan dat nummer kwam. Hij had er in totaal 369 wedstrijden voor nodig (88 minder dan Dennis Scott). In de overwinning tegen de Pacers was het schot daar:

8 MAART 2015

We weten allemaal nog wel het moment wanneer we het beeld voor het eerst zagen. Curry tussen vier Clippers, de dribbel between the legs, behind the back, terug naar de driepuntslijn draaien en schieten. Niemand dacht: wat een goed idee, maar Curry deed het gewoon. Tot ongeloof van coach Steve Kerr en commentator Jeff van Gundy: ”That could be the greatest move I’ve ever seen…”

9 APRIL 2015

Twee jaar na het verbreken van het record van Ray Allen voor meeste driepunters in een seizoen breekt Curry zijn eigen record. Tegen de Blazers maakt hij zijn 273e van het seizoen. Hij was echter nog niet klaar. Het record kwam op 286 te staan.

27 FEBRUARI 2016

”They do have a time-out. Decide not to use it. Curry.. Way downtown.. BANG!!.. BANG!!.. Oh what a shot from Curry, with six tenths of a second remaining!” De dubbel BANG van commentator Mike Breen bezorgt toch elke keer weer kippenvel bij het zien van deze beelden. Het was de 12e rake driepunter voor Curry en met 46 punten was hij erg belangrijk voor het behalen van de overwinning. Ook had hij mede door de rake driepunter zijn record geëvenaard als het gaat om meeste rake driepunters in het seizoen. Dat seizoen eindigde hij trouwens met 402 gemaakte driepunters.

23 JANUARI 2021

In de laatste jaren was het wel duidelijk dat hij zou stijgen op de All-time lijst voor gemaakte driepunters, maar nu heeft hij zijn grote voorbeeld te pakken: Reggie Miller. Tegen de Utah Jazz maakte hij zijn 2561e driepunter, waardoor hij alleen Ray Allen boven zich moest duiden.

14 DECEMBER 2021

Daar is dan eindelijk het moment. Waarvoor hij al die jaren in de gym stond en aan het trainen was. Tegen de New York Knicks in MSG maakt hij zijn 2974e driepunter in zijn carrière. Meer dan Ray Allen, die aanwezig was in het stadion om Curry te feliciteren. De basketbal waarmee hij het record scoorde ging naar zijn vader.

28 DECEMBER 2021

We zijn aanbeland bij zijn (tot nu toe) laatste milestone: 3000 rake driepunters. Allemaal in het uniform van de Warriors, die een mooie tribute video maakten nadat hij het aantal haalde:

TOEKOMST

De toekomst is onzeker. Toch zijn er een aantal dingen te voorspellen. Met 33 jaar is Curry nog relatief jong en kan nog wel een aantal jaren mee op het hoogste niveau. Voordelig voor hem is dat hij het niet moet hebben van atletisch vermogen of kracht, maar van precisie en conditie. De eerste twee eigenschappen nemen vrij snel na je prime af, de laatste twee worden vaak beter en beter. Als Curry op huidige voet doorgaat, zal hij over vijf a zes jaar de grens van de 4000 rake driepunters slechten. Iets wat voor hij de league in kwam ondenkbaar was.

Coverfoto: AP via Marca

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen