NBA Analyse: de problemen van de New Orleans Pelicans

AD
De New Orleans Pelicans kenden een jaar met ups & downs. Eind vorig seizoen eindigde de ploeg op een achtste plaats in de Western Conference en bemachtigde daarmee een ticket voor de play-offs. Op dit moment gaat het een stuk minder. Met een record van 10-22 staan de Pelicans op een veertiende plaats. Alleen de Los Angeles Lakers doen het dit jaar slechter in het westen.
De fans van de Pelicans begonnen vol goede moed aan het nieuwe seizoen. Hun ploeg had immers een aantal maanden eerder voor het eerst sinds 2011 weer eens de play-offs gehaald. Daarin was de uiteindelijke kampioen, de Golden State Warriors, in de eerste ronde met 4-0 te sterk. Jammer voor de Pelicans, maar zeker geen schande.
Al snel werd duidelijk dat de Pelicans niet het seizoen tegemoet zouden gaan waar veel fans vooraf op hadden gehoopt. New Orleans verloor de eerste zes wedstrijden. Het spel was daarnaast vaak niet om over naar huis te schrijven. Na veertien duels was het record van de club zelfs 3-11. Niet alleen van de (absolute) topteams werd verloren, maar ook van zwakkere broeders als de New York Knicks. Alleen van 20 tot en met 25 november kreeg New Orleans het voor elkaar om meer dan twee wedstrijden op rij te winnen. Eerst werden de San Antonio Spurs met ruime cijfers aan de kant gezet: 114-90. Vervolgens werden ook de Phoenix Suns twee keer op rij verslagen.

Waar gaat het dit seizoen mis bij de Pelicans? Eén antwoord op deze vraag is niet te geven. Allereerst speelt New Orleans verdedigend een zeer matig seizoen. Vorig seizoen kreeg de ploeg 98,6 punten per wedstrijd tegen. Dit seizoen is dat gemiddeld acht (!) punten hoger (106,6). Alleen de Los Angeles Lakers (107,2) en Sacramento Kings (107,3) doen het nog slechter. Aanvallend gaat het met 101,7 punten helemaal niet zo slecht. Daarmee staat de ploeg op een dertiende plaats. Ook scoort New Orleans dit jaar slecht in de categorie rebounds. Met gemiddeld 41,8 boards per wedstrijd staat de club op een 26ste plaats.
SB Nation Defense nO
Verder zijn blessures een belangrijke reden voor de slechte start van de Pelicans. Tyreke Evans, die vorig seizoen goed was voor gemiddeld 16,6 punten, 6,6 assists en 5,3 rebounds per wedstrijd, kwam bijvoorbeeld pas vijftien keer in actie. Van alle spelers van New Orleans speelden alleen Eric Gordon, Dante Cunningham en Alonzo Gee tot nu toe alle wedstrijden.
NO
Tot slot begon Anthony Davis, de absolute sterspeler van de ploeg, ook nog eens matig aan het seizoen. De power forward noteerde in zijn eerste wedstrijd tegen de Warriors zelfs een schotpercentage van twintig (!) procent (4/20). Ook in de duels erna ging het nog niet super met Davis en had hij in november ook nog eens meerdere keren last van blessures. De grootste wijziging ten opzichte van afgelopen seizoen is het aantal driepunters dat hij schiet. In zijn eerste drie jaar schoot hij er gemiddeld 0,2. Dit seizoen zit hij aan bijna twee (1,8) per duel. Echt goed gaan ze nog niet. Davis raakt namelijk slechts 29,8 procent van zijn drietjes.
Is het seizoen van Davis dan echt zo dramatisch? Nee, hoor. In de laatste maand van het jaar liet hij weer een aantal keer zien waarom hij door veel mensen wordt gezien als één van de beste spelers in de NBA. In vijftien duels in december noteerde hij twaalf keer een double-double. Tegen de Miami Heat op Eerste Kerstdag was hij zelfs goed voor twintig punten en tien rebounds in de eerste helft. Davis noteert dit seizoen gemiddeld 23,1 punten, elf rebounds en 2,7 blocks per game. Conclusie: Davis speelt zeker geen dramatisch seizoen, maar heeft ook nog niet laten zien wat veel mensen van hem verwachtten.

Ondanks het zeer teleurstellende begin van de Pelicans is er nog niks aan de hand. De ploeg staat slechts 4,5 wedstrijd achter op de nummer acht in de Western Conference, de Utah Jazz. Toch moet men snel wakker worden. Om te beginnen vanavond tegen de Dallas Mavericks.
Foto: Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen