Kobe Bryant omgekomen bij helikoptercrash

Kobe Bryant is overleden bij een helikopercrash in Calabasas, Californië, zo melden verscheidene Amerikaanse media. Bryant bevond zich aan boord van zijn helikopter met acht anderen. TMZ en de Spectator Index bevestigden gisterenavond dat Bryant’s 13-jarige dochter Gianna ook aan boord was, net als beroemde junior college honkbalcoach John Altobelli, zijn vrouw Keri en hun dochter Alyssa, een teamgenootje van Gianna.
Altobelli coachte in het verleden MLB-spelers als Jeff McNeill (Mets), Aaron Judge (Yankees), Scott Kingery (Phillies), Luke Weaver (Arizona Diamondbacks) en Michael Lorenzen (Reds). Ook Christina Mauser, een assistent-coach van het basketbalteam van Gianna en Alyssa, is omgekomen bij de crash. De namen van de overige drie slachtoffers zijn nog niet bekendgemaakt. Eén van hen is in elk geval de piloot.
Het gezelschap was op weg naar een basketbalwedstrijd van ‘GiGi’ en Alyssa, wiens team gecoacht werd door Bryant.
De basketbalsuperster is slechts 41 jaar oud geworden.

THE BLACK MAMBA

Bryant gaat de boeken in als één van de beste basketballers ooit. The Black Mamba werd in 1996 met de 13e pick in de draft gekozen door de Charlotte Hornets, waarna hij getrade werd voor Vlade Divac. Bryant was de eerste guard in de geschiedenis in de NBA die direct vanuit high school de stap maakte naar de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Bij de Los Angeles Lakers behaalde de shooting guard grote successen. In zijn eerste zes jaar met de Lakers wist Bryant samen met Shaquille O’Neal drie jaar op rij kampioen te worden van de NBA. In 2009 en 2010 werd Bryant ook kampioen met de Lakers en werd hij tweemaal verkozen tot Finals MVP.
Bryant kende één van de meeste glorieuze carrières ooit in de NBA. Naast vijf kampioenschappen werd hij in 2008 uitgeroepen tot Most Valuable Player. In totaal kwam hij tot 11 uitverkiezingen voor het All-NBA First Team, waaronder negen keer op rij tussen 2006 en 2013. De guard werd maar liefst 18 keer verkozen tot All-Star, en werd vier keer uitgeroepen tot MVP van de All-Star-game. Bryant wordt gezien als één van de beste scorers aller tijden. Tijdens een wedstrijd tegen de Toronto Raptors op 22 januari 2006, scoorde Bryant het ongelooflijke aantal van 81 punten.
Met 33.643 punten in zijn carrière bevindt Bryant zich op de vierde plaats op de lijst van topscorers aller tijden van de NBA. Enkel Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone en LeBron James scoorden vaker.

AFSCHEIDSWEDSTRIJD

Bryant beëindigde zijn carrière in 2016. In zijn laatste wedstrijd, tegen de Utah Jazz, toonde Bryant nog één keer zijn klasse: hij scoorde 60 punten. Op 18 december 2017 werden zowel rugnummer 8 als 24 van Bryant ‘retired’ door de Los Angeles Lakers. Er wordt verwacht dat Bryant in 2021 in de Naismith Memorial Basketball of Hall of Fame wordt opgenomen.
Later meer op SportAmerika.
Dit artikel is maandagochtend bijgewerkt om namen van slachtoffers en andere details toe te voegen.

Top- en coverfoto: Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen