Column: waarom de Rockets de play-offs niet gaan halen

james-harden
De verwachtingen waren ontzettend hoog gespannen wat de Houston Rockets betreft. Ze werden door zelfbenoemde kenners (lees: pers) ingeschat als een team dat met wat geluk kon gaan voor de titel. Logisch, want vorig seizoen haalden de Rockets nog de finale in de Western Conference en met Ty Lawson aan boord (overgekomen van Denver) in de ploeg zouden de Texanen nog beter moeten zijn.
Dat verwachtingen niet altijd uitkomen is de reden waarom wij sport kijken. Maar wat is dan de reden dat de Rockets zo ondermaats presteren en al enkele weken een record van rond de .500 hebben? Het is zelfs zo erg dat als de play-offs nu zouden beginnen Houston niet eens mee mag doen aan het komende ‘na-seizoen’.
Vergelijk de situatie van Houston eens met die op een willekeurig kantoor; iedereen kent of heeft wel zo’n luie collega die de kantjes ervan afloopt. Desbetreffende collega weet zich echter te handhaven door steeds met één geniale ingeving te zorgen dat die ene belangrijke opdracht net wél wordt binnengehaald. Iedereen profiteert daarvan en dus wordt de luilak gedoogd en gevierd.
Wie is er bij de Rockets de geniale luilak? Het heeft een baard en is allergisch voor verdedigen. Juist ja, James Harden. Probleem is nochtans dat James Harden de eerste 57 wedstrijden van het seizoen zijn geniale ingeving kwijt is of in ieder geval dat het niet leidt tot genoeg overwinningen. En dat zorgt voor onrust en onvrede bij de hardwerkende collega’s. En aangezien niets menselijks hen vreemd is doen zij automatisch (en waarschijnlijk) onbewust een stapje minder.
Een speler die aanvallend zo dominant is als Harden heeft waterdragers om zich heen nodig. Een Trevor Ariza, een Patrick Beverley, een Dwight Howard. Spelers die de longen uit hun lijf verdedigen zodat Harden vooral aanvallend kan vlammen. Maar omdat Harden meer dan vier keer per wedstrijd de bal verliest, niet heel efficiënt is met zijn schoten en bovendien de matador D(efence) van James terug is als nooit tevoren (slechtste defensive rating ooit) heeft dat logischerwijs zijn weerslag op zijn ploeggenoten. Afgelopen seizoen leek het erop alsof Harden verdedigend vooruitgang had geboekt. Maar helaas is hij weer vervallen in oude gewoontes (niet uitboxen voor een rebound, niet de helper helpen etc etc…).

Waar LBJ zowel aanvallend als verdedigend paraat is, Tim Duncan al 64 jaar het goede voorbeeld qua leiderschap en professionaliteit geeft en Stephen Curry, ondanks zijn schooljongetjes lichaam, aan beide kanten van het veld zijn mannetje staat, missen we dat bij The Beard. Wie wedstrijden van H-Town bekijkt ziet dat er bovendien een lamlendigheid vanaf straalt waar je U tegen zegt en volgens mij begint dat bovenaan de keten. Bij James Harden dus.

James Harden’s lazy ass D, zijn inefficiëntie (en dus langdurig uitblijven van genialiteit) zijn daarom indirect de reden waarom de Houston Rockets de play-offs niet gaan halen.
PS En nu allemaal weer gauw aan het werk, tenzij je geniaal bent natuurlijk…
Foto: Getty Images/archief

 1. hahaha geweldig die filmpjes. JH heeft qua defence ook zo’n slechte courtvision. is alleen maar gefocust op de bal en verliest 75% van de keren zijn mannetje.

 2. Het wordt goed verwoord: lamlendigheid.
  Leuk voor mij als niet-fan van de Rockets, maar zou ik fan zijn van de Rockets dan zou dat zeeeerrr slecht voor mijn bloeddruk zijn…
  Misschien dat Houston door het halen van een coach welke wat meer nadruk legt op verdedigen er wat meer uit baardmans te halen valt op dat deel van het speelveld?
  Ik denk dan aan coaches als: Jeff van Gundy, Rick Carlisle, Frank Vogel, Brad Stevens, Sam Mitchell, Scott Skiles, Tom Thibodeau, Popovich, waarvan de meeste overigens natuurlijk nog gewoon onder contract staan…

 3. James Harden blijft sowieso sensationeel. Weigert alleen te verdedigen. Nog belangrijker dan het missen van de playoffs: het missen van een plekje bij Team USA!

 4. @Arjan: Ik zeg ook niet dat hij slecht offensief is…. maar defensief. En dan kun je nog zo goed offensief zijn, maar als je leider op het veld alles maar gewoon laat doorloopen op verdedigend vlak… laat ik het zo zeggen, het is niet bepaalt inspirerend om constant de fouten van je collega, die gewoon geen zin in verdedigen heeft, te moeten corrigeren, zeker als die collega omdat hij het goed aanvallend doet (hoewel niet zo goed als een aantal voorgaande jaren, maar goed) daar niet op de een of andere manier goed op wordt aangesproken blijkbaar.
  Zulke voorbeelden doen teams over het algemeen niet veel goeds…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen