Celtics voor het eerst sinds 2008 NBA-kampioen

De Boston Celtics hebben voor de achttiende keer in hun historie de Larry O’Brien trofee mogen optillen. Ze wisten de Dallas Mavericks 106-88 te verslaan. Jayson Tatum speelde een complete wedstrijd met 31 punten en elf assists. Finals MVP is Jaylen Brown.

CELTICS WINNEN NBA FINALS VS MAVERICKS MET 4-1

Kristaps Porzingis keerde terug en kreeg, wederom, een warm onthaal van het publiek in Massachusetts. Vroeg in de wedstrijd was het aftasten. De Celtics leken vroeg in de weg te trekken, maar twee driepunters van Josh Green op rij hielden de Mavericks in de wedstrijd. De Celtics eindigden sterk, dankzij twee turnovers scoorden de Celtics de laatste negen punten van het kwart: 28-18.

In de tweede periode begonnen de Celtics erg sterk. Ondanks een sterk begin van Boston wisten de Mavericks terug te vechten. De Celtics probeerden een line-up zonder Porzingis of Horford, maar dit faalde. Vier maal op rij wist Dallas een dunk of lay-up te creëren. De rest van het kwart namen de Celtics over. Het probleem van Dallas in de eerste helft was dat Luka Doncic en Kyrie Irving niet op gang kwamen. Doncic had negen punten, Kyrie zes. De Celtics raakten wel hun schoten en wisten hun voorsprong te vergroten. Peyton Pritchard raakte een halfcourt buzzer beater waardoor ‘the garden’ explodeerde. 67-46

In de rust leken de Boston Celtics op weg naar hun achttiende kampioenschap. De titel waar ze sinds 2008 op wachten. Precies zestien jaar later leken ze eindelijk over de drempel te komen met een team waar aan gebouwd is sinds 2016. Jaren waren er discussies over of Jayson Tatum en Jaylen Brown samen een kampioenschap konden winnen. De Boston Celtics, 24 minuten weg van een titel.

TWEEDE HELFT

De Celtics begonnen sterk aan de tweede helft. De Mavericks bleven domme fouten maken, terwijl de Celtics alles leken te maken. Binnen drie minuten was de voorsprong van 21- naar 26 punten. De Celtics gaven de rest van de helft de voorsprong niet meer weg. Ze konden zich opmaken voor de ceremonie. De Celtics eindigen het seizoen met een record van 80-21. Als je puur naar de cijfers kijkt, zou je kunnen zeggen: één van de beste teams ooit.