Bucks in topvorm, problemen voor Nets en 76ers

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


18 OKTOBER – 29 OKTOBER


EASTERN CONFERENCE STAND
 1. Milwaukee Bucks: 4-0
 2. Atlanta Hawks: 4-1
 3. Cleveland Cavaliers: 4-1
 4. Boston Celtics: 3-2
 5. New York Knicks: 3-2
 6. Washington Wizards: 3-2
 7. Chicago Bulls: 3-3
 8. Toronto Raptors: 3-3
 9. Charlotte Hornets: 2-3
 10. Philadelphia 76ers: 2-4
 11. Indiana Pacers: 2-4
 12. Miami Heat: 2-4
 13. Brooklyn Nets: 1-4
 14. Detroit Pistons: 1-5
 15. Orlando Magic: 1-5

IN DE SPOTLIGHT


OOK ZONDER MIDDLETON WINNEN DE BUCKS

De Milwaukee Bucks zijn foutloos aan het seizoen begonnen. De kampioen van 2021 is na vier wedstrijden ongeslagen en doet dat zonder één van hun beste spelers: Khris Middleton. Zonder de forward, maar met overwinningen tegen onder andere de Brooklyn Nets, de Philadelphia 76ers en de New York Knicks, lijken de Bucks nu al weer in topvorm.

Middleton viel vorig seizoen in de eerste ronde van de play-offs uit met een polsblessure. Naar verwachting moet hij de eerste weken van het seizoen missen, maar wanneer deze weken exact voorbij zijn, is nog niet duidelijk. Desondanks vlogen de Bucks uit de startblokken met vier overwinningen op rij. In de eerste wedstrijd van het jaar werden de Philadelphia 76ers nog met moeite verslagen: 90-88.

In de daaropvolgende wedstrijden ging het al een stuk makkelijker. 125-105 tegen de Houston Rockets, 99-110 tegen de Brooklyn Nets en 119-108 tegen de New York Knicks. Het zal geen verrassing heten dat Giannis Antetokounmpo in deze wedstrijden de grote uitblinker was bij de Bucks. Met gemiddeldes van 34 punten, 13 rebounds en een schotpercentage van 63%, noteert hij weer absurde statistieken en leidde hij de Bucks naar 4-0.


DE TEGENVALLERS


HARDEN EN EMBIID NOG NIET OP ZELFDE GOLFLENGTE

De Philadelphia 76ers zijn niet zo sterk gestart als velen hadden verwacht. Het afgelopen seizoen eindigde voor de Sixers in de tweede ronde van de play-offs, maar de tegenvallende statistieken van James Harden en Joel Embiid gaven een vervelende nasmaak aan het seizoen. Deze zomer keerden beiden topfit terug, maar is dat nog niet terug te zien in de stand.

Philly verloor haar eerste drie wedstrijden. Op Opening Night werd er met 117-126 verloren van de Boston Celtics. Harden noteerde toen nog 35 punten, 8 rebounds en 7 assists, terwijl Embiid ook goed was voor 26 punten en 15 rebounds. Echter leken de twee in de andere wedstrijden minder goed samen te spelen. In een nederlaag tegen de Bucks, werd Embiid op 15 punten gehouden en wist hij de gehele tweede helft niet te scoren. Eén wedstrijd later, een 114-105 nederlaag tegen de Spurs, liet Harden het afweten. Met maar 12 punten en een schotpercentage van 22% (4 op 18), gingen de Sixers onderuit.

Na drie nederlagen werd er gewonnen van de Indiana Pacers, waarbij wel weer een effectieve avond kenden. Echter gingen ze twee dagen later weer onderuit tegen de Toronto Raptors. Embiid was goed voor 31 punten tegen een percentage van 70%, maar Harden noteerde ‘slechts’ 18 punten en raakte maar 5 van zijn 12 schoten. In de tweede ontmoeting tegen de Raptors werd er wel gewonnen, maar bleef Embiid aan de kant wegens een knieblessure. Harden scoorde ditmaal maar 11 punten, maar het was Tyrese Maxey die met 44 punten de licht zwalkende ploeg op zijn schouders nam.

NIEUW SEIZOEN, ZELFDE PROBLEMEN IN BROOKLYN

De Brooklyn Nets en problemen: het lijkt één van de beste combinaties in de NBA. Ook dit jaar draait de molen weer op volle toeren, want na vijf wedstrijden is er pas één keer gewonnen, lijkt Ben Simmons nog niet topfit en heeft Kyrie Irving weer problemen buiten het veld.

De prestaties binnen de lijnen zijn net als vorig seizoen erg instabiel. Kevin Durant en Kyrie Irving proberen alles wat zij kunnen en houden de Nets met hero-ball lang in wedstrijden, maar tactische ondersteuning van de technische staf om wedstrijden te winnen lijkt te missen. Daarnaast is de fysieke gesteldheid van Ben Simmons ook nog een pijnpunt voor de Nets. De Australiër lijkt nog altijd te kampen met rugklachten, wat leidt tot een lager tempo waarin hij speelt dan wat hij voor zijn blessures deed. Geen genadeloze dunks, maar zeer matige en twijfelachtige lay-ups. Voeg daar aan toe dat teams Simmons pas rond de paint echt verdedigen, waardoor het voor zijn medespelers lastiger wordt om vrij te komen en te scoren.

De problemen op het veld zijn niet nieuw bij de Nets, maar er lijkt een nieuw hoofdstuk aangebroken van problemen buiten het veld met Kyrie Irving. De point guard is de laatste jaren al onderwerp van gesprek met zijn standpunt om niet gevaccineerd te worden, maar hij heeft zich twee dagen geleden positief uitgesproken over de antisemitische film “Hebrews to Negroes: Wake Up Black America”. Een nieuw seizoen is dus onderweg, maar het is weer ouderwets hectisch in Brooklyn


SPELER VAN DE WEEK


Giannis Antetokounmpo is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. The Greek Freak kent zoals eerder benoemd een foutloze week met zijn team, de Milwaukee Bucks. Daarnaast is Antetokounmpo individueel in topvorm en leidt hij de Eastern Conference in punten, rebounds en leidt hij de gehele NBA in plus/minus. Giannis blonk in bijna alle wedstrijden uit, maar de 43 punten, 14 rebounds en 3 blocks tegen de Brooklyn Nets stalen de show het meeste. Met zeventien punten in het derde kwart, werd een achterstand van 12 punten omgebouwd in een voorsprong, die de Bucks niet meer weggaven.


VOORUITBLIK


Voor de mooiste wedstrijden van de komende week moeten we kijken naar de Atlanta Hawks. Atlanta is het seizoen sterk gestart met 4 zeges uit 5 wedstrijden, maar komt deze week de Milwaueke Bucks, Toronto Raptors en New York Knicks tegen. Drie teams die op hun beurt ook goed zijn gestart, dus mooie tests voor coach Nate McMillan met sterspelers Trae Young en Dejounte Murray

Coverfoto: Michael McLoone/USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen