Work is beautiful: de beste blue-collar spelers tot nu toe (4)

New Orleans Pelicans v Memphis Grizzlies
Onze definitie van een blue-collar speler?
Een betrouwbare role player die harder werkt dan de spelers rond hem en ondanks zijn beperkte of eendimensionale skills zijn team vooruit helpt.
Elke maand gunnen we de tien beste blue-collars een stukje van de spotlight. Let wel: om in aanmerking te komen mag de speler A) nog nooit een All-Star zijn geweest, B) geen rookie zijn, C) minstens 50% van de wedstrijden hebben gespeeld en D) niet in de top-3 van minutes played zitten.
Here we go!
1. Hassan Whiteside, Miami Heat (Vorige maand: 1)
Whiteside blijft in pole position. Hij blockt shots alsof het een lieve lust is – een paar dagen geleden liet hij maar liefst 8 blocks optekenen tegen de Celtics – en stofzuigt ook nog eens 11.5 rebounds per wedstrijd. Zijn harde werk is cruciaal voor het 33-26 record van de Heat.

2. Jonas Valanciunas, Toronto Raptors (Vorige maand: 4)
Valanciunas en ‘zijn’ Raptors zijn aan een stevige opmars bezig in de Eastern Conference. Hun 39-19 record is goed voor een tweede plaats, twee wedstrijden van de Cavaliers. Terwijl All-Stars Kyle Lowry en DeMar DeRozan zorgen voor het gros van de buckets, doet de Litouwer zijn duit in het zakje qua toughness en rebounding.
3. Dennis Schröder, Atlanta Hawks
De 76ers hebben alles geprobeerd om Schröder – aka ‘The German Rondo’ – binnen te halen net voor het transferraam sloot, maar de Hawks besloten vast te houden aan de geblondeerde point guard. En niet zonder reden. Schröder is een vaste spil geworden in Atlanta (33-27) en zijn 11.1 PPG en 4.6 APG zijn van goudwaarde.
4. Tony Allen, Memphis Grizzlies
Het heeft een tijdje geduurd, maar het lijk erop dat The Grindfather zijn vorm begint te halen. De veteraan zet de toon voor Memphis (34-24) met zijn uitstekende verdedigende capaciteiten.
5. Steven Adams, Oklahoma City Thunder (Vorige maand: 5)
Februari was weer een uitstekende maand voor Adams, die 8.6 PPG en 6.4 RPG liet optekenen in 11 wedstrijden. Scoren lijkt trouwens steeds vlotter te gaan voor de 22-jarige Nieuw-Zeelander. Zijn FG%? Maar liefst .667. Adams is money als hij de bal krijgt in de buurt van de basket.
6. Evan Turner, Boston Celtics (Vorige maand: 8)
Een ster zal hij nooit worden, maar dat hoeft ook niet. Spelers zoals Turner onderscheiden zich door multi-inzetbaar te zijn en de kleine dingen te doen die het team ‘lijmen’. Een cruciale bucket, een belangrijke rebound, een pass op het juiste moment … Turner (10.0 PPG, 4.8 RPG, 4.4 APG) doet het allemaal voor de Celtics (35-25).
7. Alan Crabbe, Portland Trailblazers (Vorige maand: 9)
De Trailblazers (8-2 over hun laatste 10 wedstrijden, 32-28 overall) zijn leuk om naar te kijken. Daar zit Crabbe zeker voor iets tussen. Zijn 10.7 PPG, 2.7 RPG en 1.3 APG zijn geen monstercijfers, maar de 23-jarige swingman is een werkpaard met een geweldige motor.
8. J.J Redick, Los Angeles Clippers (Vorige maand: 2)
Qua shooters kun je bijna niet beter hebben dan J.J. Redick. Het is knap hoe hij de messy Clippers helpt met zijn daggers, ook al heeft hij natuurlijk Chris Paul om hem de bal te voeren. Nu Lance Stephenson is verhuisd naar de Grizzlies, zullen hij en Jamal Crawford het backcourt draaiende moeten houden.
9. Rodney Hood, Utah Jazz
Rodney wie? Rodney Hood is zo’n speler die onder de radar blijft, maar toch stilletjes een mooi seizoen aan elkaar aan het rijgen is. Hij is een belangrijk puzzelstuk voor de Jazz, die alles in het werk stellen om de Houston Rockets te verdringen voor de laatste spot in de playoffs. Met zijn 14.9 PPG doet de swingman er alles aan om de Jazz in wedstrijden te houden.
10. Zaza Pachulia, Dallas Mavericks (Vorige maand: 6)
Keep doing what you’re doing, Zaza.

Dropped out: Festus Ezeli (3)Clint Capela (7), C.J Miles (10)
Foto’s: NBA.com/Archief

  • Hij heeft er nochtans een mooie maand op zitten. Ik vrees wel dat de concurrentie te groot is om met een 4-7 record in maart zijn positie te handhaven. Stay tuned voor Deel 5!

 1. Ik mis Ryan Anderson. Zeer belangrijk voor de pelicans vanaf de bank. Samen met Holyday maar die is in het verleden All-Star geweest.

 2. Wat is er ‘beperkt’ of ‘ééndimensionaal’ aan Schröder? Dat lijkt mij toch een ‘normale’ spelverdeler, met alle benodigde skills. Ook al is hij geen starter. Het lijkt in deze rubriek meer om bankspelers te gaan dan blue collars. Begrijp de selectie dus niet helemaal.

  • Hey Wouter,
   Het maakt niet echt uit of de speler een starter of een bankspeler is, zolang hij maar aan de vier voorwaarden voldoet (helemaal bovenaan). Sommige van de spelers hierboven, starten wel degelijk, al is het sporadisch.
   De bedoeling is om underrated spelers te belichten die misschien niet flashy zijn, maar wel degelijk een bovengemiddelde impact hebben.
   Het is niet zozeer dat Schröder een beperkte of ééndimensionale speler is, maar als je even uitzoomt dan zou je kunnen stellen dat hij een eerder inconsistente energy guard is die geneigd is om zaken te forceren.
   Zie ik hem ooit een All-Star worden? Jep! Maar momenteel is hij een niet-superster die heel wat goede, maar ook veel minder goede dingen doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen