76ers op 3-2, weer triple-double Jokic

Net als aan het begin van de play off-series, zijn we terug waar de eerste wedstrijd van de serie werd gespeeld. Ook nu wisten de Philadelphia 76ers weer te verrassen in Boston, terwijl de drie andere thuisspelende teams dit maal het thuisvoordeel wisten te benutten.

EASTERN CONFERENCE

#2 BOSTON CELTICS – 3 PHILADELPHIA 76ERS: 103 – 115

Net als in Game 1 hebben de Philadelphia 76ers de Boston Celtics in TD Garden verrast. Belangrijke factor voor Philadelphia was toen Tyrese Maxey. De guard kende in wedstrijden twee, drie en vier mindere dagen, maar keerde vandaag weer in topvorm. Maxey scoorde namelijk dertig punten, met onder andere zes rake driepunters, en gaf zijn ploeg hiermee een welkome boost. Door deze zege staan de Sixers op 3-2 voorsprong in de serie en kunnen ze het in eigen huis af gaan maken.

Boston begon als thuisploeg nog wel sterk aan de wedstrijd. Twee driepunters van Marcus Smart gaf ze de leiding, maar lang konden ze hier niet van genieten. Met 7:24 te gaan in het eerste kwart, schoot Maxey zijn eerste driepunter van de dag raak. Philadelphia kwam hiermee op voorsprong. Deze voorsprong bleef in het eerste kwart continu rond de vijf punten schommelen. In het tweede kwart namen de bezoekers meer afstand van Boston. James Harden had een zeer rustige avond qua scoren met maar 8 schotpogingen, maar was vijf snelle punten in het tweede kwart. Jayson Tatum probeerde met dertien punten in het tweede kwart Boston in de wedstrijd te houden, maar met tien punten van Joel Embiid en zes van Tobias Harris wonnen de Sixers het tweede kwart ook. Ruststand: 49-58.

TWEEDE HELFT

Na de rust probeerde Tatum opnieuw zijn Celtics op de schouders te nemen. Hij scoorde 16 punten, pakte vier rebounds en gaf één assist. Jammer genoeg voor hem en Boston, lieten zijn ploeggenoten het wat afweten. Zijn teammaten schoten slechts 3 van de 10 schotpogingen raak. De 76ers kwamen een stuk efficiënter uit de kleedkamer: 10 op 18. Hierdoor wonnen de 76ers ook het derde kwart: 23-30.

In het vierde kwart moesten de Celtics een achterstand van zestien punten goed maken om nog te winnen. Het bleek geen sinecure voor Boston, want Philadelphia rekende op drie man in het laatste kwart. Joel Embiid, Danuel House Jr. en Maxey waren verantwoordelijk voor alle scores van de 76ers in de eerste zevenenhalve minuut. Met iets meer dan drie minuten te gaan gooide Maxey opnieuw een driepunter raak, waarna Boston in een timeout vluchtte, de starters wisselde en de witte vlag hees.

UITBLINKERS

Aan de zijde van Philadelphia waren Embiid en Maxey cruciaal. Embiid scoorde 33 punten, pakte 7 rebounds en blockte 4 schoten. Maxey scoorde 30 punten, met onder andere 6 rake driepunters, maar pakte ook 7 rebounds. James Harden had een hele rustige wedstrijd, met maar acht schotpogingen. Toch eindigde hij heel keurig op 17 punten, 8 rebounds en 10 assists. Voor Boston was Jayson Tatum de uitblinker met 36 punten en 10 rebounds. Wel noteerde hij een game low met een plus/minus van -26.

Game 6 van deze serie wordt in de nacht van donderdag op vrijdag, om 1:30 uur Nederlandse tijd gespeeld in Philadelphia.

#5 NEW YORK KNICKS – #8 MIAMI HEAT: 112 – 103

In een absolute do-or-die wedstrijd hebben de New York Knicks een zesde wedstrijd af weten te dwingen tegen de Miami Heat. Het kostte New York wel een enorme inspanning van haar spelers. Jalen Brunson en Quentin Grimes speelden allebei namelijk de volledige 48 minuten. Vooral in het geval van Brunson leidde dat tot een ijzersterke statline. Hij was goed voor 38 punten, 9 rebounds, 7 assists met maar slechts één turnover. Een absolute masterclass, op weg naar een hele belangrijke zege.

Brunson en ‘zijn’ Knicks begonnen wel bijster zwak aan de wedstrijd. New York scoorde maar veertien punten in de eerste twaalf minuten. Julius Randle ging voorop in de malaise. De forward, die voor de wedstrijd werd benoemd tot het All-NBA Third Team, miste in het eerste kwart zes van zijn zeven schotpogingen. Echter wisten de bezoekers hier niet volop van te profiteren. Mede door zeven gemiste driepuntspogingen, bleef Miami steken op 24 punten.

In het tweede kwart bleef Miami ongeveer op hetzelfde niveau acteren. Ditmaal wisten ze 23 punten te scoren, vooral door Bam Adebayo. De center van de Heat scoorde tien punten in het tweede kwart. De Knicks deden er wel een grote schep bovenop, na een heel zwak eerste kwart. Jalen Brunson én RJ Barrett scoorden allebei double digits. Barrett scoorde tien punten, terwijl Brunson er veertien scoorde. Samen scoorden ze al meer dan de gehele Heat-ploeg. Uiteindelijk scoorde New York 36 punten. Een ruime achterstand werd omgebouwd naar een voorsprong van drie punten bij rust.

Het derde kwart was voor New York het kwart van hun Big 3. RJ Barrett, Jalen Brunson en Julius Randle waren verantwoordelijk voor alle punten van de Knicks. Barrett en Randle scoorden er 12, terwijl Brunson er tien scoorden. Randle voegde ook nog eens vier assists toe. Het leidde even tot een absolute sprint van de Knicks, waarbij de voorsprong op liep naar negentien punten, maar Miami vocht zich nog degelijk terug. Aan het einde van het kwart was deze achterstand bijna gehalveerd: 84-74.

In de laatste twaalf minuten probeerde Miami nog een comeback te maken, met meerdere rake driepunters van Duncan Robinson en Kyle Lowry. Met tweeënhalve minuut te gaan werd de voorsprong van New York zelfs teruggebracht naar twee punten verschil. Echter waren het Isiah Hartenstein die met een putback dunk de comeback van Miami een halt toe riep. Uiteindelijk waren het vrije worpen van RJ Barrett die het lot van de Heat bezegelde en was een zesde wedstrijd definitief.

UITBLINKERS

In dit blok hoort eigenlijk maar één naam te staan, en dat is die van Jalen Brunson. Zijn statline (38-9-7) was an sich al sterk, maar het moment waarop hij dit doet maakte extra indruk. Verder scoorden enkel Barrett en Randle double digits voor New York, maar wel met mooie cijfers. Barrett noteerde 26 punten en 7 rebounds, terwijl Randle goed was voor 24 punten, 5 rebounds en 5 assists. Bij Miami scoorden vijf spelers minimaal tien punten, waarbij Jimmy Butler, Bam Adebayo en Duncan Robinson de meeste punten verzorgden. Butler eindigde met 19 punten en 9 assists, terwijl Adebayo en Robinson 18 en 17 punten scoorden.

New York krijgt in Game 6 de kans om een zevende wedstrijd in Madison Square Garden af te dwingen. Game 6 wordt gespeeld in de nacht van vrijdag op zaterdag, om 1:30 uur Nederlandse tijd.

WESTERN CONFERENCE

#1 DENVER NUGGETS – 4 PHOENIX SUNS: 118 – 102

Pak de popcorn er maar bij, want deze play off-serie is echt nog niet over. Ondanks dat Nikola Jokic de Denver Nuggets slechts één overwinning verwijderd heeft gebracht van de Conference Finals, is dat zeker nog geen uitgemaakte zaak. Alle wedstrijden deze serie zijn namelijk gewonnen door de thuisploeg en met een wedstrijd in Phoenix in het vooruitzicht, is er een sprankje hoop aanwezig: de kans op een Game 7 is aanwezig.

Deze zevende wedstrijd zou dan ook gespeeld worden in Denver. Daarom zetten de Nuggets direct de toon in het eerste kwart. Michael Porter Jr. miste bijna niet. Hij scoorde 14 punten in het eerste kwart, door vier rake driepunters uit vijf pogingen. Daarnaast begon ook Jokic sterk. Met 5 punten, 5 rebounds en 4 assists legde hij een goede basis voor een latere triple-double. Voor de Suns probeerde Devin Booker de schade te beperken met 12 punten, maar ook hij kon niks doen aan een 35-24 stand na twaalf minuten.

In het tweede kwart reageerde Phoenix wel sterk. Een maximale achterstand van 15 punten werd namelijk omgezet in een voorsprong. Vlak voor het einde van de eerste helft, was het een rake driepunter van Terrence Ross die de Suns op voorsprong bracht. Lang bleven ze niet op voorsprong, want een driepunter van Jokic zette Denver weer snel op voorsprong. Toch was het goede gevoel aanwezig bij Phoenix, want de achter stand van 15 punten, was teruggebracht naar drie punten bij rust: 52-49.

Na de rust was het tijd voor opnieuw een masterclass van Jokic. De Serviër scoorde in twaalf minuten maar liefst 17 punten, pakte 3 rebounds, gaf 3 assists en blockte ook nog 2 schoten. Het bracht de Nuggets weer volledig op het rechte spoor en aan de andere kant hadden de Suns dit keer geen antwoord. Booker schoot namelijk maar één van zijn acht schoten dit kwart raak. Hierdoor sprintte Denver opnieuw weg bij Phoenix. De voorsprong van drie punten werd uitgebouwd naar maar liefst zeventien punten.

Met een hels karwei voor de boeg begonnen de Suns aan het vierde kwart. Als er nog een vleugje hoop aanwezig was op een comeback, was die snel vervlogen. Jamal Murray en Bruce Brown scoorden namelijk allebei tien punten in het vierde kwart en lieten de voorsprong zelfs oplopen tot 24 punten. Voor de Suns bleek dit een onoverkomelijke achterstand, waardoor Denver toch met gemak in de tweede helft de overwinning binnen wist te slepen.

UITBLINKERS

Nikola Jokic noteerde alweer zijn vierde triple-double van deze play-offs. De rest van de NBA heeft er samen drie in de play-offs, ter illustratie. De center van de Nuggets noteerde ditmaal 29 punten, 13 rebounds en 12 assists. Ook de wedstrijd van Bruce Brown mag niet onbesproken blijven. Vanaf de bank scoorde hij 25 punten. Bij de bezoekende Suns scoorden Kevin Durant en Devin Booker allebei weer meer dan 25 punten. Durant scoorde er 26, pakte 11 rebounds en gaf 7 assists, terwijl Booker uitkwam op 28 punten, 6 rebounds en 4 assists.

Game 6 van deze heerlijke sterrenstrijd wordt in de nacht van donderdag op vrijdag gespeeld, om 4 uur Nederlandse tijd.

#6 GOLDEN STATE WARRIORS – #7 LOS ANGELES LAKERS: 121 – 106

Met de rug tegen de muur én in een thuiswedstrijd. Dan kon je er vooraf vergif op nemen dat dit nog niet het einde zou zijn van de Golden State Warriors. Want in een voor hun cruciale wedstrijd, blijven de Warriors nog altijd een klasse apart. Ook in de vijfde wedstrijd tegen de Los Angeles Lakers was dit het geval. Geleidt door 27 en 8 assists van Steph Curry, won de regerend kampioen in eigen huis.

Los Angeles kwam als eerste op het bord door een rake vrije worp van Anthony Davis, maar daarna werd het snel duidelijk wat voor dag het werd voor Golden State. Draymond Green schoot zijn eerste driepunter van de serie raak om de Warriors de leiding te geven. Daarna liep de thuisploeg zelfs uit naar een voorsprong van twaalf punten binnen vijf minuten. Davis reageerde wel sterk voor de Lakers. Met dertien punten in het eerste kwart, bracht hij de Lakers terug in de wedstrijd.

Met een stand van 32-28 werd er begonnen aan het tweede kwart. In dat kwart kwamen de Lakers zelfs weer aan de leiding. Met twee rake driepunters en twee vrije worpen gaf LeBron James zijn ploeg de voorsprong. Uiteindelijk scoorde hij dertien punten in het kwart. Echter was het niet genoeg met met de leiding te gaan rusten. Andrew Wiggins scoorde op alle verschillende wijzen elf punten in het kwart en leidde daarmee de Warriors met een 70-59 de rust in.

Golden State staat al jaren bekend om hun sterke derde kwarten. Ook ditmaal kwamen ze heel sterk uit de kleedkamer. Een 9-2 run liet de voorsprong op lopen tot achttien punten in de eerste drie minuten na rust. Daarna stokte de motor van de thuisploeg ineens. Het gaf de Lakers kans om terug te komen in de wedstrijd, maar ze wisten hier niet volop van te profiteren. Los Angeles raakte maar 9 van haar 21 schoten en scoorden, net als Golden State 23 punten in het derde kwart.

In het vierde kwart keek Los Angeles bijna de gehele tijd tegen een achterstand van iets meer dan tien punten aan. Een driepunter van Austin Reaves bracht ze halverwege het kwart nog even terug tot negen punten, maar Golden State reageerde. Step back midrange van Steph Curry, driepunter van Steph Curry, step back midrange van Curry en de beslissing. De voorsprong was weer opgelopen naar meer dan dertien punten, waarmee de overwinning en een zesde wedstrijd werd veiliggesteld.

UITBLINKERS

Zoals eerder vermeld was Steph Curry de absolute uitblinker deze wedstrijd. Met 27 punten en 8 assists had hij een keurige statline, maar met name zijn spel in het vierde kwart maakte het verschil voor Golden State. Ook de 25 punten van Andrew Wiggins en de 20 punten-10 rebounds van Draymond Green waren zeer belangrijk voor de Warriors. Bij de Lakers was het King James die eindigde met 25 punten en 9 rebounds. Anthony Davis bleef na dertien punten in het eerste kwart steken op 23 punten.

Voor de Lakers is Game 6 opnieuw een kans om het af te maken, maar dan in eigen huis. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de nacht van vrijdag op zaterdag om 4:00 uur Nederlandse tijd.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.