MLS Update – Speelronde #31 Pirlo stopt en Red Bulls naar playoffs

Speelronde 31 van de MLS was er een met weinig wedstrijden, vier wedstrijden in totaal. Dit is te danken aan het feit dat er wedstrijden waren afgelast eerder dit jaar. Daardoor stonden bepaalde clubs achter in het aantal gespeelde wedstrijden. In deze speelronde wordt dat weer zo goed als gelijkgetrokken en staat bijna iedere ploeg nu op 32 gespeelde wedstrijden.

Minnesota krijgt revanche

Voor beide teams is dit het eerste jaar de in de MLS. Voor Atlanta is dit een fantastisch seizoen, de play-offs zijn behaald en ze staan momenteel op een prima derde plek. Bij Minnesota gaat het wat minder. De Loons staan momenteel op een 9e plek en hebben geen uitzicht meer op de playoffs. Eerder dit seizoen wist Atlanta vrij eenvoudig te winnen, het won maar liefst met 6-1 bij Minnesota. Nu was het de beurt voor Minnesota om ‘wraak’ te nemen voor deze vernedering.
De wedstrijd kwam pas in de tweede helft echt op gang, nadat Minnesota spits Abu Danladi de bal ingespeeld kreeg van Kevin Molino. De Ghanese spits kon vervolgens, na een kleine rush, goed uithalen en schoot de bal in de kruising. Zo stond Minnesota dus na 48 minuten verrassend met 0-1 voor. Tien minuten later werd het nog erger voor Atlanta. Keeper Kyle Reynish tackelde Minnesota spits Abu Danladi, die doorgebroken was. Dit zou dus een rode kaart moeten beteken. In eerste instantie liet de scheids doorspelen, maar uiteindelijk kwam de videoscheidsrechter eraan te pas. Hierdoor kreeg de keeper van Atlanta toch zijn rode kaart en Minnesota zijn vrije trap.
Vanwege deze rode kaart had Atlanta ook gelijk zijn systeem omgegooid, spits Kenwyne Jones werd eraf gehaald voor reservekeeper Alexandros Tabakis. Hierdoor zou Atlanta de resterende minuut spelen in een 4-2-3 systeem. Dit betekende alleen niet dat Atlanta niet meer zou aanvallen. In de 67e minuut kon Hector Villalba namelijk profiteren van fouten achterin bij Minnesota, hierdoor stond het weer gelijk. Vijf minuten later kwam Atlanta zelfs nog op een 2-1 voorsprong nadat Julian Gressel wist te scoren na de goede steekbal van Yamil Asad. Hierdoor leek Minnesota weer te gaan verliezen van Atlanta. In de 79ste kon Minnesota bijna de gelijkmaker binnenkoppen na een goede voorzet van Jerome Thiesson, maar Leandro Perez kon de bal nog maar net weg koppen met een snoepduik.
Uiteindelijk wist Minnesota toch nog te scoren, nadat middenvelder Collen Warner goed doorkopte kon de ingevallen Sam Nicholson gaan schieten. De bal werd onderweg nog van richting veranderd door de ingevallen spits Christian Ramirez, hierdoor stond het 1-1 met alleen nog maar de blessuretijd te gaan. Diep in blessuretijd wist Minnesota zelfs nog te winnen, nadat aanvaller Kevin Molino zijn goede wedstrijd wist te bekronen met een kopbal na de voorzet van Jerome Thiesson. Hierdoor is de ongeslagen reeks van Atlanta United van acht wedstrijden eindelijk doorbreken met een verliespartij door mede nieuweling Minnesota United.

De Red Bulls behalen de play-offs

Terwijl de Whitecaps al verzekerd waren van de playoffs, waren de Red Bulls dat nog niet. Een overwinning was genoeg om de laatste playoffs plaats te bemachtigen in de Eastern conference.
New York had al vroeg de kans om op voorsprong te komen, al in de 24ste minuut hadden de Red Bulls op voorsprong kunnen komen. Bradley Wright-Phillips ziet dat zijn schot wordt aangeraakt en daardoor maar net mis gaat. Negen minuut later was het wel raak voor de Red Bulls. Sacha Kljestan speelt de bal op  Bradley Wright-Phillips waarna de Engelse spits vervolgens een handig overstapje maakt, hierdoor had Daniel Royer de tijd en ruimt om de 1-0 binnen te schieten.
In de tweede helft ging Sacha Kljestan door met het geven van goede passes, in de 47ste minuut gaf hij een goede steekbal op rechtermiddenvelder Tyler Adams. Voor Vancouver kon keeper David Ousted de bal nog maar net redden. Elf minuten later kon David Ousted de bal niet redden, nadat Bradley Wright-Phillips alleen op de keeper kon lopen nadat Tyler Adams een bal tussen twee Vancouver-spelers door gaf. De spits van New York maakte de 2-0 vervolgens in stijl af door de bal over de keeper te lobben. Ongeveer een kwartier later was het weer raak, alweer een assist van Sacha Kljestan. Nadat de spits zijn eerste voorzet geblokt zag worden, besloot hij de bal terug te leggen. De inlopende Felipe Martins kon de bal vervolgens vanaf ongeveer 17 meter binnenschieten. Hierdoor eindigt de wedstrijd in 3-0 voor de New York Red Bulls.

Nog geen play-offs voor Sporting Kansas City

Sporting Kansas zou bij een overwinning zeker zijn van een play-offs plaats. Daarvoor moest het wel eerst winnen van Minnesota. De Loons waren sterk begonnen aan de wedstrijd, ze hadden dan ook twee grote kansen om te scoren. Uiteindelijk was het Sporting Kansas die als eerst wist te scoren, nadat het eerst zelf twee keer had gemist was het in de blessuretijd van de eerste helft eindelijk raak. Diego Rubio kreeg de bal met wat geluk mee van Latif Blessing. De spits van Sporting kon vervolgens goed afmaken in de verre hoek.
In de 80ste minuut kwam Minnesota bijna terug. Spits Christian Ramirez kopt de bal goed op doel, Sporting Kansas-keeper Andrew Dykstra kon de bal nog maar net redden. In de 84ste minuut wist Minnesota toch te scoren, Brent Kallman kon de bal binnenkoppen na een voorzet van spits Abu Danladi. De Loons eindigde de wedstrijd met tien man nadat linksback Jospeh Greenspan van het veld werd gestuurd met twee gele kaarten.

Speler van de Week

Onze speler van deze week is er eentje die niet in actie kwam. Andrea Pirlo, de middenvelder van New York City, kondigde namelijk aan dat hij na dit seizoen gaat stoppen. De 38-jarige Italiaan kondigde in een interview met Gazzetta Dello Sport zijn afscheid aan. “De tijd om te stoppen is gekomen. Als je iedere dag wel een fysiek probleem hebt en niet meer kunt trainen zoals je wilt, dan is het op mijn leeftijd genoeg geweest”.
Andrea Pirlo kwam op 6 juli 2015 transfervrij over van Juventus. Tot nu toe heeft Pirlo zestig wedstrijden gespeeld voor New York in de MLS. We kunnen ‘gelukkig’ nog minimaal 4 wedstrijden genieten van de Architect voor dat het straks voorbij is.

8 San Jose Earthquakes 32 42 -22
9 Minnesota United FC 32 36 -19
10 Colorado Rapids 32 30 -18
11 LA Galaxy 32 29 -21