World Series: Rangers één zege verwijderd van eerste titel

Texas Rangers wonnen vannacht ook het tweede duel in Chase Field en zijn zo één overwinning verwijderd van hun eerste titel. De Texanen blijven daarmee ook in deze World Series ongeslagen in uitwedstrijden. Aan de Arizona Diamondbacks nu de zware taak om komende nacht een einde te maken aan die unieke reeks en daarna ook de volgende twee wedstrijden te winnen.

OPENER

Bij gebrek aan een goede vierde pitcher in hun rotatie koos manager Torey Lovullo net als in de NLCS voor een opener in Game 4. Waar de Diamondbacks destijds bij eenzelfde stand in de series op gelijke hoogte wisten te komen, verliep het vannacht helemaal anders. Startend werper Joe Mantiply kwam nog schadevrij uit de eerste inning, maar in de twee ging het mis.

Josh Jung opende die slagbeurt met een tweehonkslag naar midvelder Alek Thomas en de rookie kon een honk opschuiven op een grondbal van teamgenoot Jonah Heim. Op dat moment leek er nog niks aan de hand voor de thuisploeg, want tussendoor was Nathaniel Lowe met drie slag naar de kant gestuurd en dus gloorde het einde van de inning al aan de horizon. De Snakes kregen echter nog het nodige te verwerken, voordat ze die bereikten.

SLORDIGHEDEN

Mantiply’s vervanger Miguel Castro bracht zijn catcher Gabriel Moreno in de problemen met een lage pitch die via een stuit op de thuisplaat oncontroleerbaar bleek. Een alert anticiperende Jung kon daarop probleemloos het eerste punt aantekenen. Castro was duidelijk even van zijn à propos en met vier wijdballen voor Leody Taveras en een honkslag van Travis Jankowski, die de geblesseerde Adolis Garcia verving, hadden de bezoekers al snel weer een honkloper in scoringspositie.

Uiteindelijk bleek de plek van die honklopers nauwelijks een rol van betekenis te spelen, want Marcus Semien lepelde een bal een verre uithoek van het linksveld in, en toen Lourdes Gurriel Jr. vervolgens ook nog eens uitgleed in zijn poging de bal te verwerken, liep de voorsprong van de Rangers op tot 3-0. Corey Seager deed daarna op de tweede pitch van Arizona’s derde werper wat hij al zo vaak deed dit postseason en dat is het slaan van homeruns.

DUBBELE CIJFERS

Hoewel Mitch Garver daarna als derde nul een einde maakte aan de inning, gingen de Texanen een inning later op dezelfde voet verder. Een foutje van eerstehonkman Christian Walker zou kostbaar blijken te zijn. Jung en Lowe hadden beiden een single geslagen, toen Walker de kans leek te krijgen om met een dubbelspel een einde aan het gevaar te maken. Hij kreeg de bal alleen niet onder controle en alle honklopers waren safe.

De Rangers profiteerden maximaal van dit slippertje, want via een double van Jankowski en een homerun van Semien – zijn eerste van deze playoffs – werd hun marge de dubbele cijfers in getild. Nog nooit slaagde een ploeg erin om tijdens de World Series in twee opeenvolgende innings vijf runs te scoren.

COMEBACK

Mede dankzij een uitstekende optreden van Rangers’ starter Andrew Heaney (5.0 innings, 3K, 2BB, 4H, 1 ER) begonnen de twee teams aan de achtste inning met een stand van 11-1. Alles leek in kannen en kruiken voor de ploeg van Bruce Bochy ware het niet dat de thuisploeg nog een ultieme poging deed om terug te komen in de wedstrijd. Gurriel maakte allereerst zijn foutje uit de tweede inning enigszins goed met een homerun die goed was voor drie runs.

Moreno voegde daar in de negende nog twee runs aan toe, toen op zijn klap door het midden Jordan Lawlar en Gabriel Perdomo de thuisplaat konden passeren. Maar meer zat er niet in voor de D’backs. De vroeg opgelopen achterstand was simpelweg te groot om nog te overbruggen. Hoewel de comeback strandde, dwong het de Rangers wel hun closer Julien Leclerc in te zetten. Dat kan later in deze World Series nog wel factor worden.

UP NEXT

Slechts veertien van de 92 keer dat een team in een best-of-7 aankeek tegen een 3-1 achterstand, wisten zij series alsnog te winnen. Het is misschien een klein percentage, maar in het verleden is het dus zeker niet onmogelijk gebleken. Om te beginnen zal het aan ace Zac Gallen zijn om zijn ploeg in de race te houden, waarna mede-ace Merrill Kelly Arizona naar een beslissingswedstrijd moet loodsen.

Gallen neemt het woensdagnacht op tegen Nathan Eovaldi. De righty won al eens met de Boston Red Sox de World Series en hoopt net als toen een belangrijke waarde te kunnen zijn voor zijn ploeggenoten. Kan hij de unieke reeks aan uitoverwinningen in stand houden en zijn Rangers de eerste titel ooit bezorgen? We zullen het vannacht zien, wanneer Gallen om 2:00 uur Nederlandse tijd als eerste de heuvel opstapt.

Coverfoto: Brynn Anderson/AP

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen