World Series: Nationals dwingen, ondanks controverse, Game 7 af

De Washington Nationals hebben afgelopen nacht de zesde wedstrijd van deze World Series winnend afgesloten. De club uit de hoofdstad versloeg de Houston Astros met 7-2 en dwong zodoende een allesbeslissende zevende wedstrijd af. Komende nacht valt in Texas de beslissing.EERSTE KLAP

De Nationals deelden in Game 6 meteen de eerste klap uit, die achteraf een daalder waard bleek. Op het werpen van Justin Verlander — die zijn zesde World Series-decision op rij verloor — sloeg Anthony Rendon lead-off-slagman Trea Turner over de plaat. Turner had het honk bereikt via een vroege replay challenge van de kant van de Nationals, die terecht een beslissing van 1B umpire Jim Wolf in twijfel trokken. Dit zou overigens een omineuze blik vooruit werpen op een controversiële beslissing later in het duel, waarbij ook Turner betrokken was.
Houston kon echter meteen iets terugdoen in de tweede helft van de openingsinning. Een tweehonkslag van George Springer werd gevolgd door een wilde worp van Strasburg en Altuve’s sac fly bracht de outfielder over de plaat. Alex Bregman volgde met een homerun, waardoor Houston 2-1 voor kwam. Vooral de bat carry van de infielder trok de aandacht.

BAN GEBROKEN

De beide werpers hielden de boel verder onder controle, totdat de Nationals in inning nummer vijf de ban braken. Homeruns van Adam Eaton en Juan Soto brachten de Nationals op voorsprong op het pitchen van Verlander, die daarmee achteraf zijn eigen World Series-record verbrak. De veteraan heeft nu alle zes zijn World Series-starts verloren. Soto kon het overigens niet laten Bregman’s pimp job te imiteren, naar eigen zeggen omdat hij het cool vond.

CONTROVERSE

De grootste controverse moest echter nog komen. In de eerste helft van de zevende inning sloeg Trea Turner een grondbal naar reliever Brad Peacock, die een uiterste poging waagde de snelle kortestop uit te gooien. Yuli Gurriel miste de bal, waardoor er lopers op twee en drie kwamen voor Washington, maar de arbitrage besliste anders. Turner werd uitgegeven wegens hinderen, omdat hij buiten de looplijn zou hebben gelopen.
Videoherhaling wees uit dat dit absoluut niet het geval was. Achteraf werd de beslissing dan ook bijgesteld tot ‘hinderen van de handschoen’, aldus Joe Torre in een postgame interview met Ken Rosenthal. Dit was zo mogelijk nog grotere onzin, want Turner was al op het honk voordat de bal überhaupt bij de handschoen was.

PROTEST

De Nationals waren furieus, wetende dat ze elke run hard nodig zouden hebben. Manager Dave Martinez ging in eerste instantie al flink tekeer, maar kon zich tussen de innings door helemaal niet meer beheersen. Ondanks verschillende hartproblemen en chirurgische ingrepen, ging de manager volledig door het lint tegen de arbitrage. De umpires lieten hem nog even zijn gang gaan, maar uiteindelijk moest Martinez inrukken. Hij werd daarmee pas de achtste manager in de geschiedenis die tijdens de World Series uit het veld gestuurd zijn. Hughie Jennings (1907), Frank Chance (1910), Charlie Grimm (1935), Earl Weaver (1969), Billy Martin (1976), Whitey Herzog (1985) en Bobby Cox (1992, 1996) gingen hem voor. De Nationals speelden de wedstrijd onder protest uit.

RENDON MAAKT HET AF

Uiteindelijk maakte (wéér) een vreemde scheidsrechterlijke beslissing het verschil niet in de wedstrijd, want Anthony Rendon besliste eigenhandig de wedstrijd. In de zevende inning sloeg de aankomende Free Agent een tweepuntenhomerun met Yan Gomes aan boord en in de negende inning mepte hij Adam Eaton en Trea Turner over de plaat met een tweehonkslag. De 7-2 voorsprong was ruim voldoende voor Washington om een zevende duel af te dwingen. In de alles-of-niets-wedstrijd is het de beurt aan Max Scherzer en Zack Greinke. Voor het eerst in de geschiedenis staan er in de beslissende laatste wedstrijd twee voormalig Cy Young-winnaars tegenover elkaar. Scherzer is weer hersteld van zijn nekproblemen, terwijl Greinke één van z’n betere postseason starts uit z’n carrière gooide in zijn vorige start.

Coverfoto: twitter.com/mlb

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

4 REACTIES

    • Heb je dit artikel al die tijd onthouden? Ik kende het artikel nog niet, maar zeker interessant om terug te lezen. Vooral ook hoe er toen tegen Verlander aangekeken werd. Toen leek hij al over zijn top te zijn.

  1. Ha Sander,
    Ik vermoed dat het een algoritme betrof, want de dag avond van Game 7 stond dit artikel opeens bovenaan SportAmerika MLB homepage…. (bij mij althans)

  2. Sander, met name deze passage vond ik vooraf erg interessant (en achteraf helemaal natuurlijk). In dit opzicht toch een van de weinige die z’n waarde 100% heeft bewezen. En hopelijk volgend jaar weer….
    ‘Het lijkt er dus op dat de Nationals in dit geval gokken op drie, maximaal vier goede jaren in het zevenjarige contract van Scherzer, over wie veel scouts en analisten al jarenlang schrijven dat het met zijn techniek (zie GIF) wachten is op een zware blessure, en daar betalen zij hem dan de komende veertien jaar 15 miljoen dollar per jaar voor. Is dat het waard? Misschien als het hen ergens onderweg eens een World Series titel oplevert, zoals bij Sabathia en de Yankees in 2009 en Cain en de Giants in twee van de afgelopen drie seizoenen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen