WBC Day 5: Team Kingdom uitgeschakeld, Italië en Cuba door

Op Dag 5 van de WBC viel de beslissing in Poule A. Na de uitslagen van gisteren was alles daarin nog mogelijk en dreigde zelfs nog uitschakeling voor Team Kingdom of the Netherlands. Dat doemscenario kwam uit. Nadat Cuba ’s nachts nog de hoop op een eerste plaats in leven had gehouden, was een desastreuze inning fataal tegen Italië.

Na de nederlaag tegen Taiwan op zaterdag, kreeg Team Kingdom vanddag de kans om alles weer recht te zetten. Zeker toen Cuba de gewenste overwinning op Taiwan boekte, leek alles nog op zijn plaats te gaan vallen, maar dat was buiten de Italianen gerekend. De eeuwige rivaal buitte namelijk maximaal een collectieve offday van Team Kingdom uit en plaatste zich samen met Cuba verrassend voor de tweede ronde.

CUBA HELPT EEN HANDJE

De Cubanen kwamen deze WBC slecht uit de startblokken, maar inmiddels is de ploeg van bondscoach Armando Johnson aardig op stoom gekomen. Op Dag 3 werd Panama al met 13-4 aan de kant gezet en vannacht wachtte Taiwan eenzelfde lot.

Terwijl de slagploeg van de Taiwanezen tot nu toe in elke wedstrijd uitgeblonken had, was men dit keer niet opgewassen tegen Elian Leyva en diens relievers. In totaal produceerden de Aziaten slechts vier hits, wat resulteerden in één schamel puntje. Die kwam ook nog eens pas bij een 7-0 stand in de negende inning.

Cuba had daarentegen geen enkele moeite met de pitches van Taiwans starter, Shih-Peng Chen. Toen de lefty na 1.1 inning van de heuvel stapte, stonden er al vijf Cubaanse runs op het scorebord. Alfredo Despaigne had de score geopend met een tweehonkslag in de eerste inning, waarop Luis Robert Jr. en Yoan Moncada konden binnenkomen. Die laatste was echter de grote man in deze wedstrijd. De Chicago White Sock scoorde twee runs en kwam slechts een triple tekort voor een cycle.

ITALIË RALLYT NAAR ZEGE

Hensley Meulens koos in die beslissingsduel voor de jonge Jaydenn Estanista. Het talent van de Philadelphia Phillies stelde niet teleur en tekende uiteindelijk voor twee prima en – belangrijker nog – puntloze innings. Chadwick Tromp hielp aan de andere kant Team Kingdom vervolgens wel van de nul geholpen. De catcher opende de score met een homerun, maar dat zou helaas meteen het einde van de Nederlandse productie blijken.

Oranjes eerste reliever, Mike Bolsenbroek, had het moeilijk in de vierde inning. De pitcher van het Duitse Heidenheim had vandaag duidelijk niet zijn beste stuff paraat. Omdat hij van Meulens alle ruimte kreeg om zichzelf en zijn team steeds verder in de problemen te brengen, leverde deze slagbeurt uiteindelijk zelfs zes Italiaanse runs op.

HOUDINI-ACT ITALIË

Niet veel later kreeg Team Kingdom de kans om de achterstand te verkleinen. Honkslagen van de Arubanen Ray-Patrick Didder en Xander Bogaerts en een vrije loop voor Jurickson Profar betekenden volle honken zonder man uit, maar Joe LaSorsa , die teamgenoot Andre Pallente afloste, maakte Didi Gregorius eerst uit met een infield fly, waarna strikeouts voor Jonathan Schoop en Roger Bernadina volgden. De ontlading van de Italiaan sprak boekdelen over het belang van deze ontsnapping.

In de negende inning begon Team Kingdom weer de slagbeurt met twee honklopers (vier wijd Bernadina en een single van Wladimir Balentien), maar onder ander weer twee strikeouts maakten ook aan deze laatst stuiptrekking een einde. Daarmee komt er een roemloos slot aan een WBC die nog zo goed begon voor Oranje.

‘DREAM TEAM’ VAN START

Na poule A en B zijn nu ook de twee andere groepen gestart aan hun WBC. In poule C kregen we dus een eerste blik op het ‘Dream Team’ van de Amerikanen. Met onder anderen Mike Trout, Mookie Betts, Paul Goldschmidt en Trea Turner in de lineup en Adam Wainwright op de heuvel zou een duel met nieuwkomer Groot-Brittannië geen probleem moeten zijn.

Hoewel de Britten in de eerste inning nog wel via een solo homerun van Trayce Thompson brutaal de leiding namen, was halverwege de wedstrijd de orde weer hersteld. Kyle Schwarber sloeg de bal in de vijfde inning de tribunes in en bezorgde de thuisploeg zo een comfortabele marge: 5-1. Uiteindelijk zouden beide ploegen nog een keer tot scoren komen, maar al met al beleefde de Amerikanen een tamelijk zorgeloze opening van hun WBC.

VALSE START MEXICO

Een stuk spannender was het in de andere wedstrijd in deze poule. Mexico had met Julio Urias hun absolute ster op de heuvel, maar het was niet genoeg voor de ploeg van bondscoach Benji Gil. De werper van de Los Angeles Dodgers begon nog uitstekend aan zijn wedstrijd, maar na vijf innings raakte de tank wat leeg. Reynaldo Rodriguez profiteerde daar maximaal van namens Colombia en zijn homerun zette de Zuid-Amerikanen op een 3-1 voorsprong.

Uiteindelijk was er een verlenging nodig om een winnaar te bepalen. Luis Urias schatte een stuit verkeerd in en op zijn gegrabbel kon Jorge Alfaro gemakkelijk van het derde honk de 5-4 aantekenen. Omdat Guillermo Zuñiga vervolgens met twee strikeouts en één vangbal in het linksveld voorkwam dat de automatische honkloper op twee kon thuiskomen, ging de winst verrassend naar Colombia.

VENEZUELA VERSLAAT DOMINICANEN

In Poule D zal één van de topploegen al in de groepsfase sneuvelen. Waar de focus hier vooral lijkt te liggen op de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico is Venezuela ook een niet te onderschatten te selectie. Dat bewezen ze meteen in hun eerste duel. De titelfavoriet uit de Dominicaanse Republiek werd daarin namelijk gedecideerd aan de kant geschoven: 5-1.

Dankzij Juan Soto en Julio Rodriguez hadden de Dominicanen in de eerste inning hun uiteindelijk enige run van de wedstrijd gescoord. Vooral een geweldig optreden van Houston Astros-starter Luis Garcia legde de knuppels van de Dominicanen het zwijgen op. In de drie innings die hij als reliever op de heuvel stond gooide hij zeven strikeouts en kreeg hij geen enkele honkslag tegen.

Aanvallend was Anthony Santander de opvallende spark plug aan Venezolaanse zijde. De outfielder van de Orioles sloeg zowel een homerun als een triple. De Zuid-Amerikanen scoorden met hulp van Eugenio Suarez en David Peralta sowieso bijna al hun punten in de bottom van de lineup.

PUERTO RICO DOET WAT HET MOET DOEN

Uit diezelfde groep hoopt ook verliezend finalist van de vorige WBC, POuerto Rico, de volgende ronde te halen. Zij opende hun bal tegen Nicaragua, dat dreigt als kanonnenvoer te fungeren de komende dagen.

De voor de gelegenheid geblondeerde Puertoricanen hoefden zich niet bovenmatig in te spannen. Nadat Elian Miranda Nicaragua met een homerun op gelijke hoogte had gezet, was een 5-run-rally in de daaropvolgende slagbeurt genoeg om het duel te beslissen. De drie punten die de ploeg twee innings later nog scoorde waren slechts voor de zekerheid.

JAPAN NOG PERFECT

In Tokyo won Japan ook haar vierde en laatste wedstrijd in Poule B. Het tot nu toe zo verrassende Australië was ook niet opgewassen tegen de Samurai. Natuurlijk was het Shohei Ohtani die het Tokyo Dome al vroeg in vuur en vlam zette. Met zijn homerun nam hij Lars Nootbaar en Kensuke Kondoh mee over de thuisplaat.

Ook vanaf de heuvel konden de Japanners weer rekenen op een masterclass. Yoshinobu Yamamoto was vier innings langs oppermachtig. Hij gooide daarin maar liefst acht keer drie slag tegenover nul vrije lopen en één honkslag. Het enige Australische puntje was er een voor de statistieken, al zal Alex Hall thuis nog wel eens navertellen over zijn homerun op de WBC.

ZUID-KOREA HOUDT HOOP

Na twee nederlagen moest Zuid-Korea vannacht wel winnen van Tsjechië om uitzicht te houden op de volgende ronde. Dat het de Aziaten menens was, werd al meteen duidelijk. Kunwoo Park opende met een double en op een honkslag van Jung Hoo Lee kon hij de score openen. Nog voor de Tsjechen uit de eerste inning kwamen, was de stand opgelopen naar 5-0.

Daarmee was de strijd al meteen gelopen en mogen beide ploegen met hun 1-2 record hopen op een plekje in de volgende ronde. Dan moet Tsjechië wel voor een gigantische stunt zorgen door Australië in een rechtstreeks duel te verslaan.

UP NEXT

Voor Team Kingdom zit het toernooi er nu dus op. Dat betekent niet dat er niet nog genoeg te genieten valt de rest van deze WBC. Team USA en de sterke poule D komen nu pas op gang en dat zal ongetwijfeld het nodige vuurwerk opleveren. De komende tijd staan er elke dag minstens vijf wedstrijden op het programma. Zo kan je komende nacht kijken naar Team USA tegen Mexico en staan Puerto Rico en Venezuela tegenover elkaar.

Coverfoto: Twitter

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen